Naujagimio žindymas...

27. Nov 2013, 21:11

Kadaise turtingos ponios iškart po gimdymo naujagimius atiduodavo maitinti žindyvėms ir krūtis verždavosi stipriausiais korsetais, kad pienas kuo greičiau baigtųsi. Šiandien dauguma gimdyvių jas vargiai suprastu. Juk mamos pienas nepamainomas, o turint užtektinai žinių įveikti veikti galima visus sunkumus.

Kūdikio režimas:

Gyvenimas motinos įsčiose kūdikiui buvo tikras rojus. Maisto medžiagų per virkštelę mažylis gaudavo visą parą. Dauguma naujagimių pirmąjį mėnesį žinda 8-12 kartų per parą. Tai reiškia, kad maitinti kūdikį kas 2val. yra visiškai normalu. Kai kurie mažyliai naktį nori rečiau, dieną - dažniau. Kad ir koks būtų naujagimio režimas, jis yra normalus, jeigu žindoma 10-12 kartų per parą, vėliau - 8 - 12 kartų darant ilgesnę pertrauką naktį.

Kai atsisako žįsti...:

Ne visada maitinti krūtimi sekasi taip lengvai, kaip jaunos mamos norėtų. Kai kurie naujagimiai visiškai atsisako žįsti. Priežasčių gali būti įvairių: per anksti gimęs arba silpnos sveikatos kūdikis, gimdymo trauma, per gimdymą vartoti vaistai, tam tikros ligos, nepatogi žindimo padėtis, per gausiau teka pienas, per kieta krūtis ir t.t. Svarbiausia išsiaiškinti krūties atsisakymo priežastis ir užtikrinti, kad kūdikis būtų sotus bei toliau vyktu pieno gamyba. Reikėtu nusitraukinėti pieną ir atsargiai sugirdyti jį mažyliui iš šaukštelio. Patartina vengti buteliuku, kurie patenkintų čiulpimo poreikį. Kad pieno gamyba nenutrūktų, jį būtina nutraukinėti ne rečiau kaip kas 3 val., taip ir naktį, kai vyksta stipriausia laktacija.

Ar pieno užtenka?:

Nustatyti, ar pieno užtenka, galima iš kūdikio tuštinimosi. Pirma mėnesį naujagimis turi prišlapinti ne mažiau nei 5 - 6 vienkartines sauskelnės per para ir ne mažiau negu 3 kartus pasituštinti.

Žindymo specialistai pataria stebėti , kurioje maitinimo stadijoje kūdikis pradeda protestuoti. Vienas svarbiausių veiktų, užtikrinančių sėkmingą maitinimą, - teisingas spenelio apžiojimas. Kūdikis turi būti plačiai išsižiojęs, apatinė lūpa atvipusi ir visiškai apžiojusi rudą laukelį po speneliu, smakras prigludęs prie krūties, o nosytė atitraukta, kad būtų lengviau kvėpuoti. Jeigu kūdikis atsisako žįsti įpusėjus maitinimui, galbūt jis nori atsirūgti,  pakeisti padėtį, pasišlapinti arba pasituštinti.

  • Nepatartina per maitinimą pakeisti krūties. Taip kūdikis iš abiejų krūtų gauna daugiau lieso pieno ir nepasisotina. Kitą krūtį mažyliui reikėtu duoti žįsti tik tada, kai jis ištuština pirmąją.
  • Tik pradėjus maitinti teka liesesnis pienas. Jis skirtas mažyliui atsigerti. Mamos pieną sudaro apie 89% vandens.