Mama - geriausias "žaislas" kūdikiui

30. Nov 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Žaisliukus kelių mėnesių kūdikiui stengiamės labai kruopščiai parinkti, neretai pamiršdami, jog geriausias žaislas jam esame mes – mama, tėtis, sesė ar brolis.

Šypsodamasi savo mažyčiam prieš 7 savaites gimusiam sūnui, maitindama ji savo pieneliu, kalbindama ar masažuodama jo pilvuką, Simona sako, jog jos tikslas vienas – kuo geriau pažinti savo kūdikį.

"Tas ryšys tarp mamos ir vaiko yra vienas svarbiausių. Juk koks jis bus kūdikystėje, toks išliks ir visą gyvenimą. Aš tuo tikiu. Kuo aktyviau bendrausi su kūdikiu, kuo labiau atliepsi į jo poreikius, tuo geriau bus vėliau", - teigė dviejų vaikučių mama Simona.

Pasak psichologės Godos Bačienės, sunku racionaliai paaiškinti mamos ir vaiko ryšį: "Kalbama, kad visos pasaulio mamos, gimus kūdikiui iki pusės metų kalba viena kalba. Be jokių mokslų jos gali intuityviai pajausti, kaip tą ryšį megzti. Apklausiant mamas, kurios augina kelių parų kūdikius, jos jau gali identifikuoti, kokią emociją kūdikis jaučia, kada jis alkanas, kada jam nuobodu, kada reikia paimti ant rankų. Tas pajautimas atsiranda labai anksti".

Pirmąją Augustėlio šypseną Simona atsimena puikiai. Ką kalbėt apie Augustėlį, jei Simona prisimena ir pirmagimės Dominykos pirmąją šypseną. Tiesa, dabar, kai jau gali palyginti pirmuosius mėnesius auginant dukytę ir pirmuosius dabar, susilaukus sūnaus, Simona pasakoja, jog šios patirtys itin skirtingos.

Pasak vaikų auginimo ir vystymosi specialistų, ryšys mažylio ir artimųjų, pirmiausia mamos – itin svarbus. Bet čia kaip ir bet kurioje kitoje srityje, svarbus saikas, kitaip tariant – svarbu ne tik stengtis, ne mažiau svarbu ir nepersistengti.

"Vaikai parodo, kada jie pavargsta nuo žvilgsnio. Gali būti, kad jie žiūri ir šypsosi, bet po to jie nusuka akis. Tad labai svarbu "skaityti" savo vaiko signalus. Kai kurios mamos mano, kad negalima nuleisti akių nuo kūdikio, jį nuolat kalbinti, šypsotis, bet tai nėra tiesa. Reikia tam tikro laiko kūdikio pailsėjimui ir išmokimui, kad ir mano signalą supranta, nes kūdikiai labai skirtingi, su skirtingais temperamentais", - pasakojo psichologė.

Augant jūsų mažyliui, vis daugiau laiko jis praleidžia būdraudamas, tačiau tai visiškai nereiškia, kad kiekvieną jo gyvenimo sekundę jūs turite užimti jį kažkokia veikla ar žaisliukais.

Pasak psichologės, pirmasis bendravimas - tai socialinės reakcijos, labai svarbu, kad jos būtų laiku ir vietoje bei atitiktų vaiko siunčiamus signalus, jo temperamentą. Beje, svarbi ne tik mama, bet ir tėtis, kuris saugotų mamos ramybę - psichologinę ir dvasinę. Juk kuo mama galės jaustis ramiau išoriniame pasaulyje, tuo tas ryšys su vaiku bus kokybiškesnis. 

Sauskelnės naujagimiams Huggies® Elite Soft - mūsų geriausia švelnios kūdikio odos priežiūra!

20150122115836-37775.jpg