Mažiausiems šalies naujagimiams – didžiausias kamuolys

Mažiausiems šalies naujagimiams – didžiausias kamuolys

07. Nov 2014, 15:26 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

 

Šiandien sostinės prekybos centre „Akropolis“ įsikūrusioje „Maxima“ parduotuvėje išdygo milžiniškas mezgimo siūlais dekoruotas kamuolys. Šis 2,05 m. skersmens kamuolys Lietuvos rekordus fiksuojančios agentūros „Factum“ pripažintas didžiausiu iki šiol šalyje pagamintu kamuoliu. Jo sumanytojai – Neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“ ir prekybos tinklas „Maxima“ – taip siekia atkreipti visuomenės dėmesį ir pakviesti prisidėti prie jų drauge įgyvendinamos paramos akcijos „Ankstukai“.

Šia paramos akcija siekiama surinkti lėšų neišnešiotų naujagimių susilaukusioms šeimoms, kurių gretos Lietuvoje kasmet pasipildo maždaug 2 tūkstančiais šeimų. Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ pirmininkės Astos Speičytės-Radzevičienės teigimu, tinkama investicija į ankstuko sveikatą ir profesionali jo priežiūra kasmet išgelbsti šimtus anksčiau laiko gimusių kūdikių.

20141107152801-19733.jpg

„Per anksti naujagimių susilaukusioms šeimoms reikia ir medicininės, ir edukacinės, ir psichologinės pagalbos. Susitaikyti, kad tavo vaikas sveria mažiau negu cukraus pakelis ir patikėti, kad jis išgyvens – nėra paprasta.  Pati tai išgyvenusi visais būdais stengiuosi padėti kitoms ankstukų susilaukusioms šeimoms, nes žinau, kad parama reiškia labai daug. Ji tiesiogine ta žodžio prasme gelbėja gyvybes ir padeda coliukams užaugti“, – sako Speičytė-Radzevičienė.

Pasak jos, visos „Ankstukų“ akcijos metu surinktos lėšos bus panaudotos neišnešiotų naujagimių susilaukusių šeimų mokomajai programai sukurti ir mokomajam centrui įsteigti. Centras padės užtikrinti būtiną tinkamą neišnešiotų naujagimių priežiūrą, maitinimą, fiziologinių ypatybių vystymą, fizinės bei psichinės sveikatos raidą bei neišnešiotų naujagimių reabilitaciją.

Paramos akcija „Ankstukai“ prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse vyksta nuo rugsėjo 15 dienos ir tęsis iki lapkričio 17 dienos – tai pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, šiuo metu jau yra surinkti beveik 64 tūkst. litų ankstukams – 23,5 tūkst. litų pirkėjai paaukojo, mesdami savo auką į specialias akcijos dėžutes prie kasų, dar 40 tūkst. surinkti už „Maxima“ parduotuvėse nupirktas specialiu „Ankstukų“ ženklu pažymėtas prekes.

„Prie „Ankstukų“ akcijos prisidėti tiesiog privalėjome, nes paramos stokojančias šeimas įvairiomis formomis ir projektais mes remiame jau daug metų, o „Ankstukai“ remia mažiausius ir pažeidžiamiausius šeimos narius tiesiogine ta žodžio prasme. Neišnešiotų naujagimių dieną norime savo partneriams, Neišnešiotų naujagimių asociacijai, pranešti gerą žinią, kad surinktų lėšų pakaks padėti daug šeimų, kurių naujagimiai pasaulį išvydo anksčiau laiko. Tad vis dar kviečiame visus norinčius aukoti ir prisidėti“, – sako prekybos tinklo „Maxima“  komunikacijos vadovė Renatos Saulytė.

20141107153019-71581.jpg

Pasak jos, aukoti dar daugiau nei savaitę galima dviem būdais – perkant akcijos ženklu pažymėtas prekes bet kuriose šalies „Maxima“ parduotuvėje arba metant savo auką į vieną iš 1207 aukų dėžučių, kurios įrengtos 117 „Maxima“ parduotuvių visoje Lietuvoje.

Šiandien „Maxima“ parduotuvėje atsiradęs ir aukoti neišnešiotiems naujagimiams kviečiantis rekordinio dydžio kamuolys dekoruotas vilnoniais siūlais. Jų panaudota tiek, kiek per metus reikia neišnešiotų kūdikių kojinaitėms – apie du šimtus kilogramų. Šis Lietuvos rekordų knygą patekęs kamuolys „Maxima“ parduotuvėje stovės iki akcijos pabaigos – Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos. Visus šiam kamuoliui panaudotus siūlus prekybos centras „Maxima“ taip pat perduos Neišnešiotų naujagimių asociacijai „Neišnešiotukas“, kad mažieji šalies gyventojai nepritrūktų šilumos.

Didžiausio kamuolio pristatymo renginį vedusi Daiva Tamošiūnaitė į jį susirinkusias mamas su savo mažaisiais kvietė sudalyvauti smagiose varžybose – į krepšelius sumesti siūlų kamuoliukus, vynioti siūlus ant rankytės ir surišti ilgiausią siūlų eilę. Visi dalyviai buvo apdovanoti didžiuliais „Ankstukų“ akciją simbolizuojančiais meškinais, net ir dabar, neišnešiotukams paaugus, – gerokai didesniais už kai kuriuos jų.

20141107152934-25160.jpg

Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ duomenimis, Lietuvoje kasmet gerokai anksčiau laiko gimsta apie 6 proc. visų naujagimių. 1993 m. Lietuvoje išgyvendavo tik 12 proc. neišnešiotų naujagimių, sveriančių nuo 500 iki 999 g, šiandien – 66 proc. Ankstukų, sveriančių nuo 1 iki 1,5 kg, išgyvenamumo rodiklis pakilo nuo 43 iki 97 proc.