Mamos pienas nuo slogos - tiesa ar mitas?

Mamos pienas nuo slogos - tiesa ar mitas?

11. Sep 2014, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kartais mamos siūlo ne tik maitinti kūdikį mamos pienu, bet ir juo gydyti - lašinti suslogavus ar į akytę. Ar tai veiksminga? 

 Iš mamos pasisakymo forume:

"Jei tik jūsų mažylį užpuolė slogytė, tris dienas lašinkite į nosytę po lašiuką savo pieno. Sloga iškart pasitrauks. Taip pat, kai mažyliui įkrenta į akytę kokia pleiskanėlė, mamos pieno lašiukas kaipmat ją išplauna. Be to, aš atradau nuostabų būdą, kaip turėti tiesiog švytinčią ir sveiką veido odą... Kas vakarą įmasažuokite savo pienuko į veido odą, palaukite, kol išdžius ir nuprauskite vėsiu vandeniu. Jau po savaitės pamatysite efektą!

Tai geriau nei visokie kremai, juk mamos piene yra tiek vitaminų! Kiek niekada nebus jokiuose ale "natūraliuose" kremuose".

Komentuoja Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, autorius knygos apie kūdikių žindymą “Nepakeičiamas kaip motinos meilė” Knygos anotacija

Juk ne veltui sakoma – motinos pienas ne tik maistas, bet ir vaistas! Jame yra ypatingų priešinfekcinių medžiagų – imunoglobulinų, saugančių kūdikio gleivines nuo virusų bei bakterijų, ir net gyvų ląstelių, galinčių sunaikinti ligas sukeliančius mikrobus (plačiau apie tai: skaityk čia ).

Taigi logiška, jog mamos pienas tinka sloguojančiai vaiko nosytei gydyti. Geriau tuo tikslu naudoti liesesnįjį „pradinį“ pieną; patogiausia būtų ištrėkšti keletą lašų prieš glaudžiant kūdikį prie krūties.

Mamos pienu, taip pat liesesniųjų „pradiniu“, galima suvilgyti sudirgusias akis, išplauti į akį patekusias dulkeles ar pleiskanėlę. Tirštesnis riebusis „galinis“ pienas mažiau tiktų, nes gali užkimšti siaurą ašarų latakėlį.

Tačiau moters pieno riebalai, o jų, kaip minėjome, daugiau yra būtent „galiniame“ piene, yra daug labiau, negu genetiškai tolimi ir svetimi gyvulinės ar augalinės kilmės riebalai, „draugiški“ žmogaus odai – labai lengvai įsisavinami, niekada nealergizuoja. Na ir, aišku, mamos pieno vitaminai ir mikroementai, savo ruožtu, pagyvina svarbius gyvybinius procesus odos ląstelėse.

Keli lašeliai „galinio“ riebiojo pieno, likę po žindymo yra ir pats geriausias spenelio ir  aplinkinio tamsesniojo laukelio – areolės - odos tepaliukas, saugantis ją nuo perdžiūvimo ir įtrūkimų. 

Ar jūs lašinote savo pienuko vaikučiams?

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola