Kūdikio vystymasis pirmaisiais gyvenimo metais: 4 mėnuo

13. May 2020, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Sulaukus 4 mėnesių adaptacijos laikotarpis baigiasi ir mažylis dabar gauna aktyvaus pasaulio tyrinėtojo statusą.

Beje, ar žinote, kad ginekologai ir akušeriai pirmuosius tris kūdikio mėnesius dažnai vadina ketvirtuoju nėštumo trimestru - mat iki ketvirto savo gyvenimo mėnesio mažylis yra visiškai priklausomas nuo mamos, todėl ypač svarbu pirmuosius mėnesius sukurti jam jaukų lizdelį ir glausti arčiau savęs.

Ketvirtasis mėnuo - visiškai kitoks! Mes jau matome aktyvią ir smalsią asmenybę!

Fizinis vystymasis

Nuo keturių iki septynių mėnesių mažylis priauga maždaug 750 gramų per mėnesį. Kūdikio kaulai taip pat greitai auga - ūgis padidėja vidutiniškai 2,5 cm per mėnesį. Kūdikio svoris ir ūgis dažnai kelia nerimą jauniems tėvams, tačiau daug svarbiau yra teigiama svorio ir ūgio didėjimo tendencija - yra labai miniatiūrinių kūdikių, kurie lėtai auga tiek ūgiu, tiek svoriu, taip kiekvieną mėnesį po truputį didindami kūno apimtis.

Bet yra tikrų dičkių, kurių svoris gimimo metu viršija 4 kg. Paprastai tokie mažyliai pirmaisiais metais labai greitai priauga svorio - bet tai nereiškia, kad jie turi polinkį į viršsvorį! Pamatysite - iki darželinio amžiaus ir „coliukai”, ir didesni mažyliai bus panašaus svorio ir ūgio. Žinoma, nereikia pamiršti ir genetikos. Bet jei kas mėnesį apžiūros metu gydytojas pastebi, kad vaikas visai nepriaugo svorio arba jis net sumažėjo, tuomet tikrai turėtumėte įsiklausyti į gydytojo rekomendacijas.

Jokiu būdu nelyginkite savo mažylio su kitais vaikais! Jūsų kūdikis - unikali genų kombinacija, turi savo temperamentą, sugebėjimus ir talentus. Tokio antro nėra! Jį galite lyginti nebent su juo pačiu - vakar jis vos galėjo nulaikyti galvytę, o jau šiandien drąsiai sukioja į šonus, tyrinėdamas aplinką.

Tobulėjant judesių koordinacijai, kūdikis pamažu atranda savo kūno dalis - ypač jį domina kojytės ir pėdos, kurias noriai deda į burną ir „ragauja”. Pamažu jis pradeda suprasti, kam jam reikalingos skirtingos kūno dalys: pavyzdžiui, jei pėdutėm liečia kietą paviršių, pradeda į jį remtis ar baksnoti kojytėmis. Tai savotiškas signalas - kūdikis instinktyviai nujaučia, kad kojų paskirtis - vaikščioti.

4 mėnesių mažylis tikslingai pasuka galvą ir koordinuoja žvilgsnį, šiame amžiuje jis abiem akimis tiria objektus ir aplinkinį pasaulį, vystosi vadinamasis binokuliarinis regėjimas.

Tokio amžiaus vaikučiai jau gana gerai nulaiko galvą, todėl leiskime jiems patiems atlikti šią užduotį - tik atsargiai! Kai keliame mažylį iš horizontalios padėties arba guldome ant paviršiaus - neskubėkime, jam reikia šiek tiek pastangų, kad išlaikytų galvytę ir neatloštų atgal. Peržiūrėkite mūsų vaizdo įrašą ir sužinokite, kaip tinkamai kelti ir paguldyti kūdikį!

Mažylio judesiai tampa labiau koordinuoti, pažiūrėkite, kaip jis abiem rankytėmis siekia kurio nors daikto, ir, žinoma, viskas, kas patenka į jo rankas, iškart keliauja į burną!

Atminkite - mažylis pažįsta pasaulį per burną, todėl leidžiame jam „ragauti” įvairius daiktus, bet nepamirštame ir apie higieną bei saugumą. Aplinka neturi būti sterili, užtenka, kad ji būtų švari, o daiktai neturėtų tilpti į kūdikio burnytę, kad nepaspringtų.

Kūdikis tampa aktyviu stebėtoju, tai yra - jis ne tik stebi objektą, bet ir bando jį pasiekti, ypatingai jo dėmesį patraukia paprasti ir ryškūs objektai. Atminkite, kad nepaisant to, kad kūdikis jau sugeba atskirti pagrindinių spalvų spektrą, geriau teikti pirmenybę kontrastingų spalvų daiktams.

Tai labai svarbus kūdikio vystymosi laikotarpis - šiuo metu jis ruošiasi įvaldyti tokius įgūdžius kaip ropojimas ir stovėjimas ant kojyčių, todėl laikas, praleistas ant grindų, darosi vis ilgesnis.

Paprastai šiame amžiuje daugelis kūdikių jau sugeba verstis, tačiau atminkite, kad kūdikis „turi teisę“ išmokti šį įgūdį iki šešių mėnesių!

Fizinis kūdikio vystymasis yra individualus, daug kas priklauso nuo sąlygų, kurias mes sukuriame - ar dažnai jį guldome į jo žaidimų vietą (geriausia ant grindų), o gal didžiąją laiko dalį jis praleidžia manieže ar savo lovelėje? Žinoma, namų ruošos darbai patys nepasidarys, o ir mamai reikia skirti laiko sau - savo sveikatai ir grožiui, tačiau būtina rasti laiko tiesiog pabūti su mažyliu, jį stebėti ir suteikti jam visišką veiksmų laisvę. 

Galbūt mes auginame mažą kontempliatorių, kuris, užuot aktyviai bandęs vartymosi įgūdžius, su dideliu smalsumu tiria jį supantį pasaulį, daro išvadas, kuria naujus neuroninius ryšius ir taip lavina smegenis, mąstymą bei atmintį.

Svarbu, kad mažylio judesių nevaržytų nepatogi apranga. Ir nesivadovaukime močiučių patarimais vystyti kūdikius stipriau - laikai keičiasi, šiandien Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja suteikti kūdikiams maksimalią laisvę, kad jie geriau pažintų save ir supančią aplinką, žinoma, nepamirštame apie saugumą.

Renkamės sauskelnes-kelnaites Huggies® Elite Soft Pants, kurios geriausiai priglunda prie mažylio kūno!

Kalbos vystymasis

Kalbos vystymasis vyksta palaipsniui: kai kurie garsai pasiekia kūdikį intrauterininės raidos metu, tačiau aiškiau jis girdi mūsų balsus jau po gimimo. Taip kūdikis įgyja bendravimo įgūdžių užuomazgas. Įvairūs tyrimai parodė, kad nors mažyliai ir nesupranta žodžių prasmės, jie jautrūs intonacijai. Todėl jie greitai supranta, kada mes kalbame švelniai ir tyliai, norėdami jį nuraminti, ji išties nusiramina pagal ramų mūsų kalbos tempą ar raminantį niūniavimą. Ilgainiui kūdikis išmoksta geriau suprasti savo tėvus ir aplinkinius žmones.

Sulaukęs keturių mėnesių kūdikis ne tik klausosi mūsų kalbos tono, bet ir pradeda atskirti atskirus garsus - ateityje jis galės ištarti skiemenis, žodžius ir sakinius. Mažylis gali arkartoti mūsų balso tempą ir tonaciją, pakeldamas ir nuleisdamas balsą. Taip pat gali bandyti pakartoti tą patį garsą - iš pradžių tai yra balsės,  o vėliau pridedami ir priebalsiai. Klausykite, ką sako jūsų kūdikis! “Eaa, aaa, laa”. Jei kūdikis kartoja ir tęsia tą patį skiemenį, žaiskite kartu su juo - pasakykite paprastus žodžius, kurie prasideda tuo skiemeniu - lempa, lašas, langas ir kt. 

