Kodėl 6-9 mėn. kūdikiai patiria miegojimo sutrikimų?

Kodėl 6-9 mėn. kūdikiai patiria miegojimo sutrikimų?

14. Mar 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Rūtos laiško:

Mano dukrytei 8 mėnesiai. Iki tol neturėjom jokių problemų dėl miego. Išmiegodavo visą naktį, dieną reikdavo labiau pasistengti, bet pamiegodavo kokius tris kartus, iš viso apie 3 val. Prieš savaitę išmoko ropoti ir stovėti įsikibusi į lovytės kraštą, ir dabar visiškai nenori būti horizontalioje padetyje.

Vos tik paguldau miegoti, ji iškart atsistoja ir stovi, kol pavargsta ir pradeda verkti. Tada vėl paguldau, o ji vėl stojasi ir taip pasaka be galo, užmigdyti neįmanoma. Bandau šalia pasiguldyti, bet ji vis tiek verčiasi, bando stotis, nors būna pervargus ir akivaizdžiai nori miego, tačiau miegot nemiega. Susiklostė tokia situacija, kad dieną praktiškai neįmanoma užmigdyti, todėl vaikas pervargsta ir yra labai dirglus, o aš jau visai puolusi į neviltį ir nebežinau, ką daryti, nes jokie migdymo metodai, veikę iki tol, tapo neveiksmingi. Nakčiai geriam Sedacalm sirupą. Sakykit, ar šis tarpsnis laikinas, gal čia kokie augimo procesai vyksta?

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė  

Laba diena, mamyte,

6-9 mėn. kūdikiai dažnai patiria miegojimo sutrikimų. Dažniausiai šio amžiaus kūdikiai miega iki 14 val. per parą, įskaitant nakties ir dienos miegą. Šio amžiaus grupės mažyliai dažniausiai nenori miegoti dėl labai paprastos priežasties – tai laikas, per kurį gana daug išmokstama: vartytis, sėdeti, sugriebti žaislus, čiauškėti.

Reiktų nepamiršti, jog ir atsirandantys dantukai gali mažyliui neleisti miegoti, būti dirgliam. Patebima, kad šiame amžiuje staiga tėveliai nori, jog mažyliai miegotų vieni, kas gali išprovokuoti  "vienišumo" baimės atsiradimą.

Aš norėčiau nuraminti mamytę, tačiau tuo pačiu ir būti budriai. Jei Jūsų vaikelis puikiai nuo gimimo vystėsi, manau, šis momentas yra trumpalaikis, bet pasitarkite su savo gydytoju, galbūt reikėtų atlikti tam tikrų tyrimų, kad ir vitamino D koncentracijos nustatymo tyrimą. Nebijokite įvesti miego higieną, t.y. eiti miegoti tuo pačiu metu, po truputį leidžiant pačiam mažyliui užmigti pačiam.

Sėkmės.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola