Naminė košė: privalumai ir trūkumai

Naminė košė: privalumai ir trūkumai

03. Mar 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dažnai mamos tarpusavyje diskutuoja, kokią košę duoti vaikučiui - namie pagamintą ar pirktinę?

Na, o mitybos specialistai ir vaikų gydytojai rekomenduoja - virkite košę tokią, kad patiktų jums pačioms, tuomet ir mažylis jos neatsisakys.

Nuo kokios košės pradėti?

Pasak šeimos gydytojos Laimos Bulikaitės, jeigu vaikutis maitinamas mamos pienu ir yra sveikas, gerai priauga svorio, tuomet papildomą maitinimą galima pradėti nuo 6 mėnesių. Jei mažyliui pradedate duoti papildomo maisto rudenį, tuomet gydytoja siūlo pradėti nuo daržovienės, nes šiuo metų laiku turguje (o gal ir pačios turite daržus ir sodus) gausu vertingų daržovių.

Reikėtų pradėti nuo košės , paruoštos iš vieno komponento, t.y. iš vienos rūšies daržovės, pavyzdžiui, bulvės. Stebėkite, kaip kūdikis košę toleruoja kokias  penkias dienas. Tuomet prie bulvės galima pridėti ir morkytę – ir vėl stebėti kelias dienas. Taip pamažu įvesite vis naują daržovę.

Jei pradedate nuo kruopų košės, tuomet rekomenduojama rinktis  košes be glitimo- ryžių, grikių, kukurūzų.

Ryžius geriau duoti tiems mažyliams, kurių viduriukai skystesni, grikiai stimuliuoja virškinimą, turi geležies, mineralų, o kukurūzų košė naudojama maisto paįvairinimui, tačiau ji irgi yra maistinga ir vertinga.

Avižų košė turi glitimo, todėl turėtų būti įvedama tada, kai jau paragaujama aukščiau išvardintų košių.

Primename, kad pradėti reikia nuo vienos rūšies košės, pasiūlant po kelis šaukštelius per dieną. Ir tik tuomet, jei viena ar kita košė nesukėlė alerginės reakcijos, galima daryti jų mišinius.

Kokia košė geresnė - namie paruošta ar pirktinė?

Žinoma, keliaujant patogiausia turėti pirktinę košę. Jos privalumas – lengva paruošti, košė  homogeniška (vienodos konsistencijos). 

Namuose gaminta košė turi gumuliukų, kurie naudingi mažylių dantenoms, nes jas masažuoja, skatina norą kramtyti. Be to, namuose pagaminta košė yra pigesnė, kartu gali valgyti ir kiti šeimos nariai.

Nuo pirktinės košės paprastai geriausia pradėti primaitinimą - tokia košė homogeniška, jos paruošti galima mažą kiekį, juk pradžioje vaikučiui užtenka vos poros šaukštelių.

Pirktinė košė nepraranda vitaminų dėl virimo kaip naminė, o neretai pirktinės košės sudėtis yra praturtinta svarbiais vitaminais.

Pirkdami košę iš parduotuvės, rasite ant pakuotės visą instrukciją, kaip ją paruošti bei kokio amžiaus kūdikiams ji skirta.

Kaip paruošti įprastą košę, kad išlaikytumėte didžiąją dalį naudingų medžiagų?

  • kruopas sumalti iki didžiausio smulkumo;
  • neverta vaikui duoti sėlėnų arba, priešingai, šlifuotų ryžių ar sorų - ir viena, ir kita gali pakenkti vaiko organizmui;
  • virti košę reikia vandenyje, o tik po to įpilti pieno, mišinio ir pan. 
  • kruopų ir vandens santykis 1:3.

Svarbu, kad jūs patys valgytumėte tą košę, kurią pagaminote mažyliui, kad jam būtų iš ko imti pavyzdį, žinoma, dėl mažylio mitybos visada galite pasikonsultuoti ir su savo gydytoju.