Lavinamieji užsiėmimai: Ką ir kaip žaisti su kūdikiu?

05. Jun 2018, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Svečiuojamės 6 mėnesių Leonardo šeimos namuose. Kol kas mažylio geriausia draugė, žinoma, mama. Ką sugeba kelių mėnesių kūdikis ir kokie žaidimai bei užsiėmimai jį labiausiai lavina?

Mažyliai per burną pažįsta juos supantį pasaulį, tad jų žaislai turi būti saugūs, be smulkių detalių ir aštrių kampų. Lavinantis kilimėlis – universalus žaislas nuo maždaug 2 mėnesių iki tol, kol mažylis pradės vaikščioti.

Pasak kineziterapeutės, masažistės Viktorijos Paltanavičiūtės, lavinantys kilimėliai labai patogūs tuo, jog paguldžius ant jo kūdikį, visi žaisliukai yra tinkamame aukštyje: "Labai patogu dar tuo, jog žaisliukus galime keisti, nukabinti ir pakabinti ten, kur norime, tuomet į mėgstamą žaisliuką mažylis ties rankutes. Reikia stengtis, kad žaisliukas kabotų daugiau virš vaiko, kad jis mokytųsi tiesti rankas į viršų, o ištiesęs paimti". 

2 mėnesių kūdikiai spalvotus daiktus pradeda matyti 20-30 cm atstumu. Tokio amžiaus mažyliams pradeda patikti visi daiktai, kurie barška, čeža, keičia spalvas. 

4 mėnesių pipirams pradeda patikti veidrodėliai. Nuo kilimėlio jį galima nukabinti ir leisti vaikui atrasti bei pažinti save.

20180601162445-23261.jpg

Leonardas su lavinamuoju kilimėliu draugauja nuo antro mėnesio. Mama Karolina sako, kad gulėti ant pilvo jam smagiau, kai dėmesį traukia ryškios detalės. 

Kaip pasakojo kineziterapeutė Viktorija, gulėjimas ant pilvo - labai svarbus dalykas. Periodiškai guldyti ant pilvo kūdikį reikėtų pradėti nuo 2 mėnesių, kad mokytųsi laikyti galvytę, stiprintų liemens raumenis. 

20180601162625-66849.jpg

Kai vaikas ant pilvo guli ištiestomis rankomis, reikėtų stengtis žaislus dėti truputį toliau, kad mokytųsi remtis ant vienos rankos, o su kita rankyte siektų žaisliukų. 

Pamažu kūdikio gyvenimas "persikrausto" ant žemės vis ilgesniam laikui. Čia saugiau mokytis vartytis nei ant lovos.

20180601163215-91038.jpg

"Maždaug nuo 5,5 mėnesio galite bandyti duoti mažyliui du žaislus, nes vaikai pradeda mokytis rinktis. Jie išsirenka labiausiai patinkantį ir tikrai suvokia, kurį nori paleisti", - pasakojo Viktorija.

Stenkitės žaisliukus paduoti vis kitu kampu ir kad jie būtų skirtingos tekstūros. Puikiai tinka barškantys, čežantys, kietesni, tad nebijokite duoti vaikui žaislų su skirtingais garsais.

20180601164151-53712.jpg

Žaidimas vaikui – darbas

Todėl nežaiskite per ilgai. Pusės metų vaikas ant kilimėlio gali praleisti 20-30 minučių, bet mažesniam uženka ir dešimties. 

Žaidžiant nepamirškime su vaikais kalbėtis, pasakoti, įvardyti daiktus, spalvas, veiksmus.

Žaislų mėtymas lavina vaizduotę

Maždaug nuo 6 mėnesių vaikai mėgsta mėtyti žaislus, tad drąsiai galite nukabinti nuo kilimėlio ir leisti jiems pamėtyti. Vaikui tai žaidimas. Be to, žaislų mėtymas lavina vaiko vaizduotę.

"Leiskim vaikams pamėtyti, jie stebi, kur žaislas nukrenta, tai padeda lavinti erdvės pojūtį, kokiu atstumu žaislas nukritęs nuo jo. Galiausiai pradeda jo siekti, stovėti ant keturių, šliaužti", - patarė kineziterapeutė.

Tad laikas su mama ar tėčiu ant kilimėlio lavina pagrindinius 5 vaiko pojūčius: rega, klausą, lytėjimą, skonį ir uoslę. Stiprina ir visą kūną.

Kūrybingo laiko!

LAIDĄ REMIA: #Babycity/Toycity