Mažylis nevalgo košių - "kalti" dygstantys dantukai?

Mažylis nevalgo košių - "kalti" dygstantys dantukai?

22. Nov 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Iš mamos Aurelijos laiško redakcijai:

Laba diena, mano mažyliui suėjo 11 mėnesių. Jau gera savaitė kaip mažiui bandau sumaitinti košytes, o jis vis suka galvytę, net paragauti nenori. Jis vis tik griaužti viską ima, net lovos atkaltę. Kaip padėti mažyliui valgyti geriau? Nes, rodos, visos bėdos prasidėjo su pirmu dantuku, kuris išdygo 10 mėn, ir dabar kalasi trečiasis ir ketvirtasis dantukai. Ačiū.

Konsultuoja tėvystės mokyklos Kaune „OpaPupa“ viena įkūrėjų, vaikų ligų gydytoja rezidentė Vytenė Menkevičienė:

Gerbiamoji Aurelija!
 
Iš Jūsų pasakojimo suprantu, jog mažylis iki 10 mėn. problemų su valgymu neturėjo. Tikėtina, jog suirzimą sukėlė dantukai ir jų dygimo sukeliamas skausmas - jų dygimas didelis išbandymas ir mažyliui, ir tėveliams.
 
Visų pirma, stenkitės vaikutį maitinti visuomet panašiu metu - taip jis labiau nusiteiks ir pasiruoš valgymui. Valgydinkite jį kuo ramesnėje aplinkoje, įsodinusi į kėdutę, kad dėmesį kuo mažiau blaškytų aplinka. 
 
Atkreipkite dėmesį ir į tai, ką mažylis geria ir užkandžiavimo dažnumą: sultys ir dažnos užkandėlės (trapučiai, sausainiai ir pan.) suteikia sotumo jausmą. Vandenį ar savo pieną siūlykite po valgių - taip mažylis tyreles valgys noriau.
 
Jei mažylis griežtai atsisako ragauti košyčių, patiekite jam nedidelių gabalėlių (jog galėtų suimti piršteliais) virtos morkos, kalafioro, brokolių žiedynų, bulvės, makaronų - lai renkasi labiausiai patinkančius maisto produktus pats, na o dantukais ir dantenomis trindamas maistą, apmalšins jų perštėjimą, patenkins norą kramtyti. Daržovių makalaines pertrinkite šakute, bet venkite trynimo iki vientisos tyrės - galbūt mažyliui jau norisi pajausti maisto "tekstūrą" ir išbandyti naujus dantukus.
 
Mažylių maitinimas dažnai iš mamų pareikalauja fantazijos: tenka ieškoti naujų skonių, receptų, mažylio susidomėjimą maistu gali pakelti ir jo spalvos, įdomus pateikimas. 
 
Linkiu Jums kantrybės! Nesijaudinkite, greitai šis etapas tikrai praeis!