Naujagimio priežiūra: ką vertėtų žinoti?

12. Mar 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Skubame pas vos dviejų dienų sulaukusį Eriką ir jo gražuolę mamytę Kristiną. Kalbamės apie pirmasias kūdikio dienas šiame pasaulyje ir gimdymo namuose. Kol dar esame ten, turime atlikti nemažai darbų.

Prieš išleidžiant namo mamytę, į palatą vis užsuka ir užsuka gydytojai, tikrinantys mažylio ir mamos sveikatą. Juk netrukus jiems reikės atsakyti į klausimą, užduodamą bene kiekvienos mamos: ar mes jau galime važiuoti namo?

Kada galima vykti su naujagimiu namo?

"Naujagimio apžiūra vyksta kasdien. Patikriname mažylio sveikatos būklę, jo refleksus, paklausiame mamos apie žindymą, kaip vaikelis valgo, apie jo fiziologinius procesus. Pagal tai vertiname jo būklę. Eriko refleksai puikus. Paspaudus delniuką, naujagimis išsižioję - tai rodo gerą refleksą. Tikrinome šliaužimo, čiulpimo, atramos refleksus. Eigoje šie refleksai išnyksta, tad verta pasidžiaugti bent pradžioje", - pasakojo gydytoja neonatologė Jolita Kirvaitienė.

Be to, dar numatoma naujagimio klausos, akių patikra, genetinis tyrimas bei skiepas nuo tuberkuliozės. Atlikus visus šiuos tyrimus mamytė Kristina su sūneliu Eriku jau galės judėti namo.

Kaip teisingai prižiūrėti bambutę su dar nenukritusia virkštele?

Primename, kad tai seniai atliekama vandeniu, o ne briliantine žaluma.

"Šiuo metu virkštelė tvarkoma su virintu vandeniu ir vatos tamonėliu, o ligoninėje dar ir su fiziologiniu skysčiu. Ji apvaloma iš visų pusių, apžiūrime, kaip ji džiūna, ar nėra išskyrų, paraudimų", - aiškino Ginekologijos ir akušerijos gydytoja rezidentė Vilija Sniečkuvienė.

Kada virkštelė nukrenta?

Anot gydytojos, viskas priklauso nuo jos storio. Paprastai savaime ji nukrenta iki dešimtos kūdikio gyvenimo dienos. Virkštelė neturėtų būti uždengta sauskelnių, tad jų kraštelį atlenkite. Renkite vaikutį švelniais medvilniniais rūbeliais, kad mažylio oda galėtų "kvėpuoti".

Kaip teisingai prausti mažylį?

Kaskart kūdikiui pasituštinus, jį reikėtų apiplauti po šiltu tekančiu vandeniu. Atminkite, kad vanduo turėtų tekėti ne tik vaiko kūneliu, bet ir per jūsų ranką tam, kad jūs visada žinotumėte, kokia vandens temperatūra. Nepamirškite, kad naujagimį reikėtų apiplauti ne tik jam pasituštinus, bet ir kelis kartus per dieną, jam pasišlapinus.

Kaip dažnai žindyti?

"Naujagimius reikia žindyti dažnai. Pirmą kartą dar gimdykloje per pirmą valandą nuo gimimo. Toliau žindome dažnai, pagal vaikučio poreikį, ne rečiau kaip kas tris valandas dieną, o nakties metu ne rečiau kaip kas keturias. Per parą turėtų susidaryti 8-12 žindymo kartų", - pasakojo gydytoja rezidentė V. Sniečkuvienė.



20150206142502-55382.jpg