Nėra spenelių: kaip žindyti

Nėra spenelių: kaip žindyti

04. Dec 2013, 10:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamos Žydrės klausimas:

Laba diena, turiu bėdelę, labai noriu maitinti maitinti kūdikų, bet pas mane spenelių nėra. Mums 2 mėn., maitinau iš krūtinės 3 sav. paskui buvo uždegimas kairės, tai nusitraukinėjau, ir turėjau pūlinuką, bet ištraukė, dar viskas susitvarkė. Bet dar skauda kitą krūtį ir galvą skauda.. Noriu maitinti mažiuką, kad nebūtų bėdų, bet spenelių nėra ir nepaima krūtinės. Patarkite, kaip man spręsti šią bėdą?

Žindančioms ir besilaukiančioms mamoms pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius.

Dauguma mamyčių su plokščiais ir net įtrauktais speneliais gali sėkmingai žindyti savo kūdikius.

Spenelio išvaizda, kol jis dar nėra burnoje, gali labai skirtis nuo jo formos kūdikiui žindant. Juk kūdikis žinda ne vien tik spenelį. Vaikutis apžioja ir už spenelio esantį tamsesnįjį laukelį – areolę. Taip kūdikio burnoje suformuojamas „žindymo spenys“, kurio ilgio tik maždaug trečdalį sudaro spenelis. Daugeliu atveju spenelio įdubimas nėra toks didelis, jog trukdytų kūdikiui gerai priglusti prie krūties ir įtraukti spenelį giliai į burną. Pagimdžiusių moterų speneliai ir krūtys būna elastingi - lengvai ištempiami.

Suformuoti „žindymo spenį“ kūdikiui padėti gali ir pati mama, jei prieš glausdama vaiką prie krūties, ją „pasmailins“ nestipriai suspausdama tarp pirštų ir patempdama pirmyn. Tik nereikia pirštų laikyti ant spenelį supančio tamsesniojo laukelio - areolės, nes jos didumą kūdikis turės apžioti burna. Jeigu speneliai plokšti (ne įtraukti), taip pat galima prieš pat žindymą juos pamasažuoti arba stimuliuoti vėsiu drabužiu, skatinant pailgėti. Įtrauktų spenelių forma gerinama suimant tarp pirštų ir nykščio  apie 3,5-5 cm už spenelio ir jais spaudžiant link krūtinės.

Mamytėms, turinčioms plokščius ar įtrauktus spenelius, patarčiau žindyti dažnai. Tuomet kūdikis nereikalauja didelių pieno porcijų, taigi ir krūtys neprivalo gaminti pieno didžiuliais potvyniais. Krūtis nepritvinksta, todėl kūdikiui ją lengviau apžioti pakankamai plačiai ir įtraukti į burną jos tiek, kad galėtų veiksmingai žįsti.

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20131204091350-81662.jpg


Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola