Naujagimio gelta: kodėl ji atsiranda

Naujagimio gelta: kodėl ji atsiranda

21. Apr 2020, 10:15 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Turbūt teko girdėti ar susidurti su naujagimio gelta. Kokia tai liga? Kiek ji pavojinga? Pasak Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytojos Laimos Bulikaitės, yra dviejų tipų kūdikių geltos – fiziologinė ir patologinė.

Fiziologinė gelta

Maždaug 60-80 proc. naujagimių nustatoma fiziologinė gelta, kuri atsiranda 3-4 kūdikio gyvenimo parą.

Kodėl ji atsiranda? Kai kūdikis gimęs pradeda kvėpuoti plaučiais, nebereikia eritrocitų, kurie aprūpindavo vaisių deguonimi. Jie ima irti, tada vadinamoji geltonoji medžiaga - bilirubinas turi pasišalinti iš organizmo.

Tačiau kūdikio kepenys nėra tiek brandžios, kad greitai tą medžiagą pašalintų, todėl naujagimių odelė ir pageltuonuoja. Tačiau nereikia baimintis – per 70 dienų fiziologinė gelta išnyksta, tačiau jei ji užsitęsia, tuomet būtina parodyti gydytojui.

Patologinė gelta kūdikiams atsiranda iškart - per 1-2 parą po gimimo ir ji staigiai ryškėja. Tokiu atveju dažniausiai nustatomas labai didelis bilirubino kiekis kraujyje. Tokiu atveju kūdikis stebimas gydytojų, atliekami įvairūs tyrimai, todėl mama su naujagimiu taip greitai neišleidžiama iš gimdymo namų.

Kokios šios geltos priežastys?

  • gali būti įgimtos
  • gali būti nesutapimas rezus faktorių, kai mama turi neigiamą rezus, o kūdikis teigiamą rezus faktorių.

Iki mėnesio ši gelta pagydoma.

Pasitaiko ir kūdikių gelta motinos pienui, tačiau nereikia nerimauti. Jeigu kūdikis gerai valgo, miega, jei jo svoris auga gerai, tuomet jis yra sveikas. Tokiu atveju gydymas nėra skiriamas, nes ši gelta  savaime praeina.

Ką turėtų prisiminti mamos, auginančios mažylį, kuriems buvo nustatyta gelta – kuo dažniau žindyti kūdikį. Mat bilirubinas šalinasi su išmatomis, todėl labai svarbu, kad vaikas kuo dažniau valgytų ir tuštintųsi.