Psichologė mamoms: Nebijokite priimti kitų pagalbą

06. Dec 2016, 08:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mūsų, mamų, neretai tikimasi, kad jos visuomet bus švelnios, rūpestingos ir optimistiškos, viskuo ir visais pasirūpinančios. Mylinčios. O gal kartais jos taip pat pavargsta?

Laukdamos savo stebuklo ir besiruošdamos motinystei dažniausiai mes, moterys, svajojame tapti motinos idealo įsikūnijimu.

Mūsų kalbinama dviejų mažylių mama Marija atvirauja, kad kai laukėsi pirmagimio sūnelio, įsivaizdavo, kad motinystė bus sunkesnė - bemiegės naktys, velagumai, ištisinis nuovargis kaip kitos mamos skundėsi forumuose, internete ir kt.. Tačiau Marija nieko panašaus, sako, nepatyrusi, nes sūnelis miegodavo itin gerai, ji pati galėdavo pailsėti ir nuveikti begalę darbų. Tačiau - gimė dukrytė ir tada, kaip šypsosi mama, viskas ir paaiškėjo, kuo skundėsi kitos mamytės :)

Kaip sakė psichologė Goda Bačienė, nėštumo metu daug mamos svajoja ir fantazuoja, koks bus kūdikis, kokia ji bus gera mama ir žmona, kaip viską suspės ir pan. Tačiau realybė yra kiek kitokia. Jau nėštumo pabaigoje tas suidealizuotas motinystės požiūris atsitraukia.

Ir štai gimsta mūsų išsvajotasis laimės kukulėlis, o kartu su juo ateina ir realybė, kuri mamas nebūtinai itin džiugina. Pavyzdžiui, Marijos dukrytė Eivilė antrą dieną po gimimo sumaišė dieną su naktimi. Tad naktį mažoji panelytė aktyvi ir energinga, o visą dieną – parpia, kiek širdis geidžia.

"Tai nepažįstamas žmogelis su savo signalais, kuriuos reikia išmokti atpažinti, suprast, greitai patenkinti. Tai kelia įtampą ir nuovargį. Nuovargio yra visoje moters bendroje fiziologinėje sistemoje, nes ką tik pagimdžiusios moters visas organizmas tik persiorientuoja, o ir prasidėjęs pieno gaminimas reikalauja daug energijos, todėl mamai nuvargti labai paprasta", - pasakojo psichologė.

Būtų gerai, anot psichologės, kad mama priimtų savo ribotumą, jog ji visko fiziškai negali suspėti padaryti. Ne viskas yra vienodo svarbumo, svarbiausia, žinoma - patenkinti kūdikio poreikius, kad mama galėtų jį laiku maitinti, jam nusišypsoti, o visi kiti dalykai yra antraeiliai, tad nebijokite priimti kitų žmonių pagalbos.

Taigi, nepaisant visų rūpesčių, sunkumų bei nuovargio, motinystė visgi yra tikrų tikriausias stebuklas, jei tik gebame ja mėgautis, ir visus iššūkius verta įveikti tam, kad patirtum tą viską užpildančią meilę vaikui - neabejoja diejų mažylių mama.

Kartais mums užtenka tiesiog gero palaikančio žvilgsnio, sušildančio prisilietimo ar stiprinančių žodžių, jog esi puiki mama. Ir tau viskas sekasi puikiai. Tai visų mamų iššūkiai. Bet jie laikini. Jie pasibaigs. 

Sauskelnės naujagimiams Huggies® Elite Soft - mūsų geriausia švelnios kūdikio odos priežiūra!

20150122115836-37775.jpg