Kūdikis atpila: kokiais atvejais tai normalu?

Kūdikis atpila: kokiais atvejais tai normalu?

09. Aug 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

Sveiki, mums 2,5 mėn., maitinu savo pienu, bet vieną kartą duodu mišinuką. Tačiau kai valgo mamos pieną, būna, atpila. Kodėl taip būna? Maitinu iš buteliuko ir krūtimi. Ačiū.

Atsako tėvystės mokyklos Kaune „Opa Pupa“ opapupa.lt žindymo specialistė Agnė: 

Sveiki,

Džiugu, kad vaikelis gauna pačio geriausio maisto – jūsų pieno! 

Tam, jog galėčiau išsamiai įvertinti Jūsų situaciją, man trūksta papildomos informacijos: kaip dažnai žindote dieną ir naktį, kokią pozą renkatės, ar pažindžius pakeliate atsirūgti, dėl kokių priežasčių teko papildomai maitinti adaptuotu mišiniu, kiek kartų vaikelis šlapinasi ir tuštinasi, kaip augo/auga jo svoris. 

Dėl Jus neraminančio atpylinėjimo: atpylinėjimas pasireiškia 50 proc. jaunesnių nei 3 mėn. kūdikių. Daugeliui sveikų kūdikių šis simptomas praeina savaime per pirmuosius 12-14 mėnesių. Jei nėra kitų nerimą keliančių simptomų: vaikelis aktyvus, svoris auga gerai – nerimauti tikrai neverta. Pabandykite žindymo eigoje daryti pertraukėles atsirūgimui. Įsitikinkite, jog vaikelis tikrai žinda efektyviai, galbūt dėl to prisitraukia oro ir atpylinėja. 

Gero apžiojimo ir efektyvaus žindymo požymiai:

burna plačiai išžiota;

iš apačios rudojo laukelio apžiota daugiau nei iš viršaus;

apatinė lūpa išsivertusi;

smakras remiasi į krūtį;

skruostai žindant išsipučia;

žindimo judesiai pasiekia ausis;

girdimas gurkšnio nurijimo garsas

Taip pat norėčiau paskatinti susigrąžinti vaikelį visiškai prie krūties. Mat naudojant bet kokius krūties pakaitalus (čiulptuką, buteliuką) kyla pavojus, jog vaikelis nebenorės žįsti krūties, nes tai daug sunkesnis darbas, nei maitintis iš buteliuko. Į pagalbą galite pasitelkti papildomą maitinimo sistemą, į kurios rezervuarą supilamas mišinys. Vamzdeliu pritvirtintu prie spenelio, vaikeliui žindant,  jis pasiekia vaikutį. Taip kartu stimuliuojama krūtis, siunčiamas signalas aktyvinti laktaciją ir kantriai abiems su vaikeliu darbuojantis galima grįžti prie išimtinio žindymo.

Linkiu augti sveikiems bei mėgautis vienas kito artumu!

Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola