Kūdikis naktimis nuolat valgo. Ar normalu?

Kūdikis naktimis nuolat valgo. Ar normalu?

08. Mar 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kūdikius krūtimi maitinančios mamos, jei turite klausimų žindymo tema - rašykite redakcijos e-paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt ir žindymo specialistai būtinai atsakys. Pasidalinkite ir savo patirtimi.

Agnė Špokienė:

Laba diena,

Sveiki, turiu tokią problemėlę, mano dukrytei tuoj sueis 6 mėn., o ji naktį pradėjo ištisai žįsti krūtį, ne valgo, bet žinda, po to pamiega kokį pusvalandį ir vėl ieško krūties.

Kai jai buvo 3 mėn. Išmiegodavo visą naktį, tačiau sulaukus 5 mėn. pradėjo taip elgtis ir nebenori miegoti savo lovytėje. Tik ją įdedu, atrodo, ir miega, neprabunda, tačiau tik aš atsigulu ji iškart pabunda.

O kai aš su ja miegu tai būnu neišsimiegojusi, nes visą naktį žiūriu ar ji neatsiklojo, ar Ne per arti krašto, nes mūsų lova yra kambario vidury. O kai visą naktį žinda, tai aš lieku nemiegojusi ir su skaudamom krūtim. Gal galite patarti ką man daryti ir kodėl ji taip keistai pradėjo elgtis?

Ačiū už bet kokius patarimus.

Mamyčių klubą konsultuoja Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantės - mamos Daiva, Margarita, Joana ir Asta:

Laba diena, miela Agne,

Pirmiausia norisi nuraminti jus patvirtinant, kad jūsų dukrytė auga sėkmingai ir pasidžiaugti, jog ji yra žindoma. Sulaukę pirmojo pusmečio mažyliai šiek tiek keičiasi, jie jau nebe naujagimiai, tai metas, kai pasirodo pirmieji dantukai, ragaujamos pirmosios daržovių tyrės, išmokstama vis naujų dalykų ir ypač aktyviai domimasi aplinka.

Šešių mėnesių kūdikiui natūralu miegoti kartu su mama, jei jis yra žindomas. Be to, kūdikiai jaučiasi nesaugūs, kai yra toliau nuo mamos. Jūsų situacija labai tipiška, juk dažniausiai, apie šeštą gyvenimo mėnesį vaikučiams išdygsta pirmoji dantukų pora. 

Vaikai pasidaro irzlūs, neramiai miega, ir žinoma nuolat nori žįsti, tokiu būdu malšindami skausmą, slopindami nerimą ir trindami dantenas. Pats efektyviausias būdas padėti jiems - tai duoti krūtį.

Toks "nemiegojimo" laikas dažniausiai tęsiasi, kol neišdygsta 1-2, o kartais ir daugiau, dantukų. Vėliau vaikas vėl kažkurį laiką ramiau miega. Po to - sekanti dantukų pora.

Kad būtų saugiau visiems miegoti naktį, guldykite dukrytę per vidurį, arba prie lovos krašto pristumkite jos lovytę.  Taip pat galite iš lovos krašto pastatyti porą kėdžių, uždėti pagalvių, pristatyti lentą, ... Sprendimų yra nemažai, tik atminkite - lovelė, kad ir pristumta prie tėvų lovos, būtinai turi būti ir pritvirtinta, kad neatsiskirtų ir vaikas neiškristų. 

Pusmetinukai aktyviai domisi juos supančia aplinka, dienos metu gausu įvykių, kurie taip pat gali buti neramesnio miego priežastimi. Visai gali būti, kad kūdikiai miegodami „mokinasi“ sėstis ar bando ropoti, juk naujiems įgūdžiams reikia daug pastangu ir laiko!

Tokio amžiaus vaikutis su mama nori miegoti ne tiek dėl maisto, kiek dėl saugumo ir ramumo pojūčio. Susapnavęs, prasibudinęs jis ieško krūties ir ją gavęs greitai vėl užmiega.

Tai normalu. Kūdikių ir mažų vaikų miegas yra daug paviršutiniškesnis, ne toks gilus kaip suaugusių žmonių. Jums tiesiog reikėtų išmokti ilsėtis kartu su kūdikiu.

Susiraskite tokią padėtį, kurioje galėtumėte duoti krūtį naktį ir tuo pačiu pati patogiai gulėti. Jeigu pasirinksite patogią padėtį, tai ir krūtų jums skaudėti neturėtų, net jei ir labai daug vaikutis žįstų.

Vis garsiau pasisakoma, kaip svarbu artumas ankstyvoje naujagimystėje ir kūdikystėje, kad tai vaiko saugumas, laktacijos skatinimas, mamos geresnis miegas, mažesnė staigios kūdikių mirties tikimybė ir t.t. O be viso to, dar ir natūralu.

Gamtoje jaunikliai nemigdomi atskirai nuo motinų. Tad mums belieka tik pasidžiaugti, kad tai metas, kai dukrytei būtinas jūsų buvimas šalia ir kad šis jos poreikis yra tenkinamas. Jūsų pienelis tai ne tik maisto šaltinis, prigludus prie  kruties ji nurimsta, jauciasi saugi ir laiminga.

Linkime jums sėkmės!

Viskas apie žindymą: www.pradzia.org 

26. Apr 2016, 17:40

Mano istorija tiesiog identiska😀 Bet as atvirksciai situo dziaugiuosi ir megaujuosi, nes zinau, kad sis laikotarpis taip greitai prabegs...