VIDEO: Kūdikio vystymosi vadovas aštuntą mėnesį

29. Sep 2020, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Aštuonių mėnesių mažyliai džiugina mamas aktyviai ropodami ir tyrinėdami aplinką. Stiprėja ryšis su tėvais ir kitais artimaisiais, išbandomi vis nauji maisto produktų skoniai. Kai kurie mažyliai jau gali ištarti pirmuosius paprastus žodžius kaip “ma-ma, ba-ba” ar kt. Aštuntą gyvenimo mėnesį keičiasi mažylio balso intonacija, dažnai ją perima iš tėvų. Tačiau kol kas kūdikio smegenys dar nepasirengusios sklandžiai kalbai, jis tiesiog bando tarti atskirus skiemenis ir garsus.

Vaiko atmintis tiek išsivysčiusi, jog jau sugeba kaupti pasikartojančius įvykius ir situacijas. Mažylis prisimena tėvų veiksmus ir visą laiką stengiasi juos kopijuoti. Jis lengvai atpažįsta mėgstamus žaislus, pažįstamus objektus, garsus ir juokelius.

8 mėnesių kūdikis jau kupinas noro pažinti pasaulį. Galite pastebėti, kaip jis atidžiai tyrinėja žaislus, ieško akimis daikto, kuris išslydo iš rankų, maigo mygtukus ir varto knygučių puslapius.

Šiame amžiuje beveik kiekvienas mažylis aktyviai bendrauja, džiūgauja išvydęs artimuosius ar bendraamžius. Bet su nepažįstamais žmonėmis elgiasi atsargiai. Kai kurie ima verkti atsidūrę nepažįstamųjų rankose. Vaikas ypač nuliūsta, kai bent minutę nemato mamos.

Bet kuris aštuonių mėnesių kūdikis džiaugiasi mamos pagyrimu ir nusimena, kai mama kažkuo nepatenkinta. Jei kažkas nepavyksta, vaikutis gali susierzinti ar net verkti. Žaidimai su pasikartojančiais veiksmais teikia didelį džiaugsmą - kamuolio ridinėjimas ar mašinytės stumdymas, dėžutės dangtelio uždėjimas ir nuėmimas ar pan.

Aštuonių mėnesių mažylis jau tvirtai ropoja, daro tai sumaniai ir greitai. Svarbu laikytis „hendlingo” principų, kurie keičiasi vaikui augant: jei jį laikome rankose, palaipsniui guldome ant grindų, pirmiausia paversdami ant šono, tegul jis pats nulaiko pusiausvyrą ir pasirenka norimą pozą, kurioje labiau mėgsta būti.

Žiūrėkite VIDEO siužetą, kuriame pamatysite, kaip specialistai rekomenduoja teisingai tai daryti.

Vis dar labai svarbu aplinkoje išdėstyti skirtingų pakopų daiktus ten, kur mažylis praleidžia daugiausiai laiko - tai gali būti pagalvės, pufai, žemas staliukas ar taburetė, net sauskelnių pakuotė. 

Žaislinis tunelis tampa ypač patrauklus šio amžiaus vaikams - įdėkite į jo vidų kokį nors daiktą, o mažylis pasistengs jį iš ten išimti - tokiu būdu švelniai skatinsime mažylį dažniau ropoti. Šis užsiėmimas praverčia, jei vaikas bando stotis ant kojyčių. Nereikėtų šiame amžiuje džiaugtis šiuo išankstiniu įgūdžiu - viskas savo laiku. Tegu pirmiausia sustiprėja mažylio nugaros ir kojų raumenys, kad vėliau užtikrintai galėtų žengti pirmuosius žingsnius.

Žiūėkite video laifhaką:

Žaislus aplink vaiką išdėliokime skirtingais lygiais, kad jis judėdamas kambaryje nuolat keistų kūno padėtis - beropodamas atsisėstų, po to vėl atsistotų keturiomis, gal vėliau norės atsigulti ant pilvuko ar pavirsti ant šono. Svarbu, kad mažylis neužsibūtų ilgai vienoje padėtyje - ypač atsistojęs ant kojyčių!