Pamažu mažylis pradės suprasti pagrindinius jūsų vartojamus žodžius, kuriais į jį kreipiamės: „Eime valgyti! Laikas pakeisti sauskelnes! Eikime pasivaikščioti! Laikas miegoti!“ ir pan.

Specialistai tvirtina, kad visi vaikai be išimties turi įgimtą ritmo pojūtį ir, jei mes kartu su vaikais klausysimės nesunkių klasikinių kompozicijų, tai ne tik sustiprins ir išugdys muzikinę klausą, bet ir turės teigiamą poveikį kalbos raidai bei gebėjimui mokytis užsienio kalbų - nes bet kuri kalba turi tam tikrą melodiją, ritmą ir taktą, taigi, kuo geresnė mūsų klausa, tuo lengviau suvokiame kalbas.

Socialinė raida

Mes visi norime užauginti sveikus, laimingus ir protingus vaikus. Smegenų tyrimai ankstyvajame vaiko amžiuje parodė, kad vienaip ar kitaip galime prisidėti prie kūdikio vystymosi, jo potraukio žinioms ir atradimams, visa tai galima ugdyti nuo pat jo gimimo:

  1. Skaitykite mažyliams kiekvieną dieną, bet taip, kad būtų smagu ir patrauktų jo dėmesį. Pažadinkite savyje aktorystės talentą, skaitykite vaidmenimis, keisdami intonacijas - visa tai mažylį tikrai sudomins! Skaitymas lavina kalbą ir vaizduotę, kartais galime klausytis ir garso pasakos. Tačiau tokio amžiaus vaikai vis tik mieliau klausosi šeimos ir artimųjų balsų.
  2. Kalbėkite, dainuokite, rimuokite žodžius, kalbėkite apie įvarius dalykus ir aplinkinį pasaulį.
  3. Kurkite kasdieninius ritualus - valgydami, žaisdami, persirengdami ar ruošdamiesi miegui. Tai leis kūdikiui jaustis saugiai ir komfortiškai, nes jis žinos, kas bus toliau. Vaikai yra tikri konservatoriai, jiems patinka, kai tie patys įvykiai kartojami diena iš dienos pagal žinomą planą ir ritmą. Ne mažiau svarbus ir bendras šeimos valgymas. Taip vaikui nuo mažens suformuosite suvokimą apie šeimos vertybes ir tradicijas.
  4. Įvertinkite ir pagirkite mažylį, jei jam pasiseka ką nors padaryti - apsiversti ar pagriebti daiktą. Darykite tai nuoširdžiai, bet nepersistenkite - nereikia aibės plojimų už kiekvieną mažą laimėjimą, nes pervertinti taip pat blogai kaip ir nepakankamai įvertinti - išlaikykime pusiausvyrą ir raskime „aukso viduriuką”!
  5. Puoselėkite santykius, pagrįstus meile ir pagarba, su tikromis vertybėmis. Ir būkite pavyzdžiu savo vaikui, nes tyrimais įrodyta, kad vaikai klauso mūsų žodžių, bet dažniausiai kartoja mūsų veiksmus, todėl pirmasis neturėtų prieštarauti antrajam.

Atminkite, kad kiekvieną mėnesį mažylio vystymasis yra ypatingas, tarsi mažas gimtadienis! O kodėl gi ne?! Maža šeimos šventė paįvairins šeimos kasdienį gyvenimą ir suteiks džiaugsmo visiems artimiesiems!

Mėgaukitės kiekviena akimirka, praleista kartu su savo kūdikiu!