Klausimai - atsakymai apie kūdikio odelę

14. Dec 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmieji mažylio mėnesiai – tai kasdien iškylantis nauji klausimai: kas tai, kodėl tai atsirado, ką dabar su tuo daryti? O gal geriau nedaryti? Ar jau skambinti gydytojai? Ar informacija internete patikima? Aptarsime dažniausius mamų klausimus apie kūdikio odelę pirmaisiais jo gyvenimo mėnesiais.

Pirmosiomis dienomis, savaitėmis ar mėnesiais nuo savo kūdikėlio negalime atplėšti akių tam, kad apžiūrėtume ar nėra kokių netikėtumų, pavyzdžiui, ant skruostukų...pilvuko...delniukų.

Kaip pasakojo akušerė, "Gandro lizdas" įkūrėja Ieva Girdvainienė, po pirmųjų maudynių pamatysime, ar mažojo žmogučio odelė linkusi sausėti, ar yra kokių nors bėrimų. Gydytoja atkreipė dėmesį, jog beveik visi naujagimiai turi bėrimų, tačiau tai fiziologinis bėrimas, todėl jaudintis nereikėtų.

Bet mes mamos jaudinamės, tiesa. Ir ypač tuomet, kai ant rankų sūpuojame savo pirmagimius. Danieliaus mama pasakoja, jog kiekvieną rytą su sūnumi pradeda nuo oro vonelių, kurias mažylis tiesiog dievina, ir švaros ritualų, kuomet prausiasi, šukuojasi ir apžiūri kiekvieną odos lopinėlį. Ir neretai šie ritualai mamai pateikia vis trikdančių naujų klausimų - tai vienoks bėrimas, tai kitoks, tai odelė pasausėjusi, tai ji pradėjo luptis.

Stebėkite, ar bėrimas plinta

Pasak akušerės, pereinamoji būklė ir įvairūs bėrimai gali kankinti kūdikį pirmąjį gyvenimo mėnesį. Ypač neramina tie balti taškiukai kūdikio nosies srityje, kuriuos neretai mamos nori paspausti, jei pamato šlapiuojantį bėrimą, primenantį egzemą, nori ir padraskyti, jei yra dilgėlinės bėrimas - norisi kažkuo patepti. Tačiau specialistė nepatarė patiems imtis kokių nors priemonių. Geriausia bėrimą stebėti, kaip jis plinta, t.y. įvertinti bėrimo dydį. O tai padaryti galite nufotografuodami jį, padėję šalia monetą, nes plika akimi sunku įvertini, ar bėrimas plinta.

20161213151709-87284.jpg

Ką daryti su naujagimio luobele?

Naujagimio luobelė yra itin dažna būklė. Kaip teigė akušerė I.Girdvainienė, net neaišku, kodėl ji susiformuoja, dažniau ji būna sausaodžiams vaikams. Ji formuojasi pakaušio, antakių arba paausiukų srityje.

"Jei mamas luobelė erzina ir norisi ją lupti, reikia drėkinti. Viena iš tokių mamų efektyvių gudrybių - po maudynių ištepti vaiko galvytę aliejumi ir užmauti kepurytę nakčiai. Ryte galėsite su tankiom šukom luobelę iššukuoti. Bet jokiu būdu nereikia jos draskyti, kad nepažeistumėte galvos odos ir nesukeltumėte infekcijos", - pasakojo specialistė.

Kaip tinkamai prižiūrėti raukšleles?

Pasak I.Girdvainienės, iššutusi ar paraudusi oda naujagimystės laikotarpiu nėra nepakankamos priežiūros ženklas. Dažniau tai būdiga naujagimiams, kurių gilesnės odos raukšlės, didesnis svoris arba netinkamai parinktos sauskelnės.

"Jei matote, kad nuo vienos sauskelnių rūšies atsirado bėrimas, nors dar nėra iššutimo, visgi reikėtų iškart keisti sauskelnes ir ieškoti tol, kol jūsų kūdikio odai tiks. Nebūtinai tinka tos, kurios mamoms patinka. Kūdikiai pagal savo odos tipą pasirenka patys", - patarė akušerė.

Ką rodo sausa odelė įvairiose kūno vietose?

Sausaodžiai vaikai, kaip sako akušerė, yra pernešioti vaikai. Jau pernešiojimo metu kūdikio oda pradeda luptis. Medikai ją vadina "drakoniuko" oda, tuomet ji būna ypač sausa linkių srityse - kelių, alkūnių, raukšlėlėse ar pagurklio srityje. Patariama tas vietas riebalinti 100% lanolinu (arba vazelinu), aliejais, kurie yra riebūs kaip kokoso, sviestmedžio ir kitais hipoalerginiais aliejais. Nepamirškite sausos kūdikio odos patepti kelis kartus per dieną.

Na o bene svarbiausias patarimas, pasak Ievos – nepaskubėti pasidaryti savarankiškų išvadų ir sprendimų. Juk tai, kad jums atrodo problema iš pirmo žvilgsnio, gali būti tiesiog pereinama ir natūrali organizmo būklė, kurios niekaip spręsti ir nereikia. 

Sauskelnės naujagimiams Huggies® Elite Soft - mūsų geriausia švelnios kūdikio odos priežiūra!

20150122115836-37775.jpg