Kūdikių kosmetika: natūralumas gali būti ir kenksmingas

Kūdikių kosmetika: natūralumas gali būti ir kenksmingas

09. May 2014, 13:40 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nuolat augant įvairių iš pirmo žvilgsnio nesiskiriančių kosmetikos priemonių kūdikiams ir vaikams pasirinkimui, tėvai dažnai kosmetiką savo atžaloms perka tiesiog pagal kainą arba etiketės patrauklumą. Medikai perspėja: skirtumai tarp įvairių vaikams skirtų kosmetikos priemonių nesibaigia skirtingu įpakavimu – nors ir gražiai atrodanti, tačiau mediciniškai nepatikrinta, nesertifikuota kosmetika gali sukelti rimtą pavojų vaikų odai.

„Vaikų, ypač kūdikių, oda skiriasi nuo suaugusiųjų, jai reikalinga ypatinga priežiūra, todėl rekomenduotina naudoti tik tas vaikams skirtas priemones, kurios laboratorijose praėjo specialius testus. Ženklinimas ant pakuotės turi aiškiai ir nedviprasmiškai nurodyti, kad produkto sudėtyje nėra vaikams ar kūdikiams potencialiai kenksmingų medžiagų. Tada tėvas ar mama žinos, kad pirkdamas kosmetiką vaikui nerizikuoja“, – sako „Gedimino klinikos“ gydytoja-dermatologė Jolanta Urbštienė. 

Gydytoja pabrėžia, kad Europos Sąjungoje nėra vientisos kosmetikos tinkamumo naudoti vaikams sertifikavimo sistemos: tai paliekama gamintojų valiai. Gamintojas, norintis užtikrinti vartotoją, kad jo kosmetika tikrai pritaikyta mažyliams, užsako testą iš nepriklausomos teisę sertifikuoti turinčios institucijos ar įstaigos. Tuomet ji ištiria gaminį ir pateikia išvadą. Remdamasis šia išvada, gamintojas gali ant savo gaminio užsidėti ženkliuką, informuojantį vartotoją, kad nepriklausoma institucija patvirtino, jog gaminys yra pritaikytas vaiko odai.

J. Urbštienė pažymi, kad gamintojai, kurių produktai nėra atskirai sertifikuoti dėl tinkamumo vaikams, dažnai tai slepia vadindami savo kosmetiką „ekologiška“. J. Urbštienė pataria iš anksto nesižavėti tokia kosmetika: pasak jos, visuotinai patvirtintų taisyklių, numatančių, kokios tiksliai sudėties produktus galima vadinti ekologiškais, nėra. Todėl gamintojai patys sprendžia, ar savo produktą vadinti „ekologišku“, ar ne. 

„Savo praktikoje dažnai sutinku mamas, manančias, kad tai, kas „ekologiška“, „žalia“ ir „natūralu“, vaikui tikrai nepakenks, o „neekologiška“ kosmetika kelia pavojų. Tačiau kosmetikoje, skirtoje vaikams, žodžio „ekologiškas“ vartojimas gali būti ypatingai klaidinantis. Ekologiškos medžiagos dažnai sudaro tik dalį produkto. Net jei ant pakuotės nurodyta, kad 90 proc. produkto sudaro ekologiški ingredientai, likę 10 proc. gali būti, pavyzdžiui, dažikliai, galintys dirginti vaiko odą“, – pabrėžia dermatologė. 

Kaip teigia J. Urbštienė, dideli kūdikių ir vaikų kosmetikos gamintojai žodžio „ekologiškas“ įprastai nevartoja, nenorėdamos klaidinti vartotojų. Bet kai kurie kosmetikos gamintojai klinikinių testų tiesiog vengia, vietoje to akcentuodami „ekologiją“ ir „natūralumą“. „Tėvai privalo suprasti, kad „natūralu“ ir „nekenksminga vaiko odai“ nėra tas pats. Gamtoje randamos medžiagos lygiai taip pat gali būti keliančios alergiją, dirginančios odą ar net nuodingos ir po „natūralumo“ įvaizdžiu gali slėptis atsakomybės vengimas“, – tvirtina gydytoja.

Ką daryti savo mažylio oda susirūpinusiems tėvams? Gydytoja pataria kosmetiką rinktis ypač atsakingai ir atidžiai išnagrinėti etiketę, ant jos ieškant patvirtinimo, kad produktas tikrai yra laboratoriškai patikrintas ir sertifikuotas kaip tinkamas naudoti vaikams.

„Įprastinių kūdikiams ir vaikams skirtų šampūnų patikimumą per daug metų įrodė ne vienas mokslinis tyrimas, informacija apie tai pateikiama ant etiketės. Atsakingi tėvai dėmesį turi kreipti būtent į tokią informaciją ir sertifikatus, o ne į augalų pavadinimus ir žalią spalvą ant etikečių“, – pabrėžia J. Urbštienė.

Ekspertai

Jolanta Urbštienė

"Gedimino klinikos" gydytoja-dermatologė
Jolanta Urbštienė in-vecaku-skola
zvirblislaura zvirblislaura 10. May 2014, 00:30

Sutinku su viskuo, išskyrus šį teiginį:
Įprastinių kūdikiams ir vaikams skirtų šampūnų patikimumą per daug metų įrodė ne vienas mokslinis tyrimas, informacija apie tai pateikiama ant etiketės.

Dėl medžiagų siejamų su vaikų hiperaktyvumu, vėžiniais susirgimais, endokrininės sistemos pažeidimais joks gamintojas nedaro tyrimų iki neįpareigoja teisės aktai arba neužsipuola nevyriausybinės organizacijos.... (mano nekart minėtas Johnson and Johnson atvejas).. Taigi reik skaityt ingredientus ir žinot kokių vengti (sąrašas čia www.pagalvok.lt)
Teigti, kad tik vaikiška kosmetika tinka vaikams taip pat neteisinga - dažnai gamintojas gamina dvi analogiškas priemonės, kurių ingredientai saugūs, ir ant vienos iš jų užrašęs "vaikams" - būtent vaikišką parduoda brangiau...
Žodžiu - domėtis, domėtis ir dar kartą domėtis 😀
Na, o nuodingų gamtinių medžiagų tikrai nebededa į kosmetiką, čia jau nelegalu.