Kūdikio pirmosios maudynės: atsakome į klausimus

Kūdikio pirmosios maudynės: atsakome į klausimus

26. Jun 2013, 16:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pliuškentis vonelėje daugeliui kūdikių patinka, juk visus devynis mėnesius jie plaukiojo mamos pilvelyje. Tačiau būna, kad vos pajutęs vandenį, mažylis pravirksta, arba, pabuvęs kelias minutes vandenyje, tampa neramus. Kodėl? Ką daryti?

Štai keli sprendimų būdai į jūsų klausimus.

Problema: Vos atsidūręs vandenyje, mažylis pravirko

Sprendimas: Akivaizdžiausia priežastis – mažylis nepatenkintas vandens temperatūra. Padarykite, kad vanduo būtų šiltesnis arba vėsesnis – ir stebėkite kūdikio reakciją.

Jau po dviejų trijų maudynių pamatysite, kas mažyliui labiau patinka. Būna, kad mažylis verkia, nes yra alkanas. Tad visuomet pamaitinkite jį iki maudynių likus maždaug valandai. Kai kurie mažyliai mėgsta pėdutėmis jausti vonelės dugną.

Kūdikiai labai gerai viską prisimena: jei pirmosios maudynės kažkuo neįtiko, gali būti, kad ir kitų maudynių metu jis ims verkti, nors viskas, atrodo, tvarkoje – ir vanduo tinkamos temperatūros, ir mažylis sotus. Galite pakeisti maudynių vietą: jei maudėtės mažoje vonelėje, galite pabandyti didelėje ir pan.

Problema: Viskas buvo gerai, staiga mažylio nuotaika pasikeitė

Sprendimas: Daugelis vaikučių nemėgsta, jei vandens purslai patenka ant veiduko ar į akytes, tad jie ima verkti. Pasistenkite mažylį prausti nesitaškant ir pasitikėkite savimi, laikydamos jį ant rankų vandenyje. Mažylis jaučia jūsų nuotaikas ir nerimą.

Problema: Mažylis išslydo iš rankų ir paniro į vandenį

Sprendimas: Iki 4-5 mėnesių mažyliai turi įgimtą refleksą sulaikyti kvėpavimą vandenyje: būtent tai naujagimiui padeda įveikti gimdymo takus. Jei kūdikis panėrė ne ilgiau nei penkioms sekundėms po vandeniu, išnėręs nusičiaudėjo, yra rausvas ir garsiai pravirko – vadinasi, viskas jam gerai.

Iškelkite mažylį iš vandens, priglauskite prie savęs ir nuraminkite. Po viso šito svarbu tęsti maudynes, nes vaikučiui turi likti tik geri prisiminimai apie maudymosi procedūrą.

Jeigu mažylis, ištraukus jį iš vandens, jaučiasi blogai, skubiai kvieskite greitąją pagalbą. Kol ji atvyks, paguldykite kūdikį pilvuku ant savo rankų, tegu galvytė šiek tiek nusvyra žemiau ir lengvai patapšnokite per nugarytę tarp menčių.

Problema: „Kai kas už borto!“

Sprendimas: Šiltas vanduo skatina pilvuko raumenų atsipalaidavimą ir stimuliuoja žarnyno peristaltiką. Jeigu mažylis neišlaukė sauskelnių ir "visą turtą" paliko vandenyje, maudynes teks sustabdyti ir pakeisti vandenį.

Kokių netikėtumų jums buvo maudant mažylį?

03. Sep 2013, 11:45

na mano mazylei 2 men maudynes mums kosmaras...rekiam kaip isproteje net kaimynai klause kas ten pas jus vyksta.....viska isbandziau...pastebejau kad,mazylei maudyniu padetis nepatinka.....tai truputi pakeiciam....

27. Jun 2013, 10:05

ir mano abu mazyliai labai megsta maudynes, neverkia nei maudomi nei iskelti is voneles

26. Jun 2013, 16:52

visa laime nebuvo jokiu netiketumu maudant ir nuo pat pradziu mazylis neverke maudomas 😀