Naktinis žindymas: ar kas nors tau sakė, kad...

Naktinis žindymas: ar kas nors tau sakė, kad...

13. Mar 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasaulyje daugybė pavargusių mamų ir gausybė jų skundžiasi, kad labiausiai varginantis dalykas yra maitinimas naktį. Vienos tai daro iškart lovoje, kitos pamaitinus vaikutį perneša į jo lovytę. Mamos daro viską, kad tik vaikutis naktį kuo ilgia išmiegotų, bet šitame straipsnyje mes nepatarsime kaip tą padaryti, o norime pasidžiaugti kuo naktinis maitinimas yra toks ypatingas ir šaunus. 

1. Ar kas nors tau sakė, kad ... tyrimai rodo, jog mamos žindančios savo kūdikius miega ilgiau nei tos, kurios juos maitina mišinukais. Teigiama, jog krūtimi maitinančios mamos išsimiega 40-45 minutėmis ilgiau negu tos, kurios to nedaro pirmuosius tris mėnesius po gimdymo. Juk per tokį laikotarpį, susidaro DAUGYBĖ valandų! Mamai ypač svarbus papildomas miegas, kuris ją ypač apsaugo nuo pogimdyvinės depresijos. 

2. Ar kas nors tau sakė, kad... žindančioms mamos, prolaktino gamyba (prolaktinas tai pieno gamybą reguliuojantis hormonas) vyksta pagal tavo dienos ritmą? Tyrimai rodo, jog žindančių mamų prolaktino kiekis yra ddesnis naktį, ypač kelios valandos iki ryto. Kūdikiai dažnai nori valgyti naktį, todėl gamta taip sutvarkė, jog pienelio mamytė naktį turėtų daugiau. 

3. Ar kas nors tau sakė, kad... kūdikiai gimsta be jokio dienos ritmo? Jie negali atskirti diena dabar ar naktis ir pirmųjų keletą mėnesių mokosi prisitaikyti prie tėvų ritmo. Jiems taip pat nesigamina melatoninas (miegą sukeliantis hormonas), bet spėk kur jo jie gali gauti? Taip, jūsų naktiniame pienelyje. Taigi, mokslininkai rimtai galvoja, jog melatonino turintis naktinis motinos pienas padeda vaikams susikurti savo dienos ritmą ir galų gale padeda išmokti miegoti visą naktį.

4. Ar kas nors tau sakė, kad... be melatonino jūsų naktiniame pienelyje gausu kitų miegą ir net smegenų vystymąsi skatinančių junginių? Mokslininkė Darcia Narvaez iš Notre Dame universiteto teigia:

"Tėvai turi žinoti, jog naktinis pienas turi daugiau triptofano (atsipalaidavimą ir miegą skatinanti amino rūgštis). Triptofanas yra atsakingas už smegenų funkcijas ir vystymąsį. Naktinis pienelis taip pat turi amino rūgščių, kurios dalyvauja seratonino sintezėje. Seratoninas skatina smegenis dirbti geriau, apsaugo nuo depresijos, padeda gerai išsimiegoti, atsipalaiduoti. Tad ypač svarbu vaikus žindyti vakare ir naktį."

5. Ar kas nors tau sakė, kad... žindymas naktį ypač svarbus norint išlaikyti ilgalaikę pieno gamybą ir ypač svarbus dirbančioms mamoms, kurios dieną nusitraukia pieną? Juk organizmas greitai supranta kiek reikia pagaminti pienelio ir kiek dažnai, todėl būtina jog procesas tęstųsi 24 valandas, o ne tik dieną, kuomet mama nusitraukia pieną.

Skaičius, kiek kartu reikia ištuštinti krūtis, kad jos vėl prisipildytų, vadinamas "Magiškas skaičius". Jeigu mama per 24 valandas nepamaitina pakankamai tam, jog pasiektų SAVO (kiekvienai šis skaičius individualus) Magišką skaičių, organizmas pradeda pieno gaminti vis mažiau ir mažiau. Dirbančios, bet vis dar maitinančios mamos, naktį turi žindyti dažniau, kad atsigriebtų už tuos tik kelis kartus, kuomet ji tik nusitraukia pienelio, tam, kad pasiektų savo Magišką skaičių.

Taigi, ar kada pagalvojote, kai jūsų mažylis atsibudo antrą valandą nakties, kad jis jums dovana ilgesnį miegą, mažesnę priešgimdyvinės depresijos riziką, o jūs prisidedate prie jo smegenų vystymosi, mokote jį dienos ritmo ir palaikote pienelio gamybą?