Mama: Ar galiu košytę duoti nuo 2-3 mėnesių?

Mama: Ar galiu košytę duoti nuo 2-3 mėnesių?

26. Aug 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

"Kokią košytę galiu duoti dviejų mėnesių vaikui?" Ar galiu pradėti duoti obuoliuką nuo trijų mėnesių?" Tokių ir panašių klausimų apie papildomo maistelio pradžią kūdikiams "Mamyčių klubo" redakcija sulaukia ne vieną ir ne du. Nors rodos, tikrai daug apie tai jau kalbėta, bet vis dar nepakankamai.

Pirmasis papildomas maitinimas mamos pienu žindomiems kūdikiams turėtų prasidėti nuo 6-to mėnesio, tačiau yra atvejų, kai primaitinimą reikia įvesti anksčiau, o mažyliams, maitinamiems pieno mišiniais, papildomas maistelis pradedamas neretais atvejais ir nuo 4-5 mėnesio.

Jei manote, kad kūdikiui trūksta energijos ir jis pradeda reikalauti krūtinės vis rečiau, jau galima susipažindinti ir su kitais skoniais, siūlant kietą maistą.

Kaip pradėti primaitinimą?

Ne vienam kyla klausimas, ką pirmiausia duoti - grūdinę košę, daržovių ar vaisinę tyrę. Mitybos ekspertai rekomenduoja pradėti nuo daržovių ar grūdinės košės, nes pradedant nuo vaisių, mažylis gali vėliau atsisakyti ragauti daržoves ar mėsytę.

Taigi, jei nusprendėte pradėti nuo daržovių, jas paprastai siūlykite pietums. Jei kūdikis žindomas krūtimi, daržoves pradėkite nuo 6-7 mėnesio, jei pieno mišiniais - nuo 4-5 mėn.

Grūdines košes patariama duoti tuomet, kai mažylis ypač neramus naktimis. Jos sotesnės. Teikite pirmenybę košėms be gliuteno - ryžiams, grikiams, kukurūzams.

Renkamės daržovių košes

Bulvės, morkos, moliūgai... - kokias daržoves pasirinkti pirmiausia?

Bulvės kaip pirmoji daržovė - ginčytinas variantas, nes vaikų virškinimo sistema prisitaiko prie tokio maisto, kokį mes duodame. Žmogaus organizme yra virškinimo sultys, kurios padeda skaidyti naują maistą. Tačiau primaitinimo pradžioje vaiko skrandis dar neturi pakankamo kiekio tokių sulčių, todėl bulvė bus sunkiau virškinama.

Vaikų priežiūros ir mitybos specialistai pataria pradžioje rinktis moliūgą. Galite pasirinkti bet kokią moliūgų rūšį, nes vaiko organizmo reakcija į sirtingas moliūgų rūšis nesiskiria. Pirmąja daržove gali būti ir morka. Į daržovių košę galite įpilti šiek tiek mamos pieno, kad mažyliui būtų skaniau.

Kokios turi būti maisto porcijos?

Norėdami, kad vaikas mėgautųsi pirmaisiais naujais skoniais ir kad jam nebūtų visko per daug, turime žinoti, kiek duoti košės pirmaisiais kartais.

Pirmą kartą galite pradėti nuo ketvirtadalio arbatinio šaukštelio, po to didinti košės dozę iki vieno pilno šaukštelio. Taip pat labai svarbu pasirinkti kokybiškas daržoves, ne mažiau svarbu ir tai, kokiu šaukšteliu maitinate mažylį. Negalima duoti maisto su metaliniu šaukšteliu, juo sunku kontroliuoti temperatūrą. Geriau pasirinkti kūdikiams skirtą šaukštelį.

Pirmąją savaitę vaikas gali suvalgyti iki 10 šaukštelių grūdinės ar daržovių košės. Tačiau po kiekvieno valgio nepamirškite duoti jam atsigerti savo pienelio.

Atminkite, naują daržovę ar naują grūdinę košę jis galės paragauti tik po savaitės, ne anksčiau, nes mums svarbu nustatyti, ar nebuvo alerginės reakcijos.

Jei mažylis atsisako valgyti kietą maistą

Palaipsniui didinant kieto maistelio kiekį, mama gali jau ir nebeduoti savo pienelio, bet tai priklauso nuo kiekveneo mažylio ir jo poreikių. Mitybos ekspertai primena, kad jokiu būdu nereikia vaiko versti valgyti. 

Jei vaikas atsisako valgyti mūsų paruoštą maistą, priežastimi kartais gali būti ir valgio temperatūra - jis gali būti per karštas, o gal pradėjote nuo vaisių tyrės ir dabar jis nebenori daržovių košės.

Tačiau gali būti, kad vaikas tiesiog dar nepasirengęs primaitinimui. Jei mama siūlo ir mažylis vis atsisako ką nors valgyti, išskyrus mamos pieną, gali tekti palaukti arba leisti pradžioje pažaisti su šaukšteliu, dubenėliu ir laikui bėgant jis ims domėtis maistu.

Skanaus!