Kodėl ropojimas - itin svarbus vystymosi etapas?

Kodėl ropojimas - itin svarbus vystymosi etapas?

22. Jun 2017, 10:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kodėl ropoti vaikučiui naudinga ir sveika? Vis daugiau įrodymų, kad ropojimas vaidina svarbų vaidmenį stiprinant vaikučio skeletą, pusiausvyrą, visą raumenyną, daro įtakos jo socialiniam-emociniam vystymuisi.

Ropojimas stiprina visą kūną

Kai mažylis ropoja, dirba jo rankos, kojos, kad išlaikytų kūną, neprisiliečiant prie žemės. Sunkio jėgos pagalba mažylis stiprina pilvo, pečių, rankų ir kojų raumenis.

Ropojimas svarbus stiprinant nugaros raumenis ir stuburą, kuris nepakeičiamas formuojantis taisyklingai laikysenai.

Ropojimas gerina regėjimą

Ropojant vystosi ir stiprėja vaikučio regėjimas bei orientacija aplinkoje. Vaikutis žiūri į savo rankytes, į tikslą, kurį nori pasiekti – žiūri į toliau ir arčiau esamus daiktus. Tokiu būdu mankštinami akies raumenys ir gerėja regėjimas.

Ropojimas įtakoja socialinį-emocinį vystymąsi

Tai reiškia, kad teigiamos ir neigiamos mažylio emocijos išreiškiamos daug dažniau ir intensyviau. Kai vaikas pradeda judėti savarankiškai, jaučiasi daug laisviau, pamato vis daugiau dalykų, įveikia vis daugiau kliūčių ir tai ugdo jo pasitikėjimą savimi.

Mažų ir didelių tikslų pasiekimas ar nepasiekimas daro įtakos emociniam vaiko vystymuisi ir, galiausiai – laisvės bei pasitikėjimo pojūčiui.

Kai vaikas ima ropoti, kairysis ir dešinysis smegenų pusrutuliai dirba harmoningai. Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl ropojimas toks naudingas mažylio vystymuisi. Mat ropojimas skatina vystytis koordinacijai ir įvairiems įgūdžiams.

Sauskelnės-kelnaitės Huggies® Pants -

mažiesiems ropotojams ir vaikščiotojams