Kinezitarepeutė: pagalvėmis ramstyti vos sėdinčio mažylio negalima!

10. Oct 2016, 10:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tavo vaikas dar nesėdi? Apkamšyk jį pagalvėlėmis - ar girdėjote tokį patarimą? "Mamyčių klube" kalbame apie tai, kiek iš to naudos? Ir ką iš tiesų galėtume padaryti tam, kad mūsų mažyliui padėtume atsisėsti savarankiškai.

Įvairūs šaltiniai teigia, jog kūdikiai sėdėti pradeda sulaukę pusės metų. O štai mūsų mažajam Kristupui jau 7,5 mėnesio ir jis dar tik pradeda sėdėti. Ar reikia mažylį skatinti sėstis? Kokius pratimus atlikti?

Anot kineziterapeutės Viktorijos Brusokaitės, mažylį atsisėsti mokome per abu šonus, atliekant vienodą pakartojimų skaičių, kad nebūtų asimetrijos. Tokius atsisėdimus per šonus, laikant vaikiutį už vienos ar antros rankytės, galima daryti nuo trijų iki penkių pakartojimų.

Tokiam "sportui" specialaus laiko atrasti nereikia. Pasikeičiate sauskelnes - ir vėl mokinatės. Žinoma, atsižvelgiate į mažylio nuotaiką.

"Matau, kad vien šito pratimo Kristupui nepakaks, reikėtų dar sustiprinti rankytes ir pečių jostą. Kai guli ant pilvo, jis pilnai turėtų save pakelti - visą krūtinę net iki bambos. Nes aštuntame mėnesyje mažylis jau turėtų bandyti stotis "ant keturių". O iš šios padėties jam būtų lengviau atsisėsti", - patarė kineziterapeutė.

Kiek laiko tokio amžiaus vaikas praleidžia ant tėvelių rankų? Tikrai nemažai. O tai vaikučiui ne visada į naudą.

Jūsų dėmesiui dar vienas pratimas:

-pasisodiname vaikutį ant krūtinės, suglaudžiame kojytes, jo veidas nukreiptas į grindis ir leidžiame kojytėms įsispirti mums į pilvą ar krūtinę;

-tada leidžiame vaikutį prilaikant į priekį. Jei mažylis lenkiasi per liemenį, tai išduoda, kad jo nugarytės raumenukai yra silpni.

Kaip teigia specialistai, kokius pratimus beatliktumėte su savo mažuoju, pirmiausia reikia leisti jam juos atlikti pačiam.

Ar galima sėdintį mažylį ramstyti pagalvėlėmis?

Pasak Viktorijos, pagalvėlės labiau tinkamos apsaugoti mažylius, nei juos treniruoti. Jei per anksti pasodinsite dar nepasiruošusį sėdėti mažylį ir apramstysite pagalvėmis, jis labai suglebs, o tai parodys, kad vaikas dar nepasiruošęs sėdėjimui. Taip jį žalosime, nes pagrindinė apkrova bus stuburui, tokiu būdu sustabdysime natūralų jo vystymąsi.

Žinoma, kad kiekvieną pasiekimą norisi šiek tiek paspartinti. Bet gal geriau energiją sutelkime į sportavimą, raumenukų tvirtinimą, kuris pasitarnaus dar daugelyje gyvenimiškų etapų ateityje.