Kodėl atsiranda "kreivų dantukų problema"?

Kodėl atsiranda "kreivų dantukų problema"?

20. Mar 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Įvertinti, ar vaikui formuojasi taisyklingas sąkandis, gydytojas odontologas arba ortodontas gali anksti. Dar tada, kai patys tėvai jokios grėsmės neįžvelgia.

Todėl labai svarbu su metukų sulaukusiu vaikučiu ateiti pas dantukų specialistą pasirodyti profilaktiškai, net jei jūs, kaip mama, jokių nusiskundimų neturite.

Visi mes svajojame apie tiesius ir lygius vaikučių dantukus, deja, kartais jie auga labai netaisyklingai - būna kreivi, "lipa" vienas ant kito, auga neproporcingi. Iki šiol nėra aiškiai žinoma, kokios yra netaisyklingo sąkandžio formavimosi priežastys. Manoma, kad jos dviejų rūšių - ir paveldėtos, ir įgytos.

Dažniausiai minimos šios priežastys:

- Maitinimas iš buteliuko.

- Ilgas (ilgiau negu iki 1 metų) čiulptuko naudojimas

- Padidėję adenoidai.

Jeigu pirmosios dvi priežastys yra gana išsamiai aptartos ir diskutuojamos, apie netaisyklingo sąkandžio ryšį su padidėjusiais adenoidais yra žinoma nedaug. Pabandykime trumpai tai apžvelgti. Normalus kvėpavimas yra tada, kai vaikas kvėpuoja per nosį. Kai mažylį kankina padidėję adenoidai (o tai yra viena iš dažniausių vaikiškų ligų), jam sunku kvėpuoti per nosį, todėl dažniausiai jis būna išsižiojęs.

Nuolatinis vaiko kvėpavimas per burną išsižiojus įtakoja netaisyklingą burnos žandikaulio vystymąsi bei tiesiogiai yra "kaltas" dėl netaisyklingo sąkandžio formavimosi ir kreivų dantukų. 

Negana to, ilgą laiką kvėpuojant per burną, vaikas įkvepia mažiau deguonies, negu kvėpuojant taisyklingai per nosį, dėl to jam gali skaudėti galvą, suprastėti apetitas, jis gali dažniau sirgti viršutinėmis kvėpavimo takų igomis.

Todėl pastebėję, kad jūsų vaikas nuolat išsižiojęs, būtinai prašykite siuntimo pas ausų, nosies ir gerklės gydytoją pasikonsultuoti dėl adenoidų gydymo, o gal ir šalinimo. Vien ortodonto konsultacijos šiuo atveju nepakaks.

Netaisyklingo sąkandžio keliama grėsmė: 

  • Negražiai atrodantys dantukai (estetinė problema)
  • Dėl kreivai augančių dantukų, juos sunkiau išvalyti, todėl dėl galimai prastesnės priežiūros jie greičiau genda.
  • Kreivi dantukai ir netaisyklingas sąkandis gali būti netaisyklingo kai kurių garsų tarimo priežastimi.
  • Galvos skausmas.

Gal ir tavo vaikas susidūrė su "kreivų dantukų problema"? Pasidalink patirtimi!

V&A mamytė V&A mamytė 20. Mar 2017, 22:36

Taip.... turime ir mes šią problemą. Pieniniai dantukai sudygo visi TOBULAI bet be tarpiukų, visi džiaugdavosi, oi kokie gražūs dantukai.... deja ėmus augti nuolatiniams dantukams iš pat pradžių matėsi, kad bus bėdos. Dabar nešiojame plokštelę jau antra savaitė, kaip toliau tiesinsis - galėsiu parašyti po kelių mėnesių 😀
Sąkandis yra geras, maitinau MP, čiulptuko neturėjęs visai 😀 Bet tokie pat ir tėtuko dantys - sulipe, manau genetiškai... ☹ bet per parą 16-14 val nešiojame plokštelę ir turėsime gražią šypseną - svajojame abu su sūnumi, nors dar tik kelio pradžia tobulų dantukų link 😍.
Reikėtų vėliau ir blogą ta tema parašyti, kaip mums sekasi-sekėsi 😉