Kodėl atsiranda bambos išvarža?

Kodėl atsiranda bambos išvarža?

03. Nov 2014, 15:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Anksčiau sakydavo, kad vaikas bambą "išrėkė" ir tai galima sutvarkyti priklijavus pleistru monetą. Dabar jau daugelis žinome, kad tai tik senolių prietarai ir bambos išvarža atsiranda ne dėl to. Bet dėl ko iš tiesų mažyliams iššoka bambutė? 

Atsako VU Vaikų ligoninės Vaikų chirurgijos skyriaus Krūtinės ir pilvo chirurgijos poskyrio vyr. ordinatorius dr. Pranas Gurskas:

Žmogaus vaisiui pro bambos žiedą eina virkštelės kraujagyslės. Nukritus naujagimio virkštelei, bambos žiedas randėja ir pilvo sienos defektas užsidaro. 

Jei šis defektas iki galo neužsidaro, toje vietoje atsiranda bambos išvarža. Išvaržos viduje paprastai būna taukinė, plonosios žarnos kilpa.

Esant dideliam pilvo sienos defektui, išvaržos turinys lengvai grįžta į pilvo ertmę vaikui aprimus. Jei defektas siauras, išvaržos turinys traumuojasi ir sukelia skausmus, tačiau beveik niekada neįstringa.

Paprastai bambos išvarža sugyja savaime iki 2-3 metų. Gijimą pagreitina pilvo sienos raumenų masažas, gydomoji gimnastika. Jei bambos išvarža neišnyksta iki 5 metų, vaiką reikia operuoti.

Kartais operuojame ir jaunesnius vaikus, kai matome, kad išvarža savaime neišnyks, o vaikas dažnai būna neramus.