Kodėl maitinamas kūdikis ima verkti?

Kodėl maitinamas kūdikis ima verkti?

07. May 2015, 16:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Linos laiško redakcijai:

Laba diena,

Dukrytei 2,5 mėn., mane neramina keli klausimai. Maitinu pati pagal poreikį ir dažniausiai (beveik visada) mūsų maitinimo padėtis yra gulima. Tačiau pastaruoju metu, dukrytę pavertus ant šono, ji ima stipriai verkti, nors guldau ją visuomet taip pat, tik kartais pradeda būti labai nerami, o kartais maitinasi kaip įprastai. Kokia to gali būti priežastis? Patikrinu, ar nėra kur užspausta rankytė, kojytė. Viskas būna normalu.  

Dar kitas jos klausimas:

Būna, kad dukrytė išmiega naktį 8-10 val. neatsikeliant valgyt. Tarkime, užmiega 22 val., keliasi 8 val. Ar tai normalu tokio amžiaus kūdikiui taip ilgai miegot? Ar reikia ją žadinti maitinimui ar visgi netrikdyti miego ir laukti, kol pabus pati?

Konsultuoja Neringa Sakalauskė, Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja: 

Laba diena, mamyte Lina,

Mamytės pienelis kūdikiui yra pats svarbiausias ir tai tikriausiai žino visos mamos, kaip ir faktą, jog bent iki 6 mėnesių reiktų kūdikį maitinti mamytės pieneliu.

Kūdikio verkimas yra ženklas mamai, kuris gali reikšti daug: kūdikis alkanas, jam skauda, kūdikis jaučiasi vienišas, pavargęs, o galbūt jam tiesiog nuobodu. Po kurio laiko mamos tiesiog iš verksmo pobūdžio jau supranta, ko nori kūdikis.

Po maitinimų vaiko verksmas dažniausiai siejami su pilvo pūtimu arba kitaip vadinamais “pilvo diegliukais”. Pabandykite per/po maitinimų duoti pilvo pūtimą mažinančią suspensiją, tačiau būkite budri ir, jei efekto negausite, neužtęskite ėjimo pas savo gydytoją, negalint atmesti ir rimtesnių sutrikimų.

Į kitą klausimą atsakymo vienareikšmio negaliu pasakyti. Įdomu, kaip sekėsi maitinti nuo pat pradžių, kas kiek valandų kėlėsi valgyti Jūsų dukrytė. Taip pat reiktų žinoti ūgio ir svorio prieaugius, bei jos raidą. Jei nėra nuokrypių, neatsiranda jokie įtarimai ir kūdikis vystosi normaliai, galėtume laikyti tai norma.

Linkiu didžiausios sėkmės augant. 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola
08. May 2015, 12:39

ačiū už atsakymus.