Kineziterapeutė: "Stipraus kratymo pasekmė - sukrėsto vaiko sindromas"

Kineziterapeutė: "Stipraus kratymo pasekmė - sukrėsto vaiko sindromas"

20. Jan 2016, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Jeigu mėgstate mėtyti vaiką į viršų žaidžiant - jūsų mažyliui gali būti sukrėsto vaiko sindromas. Jis taip pat diagnozuojamos dėl daugybės kitų priežasčių, o liūdniausia - daugelis jų atsitinka tik dėl tėvų kaltės. Kartu su vaikų masažuotoja ir kineziterapeute Viktorija Paltanavičiūte www.viktorijosmasazai.lt kalbame apie sukrėsto vaiko sindromą. 

Kas tai yra?

„Sukrėsto vaiko sindromas - tai fizinės traumos pasekmė, kai naujagimis ar kūdikis smarkiai supurtomas. Tuo metu dėl gana sunkios galvos bei silpnų kaklo raumenų galvytė įgauna greitėjimo - lėtėjimo judesį. Šio judesio metu mažylio galvos smegenys tiesiog sukrečiamos: sumušamos į vidinį kaukuolės paviršių. Dėl tokių sukrėtimų gali įtrūkti galvos kraujagyslės, o išsiliejęs kraujas po kietuoju dangalu (hematoma) pradeda spausti smegenis, todėl smegenys pradeda tinti. Kuo sukrėtimas stipresnis, tuo didesnės pasekmės gali likti.

Sukrėsto vaiko sindromas dažniausiai pasitaiko vaikams nuo gimimo iki dviejų metų amžiaus. Beveik visada šią traumą vaikai patiria dėl suaugusiųjų kaltės.  

Kaip tai gali atsitikti?

Pati dažniausia priežastis, kuomet ilgai verkiant mažyliui tėvai netenka kantrybės, paėmę mažylį už krūtinės ties pažastimis stipriai pakrato ir dar staigiu judesiu numeta mažylį ant lovos ar į lovytę. 

Pasitaiko, jog tai atsitinka labai stipriai supant ar bėgant su vaiku nešioklėje.

Tėvams būtina išmokti taisyklingai gaivinti užspringusį kūdikį, nes sukrėsto vaiko sindromas ištinka ir tuomet, kai besistengiant, kad užstrigęs maistas pasišalintų, mažylis papurtomas už kojų žemyn galva.

Patartina atsisakyti vaikų žaismingų mėtymų į viršų bei sūpavimų laikant už rankų ar kojų. Jeigu norite tai daryti - pirmiausia tegu jus išmoko šios srities specialistas, kaip tai atlikti taisyklingai! 

10 sukrėsto kūdikio/vaiko simptomų:

  • sunkiai nuraminamas verksmas;
  • mieguistumas ar ilgesnis miegojimas;
  • mažylio vangumas;
  • išsiplėtę akių vyzdžiai;
  • sumažėjęs apetitas;
  • vėmimas;
  • pasunkėjęs kvėpavimas;
  • kraujo dėmelės akyse;
  • pakilusi temperatūra;
  • stiprus sukrėtimas gali pasireikšti traukuliais, alpimu ar sąmonės netekimu;

Liekamieji reiškiniai

Liekamieji reiškiniai dažniausiai būna stiprūs ir akivaizdūs. Dauguma vaikų po galvos traumos lieka neįgalūs.

Dažni liekamieji reiškiniai: raidos, regos ir psichologiniai sutrikimai, kankinti epilepsija, mažylis gali likti paralyžuotas.

Todėl labai noriu visiems tėvams priminti, kad vaikams verkti yra normalu, apsišarvuokite kantrybe ir tik patys būdami ramūs galėsite švelniai nuraminti mažylius.

Su šypsena,

Viktorija"

Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė ir masažuotoja www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola