Mažylis nuolat neramus ir verkia: padėkite!

Mažylis nuolat neramus ir verkia: padėkite!

02. Jan 2015, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Agotos laiško redakcijai:

Sveiki, mano berniukui gruodzio 25 suėjo mėnuo. Pradėsiu nuo to, kad mažylis nuo gimimo miega tik apie 10 valandų per parą, poilsio turiu tik tada, kai jis miega arba valgo, bet jis mažytis, gal normalu, bet jis tik atsibudęs verkia, pakeiti sauskelnes, pavalgydini, myluoji, o jis verkia, negali pasiguldyt ramiai. Darėm tyrimus, tikrinom, sako, viskas gerai. Jau ir nebesmagu pas gydytojus kaskart eiti. Bet mes labai pervargom, nebežinome, ką daryti.

Suprantame, kad pilvuko problemytės pakankina, bet negali būti visą paraą. Negana to, apie savaitėlę, gal mažiau jis labai skystai kakoja, atrodo, kad viduriuotu, nes kai padaro, viskas eina per kraštus. Atsibudęs klykia, kartais net pabunda verkdamas kojytes riesdamas, galvojam, kad užkietėję ir neprakakoja, bet stengiamės padaryti mankštelę, pavalgom ir tada per vargus kakoja.

Ar gali būti, kad viduriuojant sunku ar skauda jam išsituštinti ir ką daryti? Taip pat truputį atpylineja, čia gal nieko blogo, bet neseniai atpylė labai gausiai ir fontanu, ar derėtų sunerimti? Maitinu savo pienuku ir apie dvi savaites porą kartų per dieną duodu mišinuko, nes labai dažnai valgo ir savo pienuko dieną pritrūkstu. Labai laukiu jūsų atsakymo ir patarimo.

Konsultuoja Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

Mamyte Agota, kaip suprantu, tai Jūsų pirmas vaikelis, dėl to ir kyla tokie neramumai, klausimai. Vaikelio tuštinimas jam augant keičiasi, nes kečiasi žarnytėse esanti flora. Vaikelis pirmomis gyvenimo dienomis tuštinasi juodai, vadinamu mekonijumi, po to viduriukai kinta, kinta ir spalva.

Jūsų sūnelis būdamas 1 mėn ir maitinamas mamytės pieneliu turėtų tuštintis gelsvos su žalsvos spalvos turiniu, išmatos minkštos ir/ar kreminės konsistencijos, gali būti skystos, juk gaunamas mamytės pienelis irgi yra skystas kaip ir mišinukas. Dažniausiai tai prilyginama “Dijon” garstyčių spalvai. Jūsų atsiųstoje nuotraukoje tai ir matyti. Jei išmatos pradės putoti, galbūt pažaliuos (galima dumblių spalva) tai dėl to, kad vaikas gauna per mažai kaloringo mamytės pienelio, maitinimas per trumpai užtrunka.

Kaip ir patys tėveliai pastebėjo, vieniems kūdikiams labiau pilvuką pučia, kitiems mažiau, taigi yra pagalbinių priemonių, nuslopinančių pilvo putimą: spazmolitikai, spazmolitikai su gerosiomis bakterijomis ar tiesiog gerosios bakterijos. Reiktų nepamiršti, jog didelę įtaką sudaro mamos valgomas maistas, reiktų vengti mityboje vidurius pučiančių produktų, pūtimą mažinančias arbatas, kmynų, pankolių, kas tikriausiai Jums žinoma.

Atpylinėja visi kūdikiai, dažniausiai jei yra kokia nors stemplės patologija, ji išaiškinama naujagimiui gimus, tada dėl atpylinėjimų reiktų atkreipti dėmesį, jei gausūs atpylinėjimai pasikartotų.

Jei atlikti tyrimai geri, gydytoja/as teigia, kad vaikelis sveikas, auga svoris, ūgis, tai sunerimti nereiktų. Mano patarimas, mamyte, būtų - Jūsų dietos kontrolė (nealergizuojantys, nepučiantys pilvo valgiai), vaikelio matinimas užtrunkantis bent 20-30 min, duokite prieš arba po žindymo spazmolitikų lašiukų, rytais ir vakarais spazmolitikų ir gerųjų bakterijų.

Reiktų nepamiršti vieno dalyko: kai miega naujagimis, miega ir mama, daugiau jokie darbai, namų ūkis ar kiti klausimai nėra svarbūs, įsidėmėkite.

Didžiausios sėkmės.

KLAUSK GYDYTOJO ŠEIMOS SVEIKATOS KLAUSIMAIS 


03. Jan 2015, 16:29

Labai aciu uz atsakymus, tikrai ramina tai. na mes pries tai pradejome vartoti gerasias bakterijas o ju tiek daugybe kol issirinkau tai bandome bifoval miltelius. O kokius spazmolitikus galima duoti leliukui? nelabai su tokiais susidure.