Jokių vaikštynių! Vaikštynėse vaikas yra nenatūralioje kūno padėtyje,  nejaučia pusiausvyros ir nesugeba kontroliuoti savo judesių - todėl nepirkite tokių priemonių!

Sulaukęs aštuonių mėnesių mažylis tampa vis aktyvesnis, todėl nepalikite jo vieno nė minutei. Kokie pavojai gali laukti mažo tyrinėtojo namuose?

  • Vaikas gali užspringti, jei tuo pačiu metu valgo, čiulpia, kramto, ropoja ir kalba. Prisiminkite taisyklę: jei valgome, tuomet sėdime ir neropojame! Be to, nepatartina mažyliui duoti valgyti, kai jis važiuoja automobilinėje kėdutėje. 
  • Prieš leisdami mažyliui laisvai ropoti ant grindų, įsitikinkite, kad ten nėra mažų detalių, kurias jis galėtų įsidėti į burną ir užspringti. Grindis reikia kruopščiai išsiurbti ir reguliariai plauti - per daug dulkių gali sukelti alergiją.
  • Vonios kambarys - viena iš potencialiai pavojingiausių namų vietų: dažnai čia laikome buitinę chemiją - skalbimo miltelius, baliklius, skalavimo priemones, valymo ir higienos priemones. Todėl visas šias priemones geriau laikyti kur nors aukščiau.
  • Kūdikio negalima palikti vieno vonios kambaryje - net jei vonelėje yra labai mažai vandens ir mums atrodo, kad nieko blogo negali atsitikti. Deja, net vyresni vaikai žaisdami vonioje gali paslysti ar nusiplikyti karštu vandeniu.
  • Kitas pavojus - aštrūs baldų ir daiktų kampai. Smalsūs mažyliai visur kiša pirštukus, atidaro ir uždaro spinteles. Vienas iš būdų apsaugoti vaiką nuo galimų traumų - kampuose įtaisyti užapvalintas apsaugas, o įvarias baldų dureles užrakinti spynelėmis.
  • Visi elektros lizdai turi būti apsaugoti kištukais. Be to, kuo jie paprastesni, tuo geriau: ryškūs kištukai labiau traukia mažojo tyrinėtojo dėmesį. Kalbant apie laidus, taip pat turite kažką nuspręsti: paslėpti už sunkių baldų, pakelti virš vaiko akių lygio.
  • Kita pavojinga buto vieta - virtuvė, kurioje yra daug aštrių daiktų ir karštų skysčių. Nepalikite arbatos puodelių kūdikiui prieinamoje vietoje. Įsitikinkite, kad karštos keptuvės rankena nusukta.
  • Jei gyvenate name su laiptais, izoliuokite prieigą prie jų tiek iš viršaus, tiek iš apačios. 

Tyrinėdamas pasaulį kūdikis dažnai susitepa ir kartais net suplėšo daiktus. Todėl jam reikalinga daug platesnė ir įvairesnė drabužių spinta nei suaugusiųjų.

Drabužiai kūdikiams turi atitikti šiuos reikalavimus:

  • turi būti iš natūralaus audinio;
  • nevaržyti judesių;
  • nespausti ir netrinti;
  • nebūti per dideli, kad mažylis juose nesusipainiotų;
  • nebūti per maži.

Šiame amžiuje geriau teikti pirmenybę patogumui nei grožiui, net jei šeimoje ir auga maža madistė, kurią taip ir norisi papuošti bei perrengti kelis kartus per dieną - patikėkit, dar turėsite tokią galimybę!

Tie patys reikalavimai taikomi ir sauskelnėms, kurios skirtos aktyviems aštuonių mėnesių vaikams - jos turėtų būti kiek įmanoma patogesnės, prisitaikančios prie mažylio judesių, netrukdytų jam aktyviai judėti.

Tegul mūsų mažieji tyrinėtojai atranda naujus horizontus o Huggies suteiks komforto bei pasitikėjimo savimi!