Kūdikis nesivarto? Padėkite, bet neatlikite visko už jį!

Kūdikis nesivarto? Padėkite, bet neatlikite visko už jį!

04. Feb 2019, 09:48 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš Jurgitos laiško:

Sveiki, mano kūdikiui 5 mėnesiai. Jis visiškai nerodo noro verstis. Gulint ant pilvo, būna, kad nukrenta ant nugaros, bet tai retas atvejis. Ko tik nedarau, apstatau žaisliukais ir vis tiek jam neįdomu. Gulime ir ant žemės. Sėstis ir stovėti labai nori. Gal yra kokie specialūs pratimai, padėsiantys vaiką sudominti verstis? Ačiū.

Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė:

Sveiki,
 
Visų pirma, svarbu atkreipti dėmesį, kaip mažylis guli ant pilvuko. Taisyklingas gulėjimas ant pilvo stiprina liemens raumenis, kurie reikalingi vertimuisi. Gulėdamas ant pilvo mažylis turėtų remtis ištiestomis rankytėmis, taip pakeldamas savo pečių juostą. 
 
Padėkite kūdikiui vartytis, būtinai - į abi puses
 
Dažnai mažieji turi jėgų padaryti vieną ar kitą veiksmą, tačiau jiems sunku "sugalvoti", kaip tai atlikti. Iš Jūsų aprašytos situacijos suprantu, kad mažylis pakankamai stiprus, tik dar neatrado vartymosi džiaugsmo. Rekomenduočiau gulintį ant kieto pagrindo mažylį pačiai pavartyti į vieną ir kitą pusę. Tai būtinai reikėtų daryti į abi puses, jeigu pastebime, kad į vieną pusę sekasi daug geriau, negu į kitą - nenuolaidžiaukime, priešingai - versti į nemėgiamą pusę reikėtų dažniau.
 
Vartyti nebūtinai reikia nuo nugaros ant pilvo ir atgal nuo pilvo ant nugaros, toks vartymas geras ir naudingas, bet mažyliui bus daug linksmiau, jeigu žaisdami ir artėdami prie smalsumą keliančio daikto vartydamiesi nukeliausite nuo vienos kambario pusės iki kitos, o galbūt ir Jūs kartu versitės nuo vieno šoniuko ant kito ir taip pralinksminsite savo mažąjį draugą... Kuo daugiau gerų emocijų mažyliui suteiks šis veiksmas, tuo labiau jis stengsis pats tą padaryti.
 
Nereikia visko atlikti už mažylį
 
Tačiau jokiu būdu nereikia visko atlikti už jį, jam tik pdėkite, pvz. paverskite mažylį ant šoniuko, leiskite jam taip pagulėti, apsidairyti, neskubinkite jo. Tuo pat metu pakalbinkite jį parodykite seniai matytą ar naują žaisliuką, kurį galėtų pasiekti tik visiškai apsivertęs. Nepamirškite kalbėti su mažyliu ir pasakokite Jam viską ką darote.
 
Padėkite jam suprasti, ką reiškia žodis "apsiversti", paaiškinkite, ką Jūs su juo ruošiatės daryti ir, manau, jau po keleto bandymų, vos pasakius "eisim vartytis", mažylis žinos, ką veiksite, ir pats stengsis Jums padėti.
 
Taip pat svarbu viską daryti saikingai, nereikėtų vartyti "klykiančio" mažylio, nes po kelių tokių bandymų vartymasis gali kelti blogas asociacijas ir noras gali dingti labai ilgam. Stenkimės, kad vartymasis sukeltų gerų emocijų ir taptų Jūsų abiejų linksmu žaidimu.
 
Tokie užsiėmimai dažnai pareikalauja daug kantrybės, tai tikrai nepavyks per dieną ar dvi, net jeigu ir po keleto dienų mažasis angelėlis pats nesivers - nenuleiskite rankų ir, tikiuosiu, dar po keleto dienų jis Jus nustebins.
 
Smagių bandymų!

KLAUSK SPECIALISTŲ APIE VISKĄ, KAS TAU RŪPI->>

Mamyčių klubas - už švelnius auklėjimo ir pagarbos kupinus metodus žmogui nuo pat jo gimimo!

20180926121256-99376.jpg