Kineziterapeutė: Nesodinkite vaikučio per anksti

07. Jun 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Sėdėjimas gali būti nelengvas darbas, gal net tikras iššūkis mūsų mažyliui, kuris dar tik mokosi tai daryti. Mes, tėvai, norime jam padėti, gal net truputį paskubinti. Mamyčių klube apie tai, kokių klaidų geriau nedaryti ir kaip padėti mažyliui.

Galimybė atsisėsti ir pasėdėti mūsų mažiukui atveria naują dar nepažintą pasaulį. Sėdėjimas – dar vienas ryškus vaiko raidos etapas, džiuginantis ir tėvelius, ir pačius vaikus. Gal todėl tėveliams neretai pritrūksta kantrybės sulaukiant, kol jų mažylis gebės atsisėsti savarankiškai. 

"Dažnai tėvai daro klaidą, bandydami per anksti pasodinti savo mažylius. Bet mes netraktuojame to kaip sėdėjimo - paprasčiausiai vaikas pasodintas ydingoje padėtyje. Kai vaikas išties sėdi, jo nugara yra tiesi, dirba visas jo dubens raumenynas. Jei vaikutis griūna į prekį ar į šoną, vadinasi, jis neturi juosmens kontrolės, todėl jis dar negali sėdėti. Tad, tėveliai, neskubėkite vaikučio sodinti - jis pats parodys, kada gali tai daryti", - patarė kineziterapeutė Viktorija Brusokaitė.

Tokiam dar tik pradedančiam, bet tvirtai negebančiam sėdėti mažyliui svarbu parinkti tinkamas padėtis ir sėdėjimo priemones. Pavyzdžiui, automobilinė kėdutė su pusiau gulima padėtimi – puiki išeitis. Juk net ta pati kelionė automobiliu, mažyliui nemiegant, tampa daug įdomesnė, kai gali stebėti vaizdą pro langą.

Dar savarankiškai nesėdinčiam mažyliui Olga, „Babycenter“ pardavėja-konsultantė, siūlo rinktis kėdutę su fiksuojančia saugesne Isofix sistema. Tokia vaikiška kėdutė turi specialius fiksatorius, kurie ištraukiami ir fiksuojami prie automobilio sėdynės.

Sėdėjimas - sunkus darbas mažyliui

Sėdėjimas mažyliui pradžioje, kaip sako kineziterapeutė Viktorija, yra sunkus darbas, nes jam reikia iškaikyti savo pusiausvyrą, nenugriūti. Sėdint vaikučiui turi atsirasti rankų reakcijos. Jei griūnant jis nesiremia rankomis, vadinasi, jis buvo pasodintas per anksti. Tuomet gali išsigąsti ir kurį laiką bijoti vėl sėstis.

Idealiu atveju visos kėdutės, kuriose laiką leidžia sėdėti besimokantis mažylis, turėtų suteikti jam galimybę pailsėti. Kaip tikina kineziterapeutė, tokios ypatingos ilsėjimosi padėties, kurioje mažylis jaustųsi itin gerai, nėra, tiesiog pakeitus mažylio padėtį, pavyzdžiui, iš gulimos ant nugaros į gulimą ant pilvo arba iš sėdimo į gulimą, jis jau savaime ilsisi.

Paramstyti tokį dar sėdėti tik besimokantį vaiką pagalvėlėmis, pasak specialistų, nėra labai saugi išeitis, mat galime nepastebėti to momento, kai mažylis pavargs. O kai jis pavargs – gali griūti. 

Laikas netruks prabėgti - ir jūsų mažylis ne tik sėdės ilgai, užtikrintai ir tiesia nugara, o tada ir vėl nauji iššūkiai - ropojimas. Bet apie jį - jau kituose mūsų susitikimuose.