Morkų sulčių - tik nuo 6 mėnesių

Morkų sulčių - tik nuo 6 mėnesių

21. Mar 2017, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Žinome, kad šviežių morkų sultys turtingos vitaminais ir mineralais, tačiau medikai perspėja per anksti jų neduoti mažam vaikui. Nuo kada jau galima jų paragauti?

Morkų sulčių po lašiuką - nuo pusės metų

Pasak mitybos specialistės Natalijos Petruchinos, dviejų mėnesių kūdikiams morkų sulčių duoti tikrai nereikia, kaip darydavo mūs auginusios močiutės.

Pradėti jas siūlyti patartina tik nuo šešto mėnesio – ir tai tik po lašelį, atskiestą vandenuku, nes žinoma, kad šviežiai spaustų morkų sulčių koncentracija daug didesnė nei pačios daržovės.

Jei duosite savo mažyliui morkų sulčių nuo 2 mėnesių, mitybos specialistė perspėja, kad tai gali iššaukti alerginę reakciją ir alergijos pavojų vyresniame amžiuje (nes morka – itin alergiška daržovė).

"Be to, kūdikio virškinimo sistema dar nepasiruošusi priimti tokį koncentruotą produktą. Jei vadovaujatės mintimi, kad morkų sultyse daug vitaminų, galiu pasakyti, kad visgi jų daugiau mamos piene arba mišinyje, tad tikrai neverta taip anksti pradėti mažyliui ragauti morkų sulčių", - paaiškino N.Petruchina.

Kuo naudingos morkų sultys?

Jos - turtingiausias vitamino A šaltinis. Jis labai naudingas gydant įvairias ligas. Morkų sultys labai saldžios ir lengvai gali būri maišomos su vaisių sultimis.

• Morkų sultys - puikus vitaminų B ir C, kaip ir kalcio pektato, šaltinis - pastarasis mažina cholesterolio kiekį.

• Kasdien geriamos morkų ir špinatų sultys suteikia plaukų šaknims gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, stabdo plaukų slinkimą ir atkuria natūralią spalvą.

• Morkose daug angliavandenių, galinčių pakeisti žarnyno florą į nepūvančią formą.

• Vienas svarbiausių morkų sulčių privalumų - jose gausu antioksidanto beta karotino, alfa karotino, gliutamino, kalcio ir kalio, vitaminų A, B1, B2, C ir E, kurie taip pat yra antioksidantai, apsaugantys ir maitinantys odą.

• Morkų sultys pasižymi šarmingumu, kuris valo ir atnaujina kraują.

• Šiose sultyse yra beta karotino. Organizme beta karotinas virsta vitaminu A, kuris svarbus stiprinant imuninę sistemą, palaikant sveiką odą, plaučius ir žarnyną, skatinant sveiką ląstelių augimą.

• Morkų sultys mažina riziką susirgti širdies ligomis ir aukšto kraujospūdžio grėsmę. 

• Šios sultys valo kepenis, o reguliariai vartojamos padeda kepenims pašalinti riebalus ir tulžį.

• Neabejotina, kad morkų sultys - didžiausias vitamino A šaltinis. Vitaminas A svarbus gerai savijautai ir sveikoms akims.

• Morkose taip pat rastas augalinis hormonas tokokininas. Jis panašus į insuliną ir labai naudingas diabetikams.

• Morkų sriuba yra efektyvus natūralus viduriavimo gydymo būdas.