Kodėl kai kuriems naujagimiams padidėja "papukai"?

Kodėl kai kuriems naujagimiams padidėja "papukai"?

25. Aug 2014, 09:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kūdikis, dar būdamas motinos pilve, per placentą ir virkštelę gauna ne tik maistinių medžiagų, bet ir motiniškus hormonus, kurie ir yra priežastis padidėjusių krūtinės pieno liaukų. 

Tie hormonai, kurie atsako už motinos pieno atsiradimą krūtyse, patenka ir į vaikučio organizmą ir įtakoja krūtinės pieno liaukų pabrinkimą.

Po gimimo krūtinės pieno liaukos lieka pabrinkusios dar kurį laiką. Tai visai normalu net ir tuo atveju, jei kūdikio krūtyse pasirodo pieno lašiukai arba skaidrus skystis.

Verta pasakyti, kad vaiko pabrinkusių krūtinės pieno liaukų dydis ir pati pabrinkimo trukmė priklauso nuo šių hormonų kiekio motinos organizme.

Po kelių savaičių ar net mėnesių, kai baigiasi hormonų veikimas, pieno liaukų pabrinkimas išnyksta ir vaikučio krūtinė tampa įprastinė.

Kartais sunerimę tėvai liečia kūdikio krūtinę ar net ją paspaudžia – geriau jos nelieskite ir leiskite šiam procesui pačiam susinormalizuoti.

Kada verta sunerimti dėl pabrinkusių vaiko krūtų pieno liaukų?

Retais atvejais, kai vaiko krūtinė itin raudona, pabrinkusi, jautri ir kūdikis karščiuoja, nedelsiant skambinkite gydytojui, kuris nustatys, ar vaikui nėra infekcijos ar mastito.

Taip pat kreipkitės į gydytoją, jei mažylis tapo neramus, verkia ir matyti, kad dėl šio krūtų pabrinkimo vaikui yra diskomfortas.

Ar tavo vaikučiui buvo pabrinkusios pieno liaukos? Ar jis dingo savaime?