Mama: Ar nedings pienas, jei primaitinsiu mišiniu?

Mama: Ar nedings pienas, jei primaitinsiu mišiniu?

02. Feb 2018, 08:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos Anos laiško:

Mano dukrytei 4 mėnesiai, gimė 3240 g, per 3 mėnesius priaugdavo po 700 gramų. Dabar per 4 mėn priaugo tik 200 gramų. Maitinu pati. Kūdikis ramus ir alkanas man neatrodo. Tik dar labai retai tuštinasi, buna karta per 5 dienas.

Šlapinasi tvarkingai, tikrai daugiau nei 10 kartų į dieną. Gydytojas patarė primaitinti, sako, kad trūksta pieno. O aš bijau, jei primaitinsiu, man visai pienas dings. Be to, man vaikas alkanas neatrodo. Bandžiau nutraukti pieno, bet labai sunkai bėga. Pavyksta tik kai vaikas valgo, už tad negaliu pasižiūrėti, kiek turiu pieno.

Prašau patarkite, ar tikrai reikia duoti vaikui mišinio papildomai. Ir iš vis kaip man geriau elgtis? Dėl kokios priežasties man gali trukti pieno? O jei pieno netrūksta, kodėl mano mažylė taip mažai priaugo? 

Pataria Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė, mama Jurga:

Esate rūpestinga mama, žinanti, kas sveikiausia ir geriausia jūsų dukrytei. Šaunu, kad neskubate pasitelkti mišinį ir ieškote informacijos bei pagalbos.

Bandydama išsitraukti pieną iš krūtų, negalėsite įvertinti, kiek jo gaminasi, nes kūdikis jo ištraukia daug daugiau. Vienas svarbiausių rodiklių, atskleidžiančių, ar užtenka maisto jūsų amžiaus kūdikiui, yra šlapinimasis ir bendra savijauta.

Jei dukrytė guvi, judri, gerai vystosi, šlapinasi gausiai – pienelio pakanka. Nuo  ketvirto gyvenimo mėnesio kūdikio svorio augimas sulėtėja, jam nebebūtina priaugti tų rekomenduojamų 500 g per mėnesį.

Tačiau jei jums vis tik neramu, kad svoris auga lėtai, pagalvokite, ar dukrytė gauna riebųjį pienelį, kurio dėka labiausiai ir auga kūdikio svoris. Riebiausias pienelis yra naktį, tad stenkitės dukrytę žindyti ir naktį, juolab, kad naktį aktyviausiai gaminasi hormonas prolaktinas, atsakingas už pieno gamybą.

Taip pat Motinos pienas riebiausias  yra žindymo pabaigoje: pradžioje teka liesas pienukas, kūdikis atsigeria, o pabaigoje pienas yra kaloringiausias. Galbūt jūsų dukrytė labai trumpai laiko paaleidžia prie vienos krūties. 

Taip pat jeigu dukrytė dar kartą prašo žįsti, nepraėjus nė valandai nuo praėjusio žindymo, siūlykite tą pačią krūtį.

Pamirškite mišinuką, jums viskas gerai sekasi, tik  pabandykite pakoreguoti žindymo iš vienos krūties trukmę, leiskite dukrytei pasimėgauti pieneliu naktį. Taip pat nereikėtų girdyti jokių papildomų skysčių, tik motinos pienuką, nes vanduo ar arbatėlė tik užima vietą skranduke, o vertingų medžiagų neturi.

Sėkmės!