"MAMYČIŲ TV" Neonatologė apie pilvo dieglius: “Išbandykite visas priemones”

20. Oct 2014, 11:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Turbūt didžioji dalis šeimų, kurios augina mažus vaikus, žino, ką reiškia pilvo diegliukai.

Pasak gydytojos neonatologės Rūtos Taminskienės, būna atvejų, kai mamytė, sulaukusi, kol mažyliui sukaks trys keturi mėnesiai, klausia, kada gi bus tie diegliukai. Tai parodo, kad tam vaikučiui diegliukai praslinko švelniai. O būna atvejų, kai jau nuo pirmųjų naujagimio gyvenimo dienų diegliukai pasireiškia aštriai.

Yra dvi pilvo diegliukų priežastys:

1. Žarnyno ir nervų sistemos nesubrendimas

2. Pilvuko pūtimas

Diegliukai dažniausiai prasideda kūdikiui nuo kelių savaičių ir trunka kelis mėnesius, kai subręsta žarnynas.

Kodėl vaikučiui pučia pilvuką? Tai susiję su žindyvės mityba bei vaikučio mityba, jis gali būti alergiškas maistui, ypač pieno baltymams ir laktozės netoleravimui. Jei  žinome priežastis, galime vaiko būklę palengvinti. Bet būna, kad nėra akivaizdžių priežasčių, o diegliukai vis nesiliauja.

Tokiu atveju gydytoja siūlo pasitelkti medicininius preparatus. Viena iš saugių priemonių – vaistukai nup pilvuko pūtimo – ESPUMISAN L lašiukai.

“Galime duoti lašiukų prieš maitinimą arba po jo. Espimisan L nepatenka į kraujo apytaką, tad daugiau ar mažiau lašiukų vaikui nepakenks, bet visgi reikėtų atsižvelgti į jo amžių. Jei tai kelių savaičių kūdikis, reikėtų per dieną duoti ne daugiau kaip 2-3 kartus, jei didesnis vaikiukas – galime iki 4-5 kartų per dieną”, - pasakojo R.Taminskienė.

Vaistą saugu laikyti kambario temperatūroje.

Kaip sako gydytoja, svarbiausia nebūti bejėgiams ir nedelsti palengvinti vaikučiui pilvuko diegliukus.

Temą apie pilvo diegliukus remia:

20141020094223-98511.jpg

Kaip veikia Espumisan L?

Espumisan L sudėtyje yra veiklioji medžiaga simetikonas - stabilus, paviršių veikiantis polidimetilsiloksanas. Jis keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinamojo trakto gleivinėje,  paviršiaus įtampą, ir dėl to jie subliūkšta. Atpalaiduotos dujos gali būti rezorbuojamos arba, veikiant žarnų peristaltikai, pašalinamos.

Kaip geriausiai sugirdyti Espumisan L lašiukus?

Prieš vartojimą buteliuką gerai supurtyti, lašinti apvertus buteliuką. Arbatiniu šaukšteliu įpilti 1 ml (tai atitinka 25 lašus) Espumisan L į maitinimo buteliuke esantį nedidelį [20 – 30 ml] motinos pieno ar pieno mišinio kiekį arba duoti gerti sumaišius su nedideliu skysčio kiekiu prieš arba po žindymo. Espumisan L lengvai susimaišo su įvairiais skysčiais. 


Ekspertai