Naujagimio "pereinamosios" būklės: kas labiausiai neramina?

05. Apr 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Grįžus po gimdymo namo su naujagimiu apima nenusakomas jausmas - ir džiaugsmas, ir nerimas, rodos, visas pasaulis apsivertė aukštyn kojomis. Vaikelis tik pažindinasi su pasauliu, o jūs mokotės pasirūpinti juo! 

Neabejojame, jog kiekvienai naujagimio mamai kyla daugybė klausimų apie jos kūdikį - kodėl pleiskanoja odytė, kodėl atsiranda spuogeliai ir pan.

Kada prasideda ir baigiasi gelta?

Lankomės pas trijų savaičių dukrytę Izabelę auginančią Ernestą, kurią labiausiai neramina naujagimės gelta. Kada ji išnyksta, ar nereikės grįžti į ligoninę?

Pasak tėvystės mokyklos „Opa Pupa“ specialistės, gydytojos Agnės Kilmanienės, naujagimiams būtinga gelta yra ne liga, o simptomas. Iki 80-90 proc. antrą parą pasireiškusių geltų yra normalus dalykas.

"Svarbu, kad išleidę mamą iš ligoninės gydytojai įvertintų naujagimio geltos intensyvumą. Namie tėvai turėtų stebėti, ar mažylio gelta neintensyvėja, ar nepakeičia spalvos, pavyzdžiui, netampa iš citrininės spalvos labiau panašesnė į apelsininį atspalvį, ar neplinta toliau nuo veidelio į galūnes ir pan.", - pasakojo gydytoja A.Kilmanienė.

Gelta trunka dvi savaites, o kartais ir ilgiau, tad tėveliai turi išlikti budrūs. Jei tik pastebite, kad gelta intensyvėja ar plinta toliau kūnu, rekomenduojama kreiptis į gydytoją ir išsitirti bilirubino lygį kraujyje, nes per didelė jo koncentracija gali vėliau gali pakenkti mažylio smegenims.

20170404163504-43466.jpg

Mergaitėms būdingos pseudomėnesinės

Kita naujagimių pereinamoji būklė - pseudomėnesinės. Mergaitėms gali pasirodyti keli kraujo lašeliai iš mamos gautų hormonų estrogenų. Tad nenusigąskite, jei kelias dienas pasimatys kraujingos išskyros. Jos praeina savaime.

Berniukams - sėklidės dangalų vandenė

Berniukams dėl tų pačių hormonų būdinga sėklidės dangalų vandenė, kapšelis gali būti šiek tiek patinęs, bet nėra ryškaus paraudimo ar išsipūtimo - ši būsena taip pat praeina savaime.

Spuogeliai ir pleiskanojimas

Izabelės mamą neramina prasidėjęs mažylės galvytės pleiskanojimas. Tačiau gydytoja nuramino, jog ir tai naujagimiams būdinga apie trečią penktą parą po gimimo. "Juk naujagimio odos paviršinis sluoksnis mirko vaisiaus vandenyse, todėl dabar visas epitelis turi pasišalinti. Kai atsinaujins odos epitelis, ji nebus sausa. Jei odelė visgi liks sausa, galima ją drėkinti natūraliomis priemonėmis - aliejais", - patarė A.Kilmanienė. 

Taip pat tėvams ramybės neduoda atsirandantys spuogeliai - ar verta juos spausti, sausinti kremais, kitaip mažinti?

Anot gydyojos, naujagimiams būdingi keli bėrimų tipai. Vienas iš jų, kuris būdingas mažajai Izabelei - kai yra raudona dėmelė, o jos viduje - geltonas mazgelis. Tai būna reakcija į mamos pieno baltymą, praeina savaime, organizmui prisitaikius.

Kitas spuogelių tipas - baltieji spuogeliai, kurie atsiranda dėl riebalinių liaukų užsikimšimo. Tačiau nieko su jais daryti nereikia - jie savaime išnyks per kelias savaites.

Mažylio organizmas taip reaguodamas susipažįsta su aplinka, todėl pereinamųjų būklių nereikia bijoti, o tiesiog palaukti kol jos praeis.

Jeigu turite klausimų specialistams - siųskite juos: redakcija@mamyciuklubas.lt 

Sauskelnės naujagimiams Huggies@ Elite Soft - mūsų geriausia švelnios mažylio odos priežiūra!

20150206142717-44313.jpg