Kodėl naujagimis retai tuštinasi?

Kodėl naujagimis retai tuštinasi?

20. Feb 2018, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Ar normalu, jei poros savaičių naujagimis tuštinasi vos porą kartų per savaitę, nors mama ir maitina savo pienu?

Atsako akušerė, žindymo konsultantė Ieva Girdvainienė:

Tai nėra normalu. Naujagimis turėtų pasituštinti bent 2 kartus per parą. Jei visą dieną nesulaukiate išmatų, gali būti, kad vaikui trūksta pieno. Beveik visais atvejais to priežastis yra neefektyvus žindymas, neteisingas spenelio apžiojimas (mamos skundžiasi, kad vaikas nuolat „kabo" prie krūties), o ne nepakankama pieno gamyba.

Koreguokite apžiojimą, stebėkite, kaip dažnai naujagimis nuryja. Jei nesiseka, kol sulauksite profesionalios pagalbos, galite pieną nusitraukti ir sugirdyti iš šaukštelio ar taurelės. Jei naujagimis nesituština, yra vangus, karščiuoja, skubiai kreipkitės į gydytoją.

Ar retas tuštinimasis rodo, kad kūdikis pasisavina visą suvalgytą mamos pieną? O gal tai ženklas, kad maisto trūksta?

Taip, mamos pieno sudėtis yra unikali, todėl jame esančios maisto medžiagos kūdikio žarnyne įsisavinamos beveik 100 proc. Su išmatomis pasišalina tik nesuvirškinti likučiai, žarnų epitelio ląstelės ir bakterijos. Jei išmatos minkštos, kūdikis tuštinasi lengvai, be didelių pastangų, jei jis guvus ir gerai jaučiasi – vadinasi, toks retesnis tuštinimasis jam yra normalus.

Jei kūdikis (vyresnis nei 1 mėn.)  visais kitais atžvilgiais sveikas, normalu, net jei tuštinasi kartą per 7–10 dienų. Mamos pieno jam pakanka ir papildomai primaitinti nereikia.

Jei išmatos kietos, panašios į triušio spirus, naujagimis sunkiai stena arba ant tokių išmatų yra šviežio kraujo, reikėtų skubiai kreiptis į gydytoją.


20180118134400-84171.jpg