Naujagimių fotografė: modeliams būna ir penkios dienos

28. Sep 2015, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pasaulyje daugybė knygų, atvirukų ar tiesiog gražių nuotraukų, kuriuose įamžinti miegantys naujagimiai. Tokie mieli, mažyčiai, jaukiai įtaisyti ir... nepakartojami. Pasirodo, ne tik užsienyje daromos tokios nuotraukos! Kalbiname naujagimių fotografę Jūratę Karkauskienę, įkūrusią "Vaikų fotostudija" ir galinčią taip nepaprastai įamžinti kūdikėlius.

20150927160626-82089.jpg

- Kas yra naujagimių fotografija? Kodėl reikia būtent išskirti šį laikotarpį?

- Naujagimių fotografija - tai labai trapi, jautri ir nemažai žinių apie kūdikius reikalaujanti fotografijos rūšis. Kūdikėlis tai mažas stebuklas mūsų rankose. Mamos mane, manau, gerai supras, ką reiškia valandų valandas žiūrėt į miegantį vaikutį. Laukt jo šypsnio. Pajaust mažų rankyčių švelnumą. Glostyt nepaklusnią plaukų sruogą. Taip, matyt, aš ta mama, kuri kiek pakvaišusi dėl vaikų (juokiasi). Todėl man labai svarbu šį trapų ir greit pralekiantį kūdikėlio laiką įamžint. Naujagimių fotografai apsirūpinę visa fotosesijai reikalinga atributika, tėveliams visiškai niekuo nereikia rūpintis.

- Iki kokio amžiaus kūdikiai laikomi naujagimiais fotografijoje?

- Rekomenduojama naujagimius fotografuoti iki 14 dienų amžiaus. Kuomet jie daugiau miega. Lengviau nufotografuoti gražiose miegančio kūdikėlio pozose. Lengviau galima pakeisti rūbelius neišbudinus kūdikėlio. Vėliau nemažai daliai kūdikėlių prasideda pilvuko diegliai, jie tampa jautresni prisilietimams, stiprėja raumenukai.

- Naujagimiai nepozuoja, o didžiąją laiko dalį... miega. Kaip jie fotografuojami? Kaip vyksta fotosesija? Kiek laiko jos trunka? 

- Fotosesija trunka iki 4 valandų. Per tą laiką būna keli maitinimai, sauskelnių pakeitimai ir didžioji laiko dalis vaikučio migdymas. Naujagimių fotografai puikiai išmano teisingas ir saugias pozas. Žino, kaip sudėti rankytes ar kojytes. Todėl labai svarbu patikėti fotografuoti naujagimį patyrusiam naujagimių fotografui.

20150927160706-38114.jpg

- Dažnai pastebiu, kad naujagimiai į ką nors susukami, kur nors padedami - kas rūpinasi visu tuo rekvizitu ir idėjomis? 

- Rekvizitus  ir idėjas ruošia fotografas. Žinoma, visada tariamės. Tačiau pasiruošimas ir įgyvendinimas įdėjos lieka fotografui. Fotosesijoms naudojami rūbeliai skiriasi nuo praktiškai nešiojamų, todėl pas naujagimių fotografus rasite pilnas pintines nertų kelnyčių ar galvajuosčių su džiovintomis samanomis.

- Ar mamos noriai pasitraukia iš kadro, nes šių nuotraukų dažniausias ypatumas - kūdikėliai juk vieni!

- Taip, nuotraukose jie vieni. Bet šalia visada yra mamos. Jei fotografuoju gamtoje ar krepšy tai mama visada  visada būna  šalia delno atstumu. Niekada nerizikuoju dėl kadro.

 - Ar yra naujagimių fotografijos tendencijos pasaulyje?

Pasaulyje ir Lietuvoje kiekvienas fotografas turi savo fotografavimo braižą, stilistiką. Aš prijaučiu gamtai, natūralumui. Todėl naudoju natūralius, kūdikiams draugiškus audinius, pvz. įvairią vilną ir vilnos rūbelius, medžio kubiliukus ir pan. 

20150927160845-95375.jpg

- Ar labai daug retušavimo reikia šioms nuotraukoms?

- Retušavimas užima nemažą laiko dalį. Kūdikėliai dažniausiai būna raudonos odelės, paraudusiais akučių vokais. Mamytės pabijo fotografuoti kūdikėlį, nes pabėrė ir pan. Jokiu būdu nesibaiminkit, tai yra sutvarkoma programų pagalba.

- Kiek fotografų jūsų skaičiavimais Lietuvoje specializuojasi naujagimių fotografavime? 

- Naujagimių fotografų nėra daug. Gal apie 10.

- Kiek tokios fotosesijos kainuoja ir kiek nuotraukų padaroma?

- Naujagimio fotosesija kainuoja nuo 70 iki 600 Eur. Padaroma 20-40 vnt nuotraukų.

20150927160757-23774.jpg

- Į ką atkreipti dėmesį renkantis fotografą savo naujagimiui? 

- Pirmiausia į fotografo patirtį. Juk jūs 4 valandoms atiduosite savo kūdikį į fotografo rankas.  Peržiūrėkite fotografo nuotraukų pavyzdžius. Išsirinkite sau mielą stilistiką.

- Kokio jauniausio amžiaus kūdikėlius galima fotografuoti? 

- Jauniausi modeliukai būna ir 5 dienų amžiaus.

Ačiū už informaciją.

Kaip vyksta naujagimio fotosesija galima pamatyti žemiau esančiame filmuke.