Kokie tinkamiausi žaidimai su kūdikiu: pataria kineziterapeutė

Kokie tinkamiausi žaidimai su kūdikiu: pataria kineziterapeutė

14. Jan 2019, 07:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Be žaidimų ir žaislų vaikystė turbūt neįsivaizduojama. Kokie tinkamiausi lavinamieji žaislai ir žaidimai vos kelių mėnesių mažyliams?

Pasak kineziterapeutės Sonatos Martutaitienės, šiuo laikotarpiu visai netinka pliušiniai žaisliukai, miegoti su jais irgi nepatartina.

Geriausi žaisliukai, kurie gerina ir skatina griebimo ir laikymo judesius. Vaikas turi mokytis paimti ir išlaikyti nesunkų žaisliuką, tai gali būti kramtukas arba šaukštelis. Pagrindinis reikalavimas – žaislai turi būti saugūs ir juos vaikas gali saugiai kišti į burną.

Nebūtina žaidimams su naujagimiais ieškoti brangiausių žaislų. Naujagimiui ar kūdikiui iki kelių mėnesių nei barškučių, nei muzikinių karuselių dar nereikia. Jam reikia mamos veido, balso ir jos prisilietimų. Dar vienas svarbus aspektas – kaip nusiteikę eisite žaisti su vaikučiu, tokią nuotaiką jis ir perims. Todėl jei neišsimiegojote, esate pavargusi ar net supykusi, verčiau palūkėkite, ir per prievartą nežaiskite su vaikučiu.

Žaidimai nuo gimimo

    Kryžiuojam rankytes, keliam jas aukštyn ir leidžiam žemyn. Paguldykite vaiką ant nugaros ir jo rankytes švelniai kryžiuokite ties krūtine, taip pat pakelkite jas aukštyn, paskui žemyn. Atlikite tai deklamuodami mielą eilėraštuką ar dainuodami dainelę.

    Ant pilvuko! Paguldykite vaikutį ant pilvelio ir delnu glostykite nugarytę bei kojytes. Gulėjimas ant pilvuko - tai puiki pilvuko dieglių profilaktika. Glostydami nugarytę ir kojytes, kartokite bet kokį jums žinomą eilėraštuką iš tautosakos.

    Glaudžiame ir myluojame. Glauskite vaikutį prie savęs sakydami: „Mylu mylu spust, prieš širdutės glust“.

    "Dviratukas". Ant nugaros gulinčiam vaikučiui lankstykite kojytes, lyg jis važiuotų dviračiu, tai padės pasišalinti dujoms iš pilvuko. O jeigu „mindami dviratuką“ dainuosite kokią dainelę ar ketureilį, vaikui tai asocijuosis su gera nuotaika ir žaidimu.

    Balionai. Virš vystymo lentos arba lovelės pakabinkite ryškių spalvų balioną. Greičiausiai iš pradžių naujagimis nereaguos, tačiau pamažu balionas taps jam žaidimo tikslu, kurį vaikelis norės pasiekti rankomis. Kokią spalvą rinktis?

    Pilvukas- laikrodukas. Naujagimiui gulint ant nugaros, pagal laikrodžio rodyklę glostykite jo pilvuką, dainuodami dainelę.

 Kokių jūs žinote smagių žaidimų su mažyliais?

 20180827122540-70283.jpg