Migdydamos kūdikį - dainuokite jam!

Migdydamos kūdikį - dainuokite jam!

19. Sep 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Migdydamos mažylius visuomet ką nors niūniuokite ir dainuokite, nes pasak ankstyvojo vaikų ugdymo specialistės, mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėjos ir muzikos mokytojos Sonatos Latvėnaitės- Kričenienės, tai padeda vystytis vaikelio smegenims.

Namuose nevaikščiokite "ant pirštų galiukų"

Antrojo nėštumo trimestro metu, kai formuojasi vaikučių klausa, moksliniais tyrimais įrodyta, kad mažylis girdi mamos balsą, muziką, atskiria tėčio, mamos, sesučių balsus, jaučia prisilietimus.

Todėl grįžus iš ligoninės namo su kūdikėliu kambariuose neturėtų būti tyla, tebūna natūrali atmosfera, nes mažylis dar įsčiose priprato girdėti įvairius garsus. Tad mažyliui užmigus nereikia vaikščioti ant pirštų galiukų ar tildyti šeimos narius "ššš". 

Kai vaikutį migdote, anot specialistės, būtinai ką nors niūniuokite, dainuokite – tai padeda vystytis vaikelio smegenims.

"Yra moksliškai ištirta ir pagrįsta, jog skambant muzikos melodijai, vaikučio smegenyse stipriau vyksta įvairūs procesai. Todėl jau nuo pirmų minučių gimus kūdikiui, galite pradėti jį ugdyti muzikaliai – niūnuojant, dainuojant lopšines, tiesiog kalbantis su juo, sekant pasakas, istorijas ar tiesiog tariant vieną garsą "aaaa" ir pan.", - pasakojo S. Latvėnaitė-Kričenienė.

Namuose būdamos su vaikučiu galite prisigalvoti įvairiausių ugdymo žaidimų.

Kol dar buvo mažas sūnelis, pati Sonata su juo žaisdavo štai tokį balsių žaidimą-pratimą, sakydama: 

Cikicikiciki aaaaaa

Cikicikiciki ooooo

Cikicikiciki ėėėėė

Cikicikiciki ūūūūūūū

Šį pratimą, pratęsiant balses, galite atlikti rengdami mažylį ar jį maudydami, žiūrėkite jam į akutes ir kartokite. Vaikas iš pradžių suklūsta, stebi mamos veido mimikas, išraišką ir klausosi mamos balso. O vėliau, kai jis paūgės, tik pradėjus šios skanduotės pradžią, vaikas pats žino, kokį garsą sakyti. Taip vaikas išmoksta mėgdžioti tai, ką mama sako.

Ekspertai

Sonata Latvėnaitė - Kričenienė

Ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė, "Strazdanėlių" vadovė
Sonata Latvėnaitė - Kričenienė in-vecaku-skola