Kūdikio oda kvėpuoja 8 kartus dažniau, nei suaugusiojo

Kūdikio oda kvėpuoja 8 kartus dažniau, nei suaugusiojo

20. Jun 2017, 15:19 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kokiai moteriai nesinori girdėti žodžių "jūsų oda kaip naujagimio", t.y. minkšta, švelni oda. Tai, žinoma, idealiu atveju, tačiau kiekviena mama iš savo patirties žino, jog realybė kiek kitokia.

Žmogaus oda turi tris sluoksnius - epidermį - paviršinį sluoksnį, dermą - vidinį sluoksnį ir hipodermą - poodinį riebalinį sluoksnį. Oda turi ne tik apsauginę funkciją, bet ir daugelį kitų.

Odos funkcijos:

  • Apsauginė. Oda saugo žmogaus kūną nuo bakterijų, grybelių, virusų, UV spindulių; 
  • Termoreguliacinė;
  • Medžiagų sintezė - vitamino D, keratino;
  • Imunologinė funkcija;
  • Metabolitų išskyrimas - pvz. prakaitas iš organzimo pašalina karbamidą;
  • Sensorinė funkcija, kurios dėka mes galime jausti skausmą, šilumą, šaltį ir pan.;
  • Kvėpavimo finkcija, juk žinome, kad oras patenka į kūną ne tik per plaučius.

Aukščiau paminėtos odos funkcijos būdingos ir vaikų, ir suaugusiųjų odai, bet vaikų oda turi daugiau ypatybių, dėl kurių ji tampa labiau pažeidžiama, todėl mūsų, tėvų, pareiga - suteikti vaikams ypatingą odos priežiūrą.

Naujagimio oda yra penkis kartus plonesnė nei suaugusiojo, todėl ji yra ypač jautri išorės dirgikliams su polinkiu labiau reaguoti į bet kokius organizmo pokyčius. Be to, naujagimio oda neturi normalios termoreguliacijos, todėl gali greitai atvėsti ir perkaisti. Visa tai turi įtakos atsirasti įvairioms infekcijoms.

Kūdikio oda turi labai gerai išvystytą kapiliarų tinklą, kuris, iš vienos pusės, padidina infekcijų plitimo galimybę, iš kitos - skatina odos kvėpavimą. Dėl šios priežasties galima teigti, kad kūdikio oda kvėpuoja iki 8 kartų daugiau nei suaugusiojo. Kaip teigia sertifikuota vaikų medicinos seselė Elita Svarinietsė, kadangi kūdikio oda yra tokia plona, ji ne tik kvėpuoja, bet ir "suvalgo" visus kremus, kuriais ją tepame.

Skirtingai nuo suaugusiųjų odos, kūdikio oda prisotinta vandens - joje yra net 80 - 90%, kai tuo tarpu, suaugusiųjų oda turi iki 65% vandens. Atsižvelgiant į tai, jog naujagimių oda yra labai plonytė, drėgmės lygis joje gali sumažėti žymiai greičiau nei suaugusiųjų odoje, tad ji greičiau išsausėja. Tėvai turėtų įsitikinti, kad drėgmės lygis kūdikio odoje nepakito.

Kitaip nei suaugusiųjų, naujagimio oda neišskiria melanino, todėl kūdikiai negali būti veikiami tiesioginių saulės spindulių.

Kaip pasirūpinti naujagimio oda?

  • Pasirūpinkite optimalia mažylio oro temperatūra, kad jam nebūtų nei per karšta, nei per šalta, nes jis dar neturi termoreguliacinės funkcijos.

  • Maudynės. Nereikia kūdikio maudyti kasdien, nes tai sausina odą. Taip pat nepatartina kaskart naudoti muilo, nes jis taip pat ją sausina. 

  • Drėkinkite odą. Kiekvieną dieną apžiūrėkite kūdikio odelę - jei matote kokių nors paraudimų ar sausa odos dėmių, imkitės veiksmų - užpakaliuko paraudimui mažinti naudokite krakmolą ar cinko turintį tepalą, o sausas odos sritis drėkinkite natūraliu vaikišku kremu.

  • Ypač pasirūpinkite kūdikio odos raukšlėmis. Valydami jas, netrinkite, o sausindami prisilieskite itin švelniai. 

  • Kasdien leiskite mažyliui mėgautis oro voniomis.

  • Pasirūpinkite, kad sauskelnės būtų iš minkštos ir orui pralaidžios medžiagos, kuri leidžia odai kvėpuoti, kad kūdikis jaustųsi komfortiškai visą dieną.

Sauskelnės naujagimiams HUGGIES® ELITE SOFT pagamintos iš unikalių, minkštų, kvėpuojančių medžiagų su mikroporomis, kurios ir leidžia odai kvėpuoti!

20170601191655-63855.jpg 

20150122115256-45186.jpg