Olivijos pusmetis - iš leliuko į vaiką :)

Olivijos pusmetis - iš leliuko į vaiką :)

12. May 2015, 07:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Liko dar tiek pat ir pūsime pirmą žvakutę ant Olivijos torto. Pirmieji metai man sudalinti lyg ir mažais etapais - pirmieji trys mėnesiai leliukiško laiko, kai tik miega valgo, vėliau - šypsenų metas, kai vaikas atranda pasaulį, nuo pusmečio - pirmas žingsnis į dičkių karalystę, kai ragaujamos pirmosios košės. Na, dar vėliau laukia smarkuolių etapas, kuomet pradeda šliaužioti ir ropoti, o visa tai vainikuoja gimtadienis, kuris man susijęs su pirmu žingsniu.

Dantys

Olivija jau turi du dantis - jų dygimo nemalonumus pajutau prieš kokias tris savaites, kuomet pradėjo pabudinėti dažnai naktį. Vėliau viskas nurimo, praėjo savaitė ir bac - dantukas! Po penkių dienų - ir antras. Dabar galanda juos į visur :) Prieš kelias dienas pasigavo šalia parduotuvėje stovėjusios moters paltą…

Jokių papildomų priemonių dygimo skausmus malšinti nesiėmiau, tik patepiau kažkokiu dantų tepalu - jie man visi vienodi ir nelabai veiksmingi. Pašaldo šiek tiek ir viskas. Dar kai kuriuos žaisliukus (su skysčiu viduje) įdėdavau į šaldytuvą įsismarkavusio vaiko atvėsinimui. Tiesa, nuo nuolatinio kumščio čiulpimo vaikas atrodo lyg panda - išberta aplink burną nuo seilių pertekliaus. Būtų alergija, būtų išberta ir daugiau, tad nepergyvenu.

20150511224934-64629.jpg

Mama apsileidusi, nuotraukų neturi, radau tik su seneliu per šį laiką padarytą...

Maistas

Didžiausias šio laikotarpio pasikeitimas - primaitinimas! Papildomų skysčių išskyrus savo pienuko neduodu ir nežadu duoti, todėl, kaip mes su kolege juokaujame, prigirdymas palauks :)

Kadangi keičiu šeimos mitybos įpročius, pasidomėjau ką apie kūdikių primaitinimą mano pati neseniai antrojo mažylio susilaukusi “Sulieknėk sveikai” (www.sulieknek.lt) mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Jos patarimai:

  • Įvedinėti po vieną daržovę - pradėjus ragauti bulves ar moliūgus, po savaitės pridėti kitą, paskui galima po naują kas tris dienas pridėti po naują.

    Pirmosios daržovės - bulves, moliūgai, morkos, brokoliai, špinatai, saldžiosios bulves. O štai, kalafiorus įvesti vėliau.

  • Jeigu nėra šviežios, ekologiškos pasirinktos daržovės (kaip pavyzdžiui, šiuo metu brokolių) - naudoti šaldytus. Šaldytos daržovės surinktos per jų auginimo piką, todėl jos daug maistingesnės, nei dabar užauginamos po dangomis ir su chemikalais. Tai galioja ne tik kūdikėliams, bet ir visai šeimai.

  • Tik po to, kai jau atsiranda kruopienės, įvesti ankštinius.

  • Aliejaus įpilti, pavyzdžiui linų sėmenų, praėjus porai savaičių po pirmos košės paragavimo. Arba įdėti sviesto (paprasto, ne ghee), nes šis naudingas dėl vitamino D.

  • Pradžioje išvirti labai gerai bei itin sutrinti - vaikučių žarnynas dar visai neįpratęs, todėl mes jį tik “užkuriame”. Todėl neskubėti primaitinant, duoti po nedaug ir leisti ne tik skoniniams jutikliams, bet ir visam kūnui apsiprasti su nauja užduotimi - virškinti kietą maistą.

  • Mėsos ragauti pradėti nuo triušienos.

Tad aš taip ir darau - kol kas ragaujame tik moliūgą. Bulvės, pripažinkime, dabar yra ypač baisios. Ryt pirksiu šviežių morkyčių ir pabandysiu įdėti.

Olivija iš tiesų kerta su pasigardžiavimu, tad tikiuosi noras valgyti ir išliks.

Tiesa, kovoju su atpylinėjimu (nors ką čia pakovosi…). Tik pavalgius dar spėju atrūginti, o po sekundės fontanas. Be to ji didžiąją laiko darlį ant pilvo kapanojasi per kambarį. Žinoma, skrandukui tai nepatinka, todėl visur balos. Nors, laikant stačią irgi bėga. Visaip iš jos bėga :))) Manau, pradės kieto maisto daugiau valgyt ir susitvarkys.

Kiti džiaugsmai

O dabar džiaugiuosi savo nešliaužiojančiu vaiku, kuris atsiranda vis kitame kambario gale. Sėdėti tvirtai dar nesėdi, bet nori stovėti. To daryti, kaip ir negalima, bet ką daryti, kai laikai vaiką, o jis įsiremia ir stovi? Žodžiu, kaip mama, kuri turi BE GALO daug informacijos iš pirmų lūpų apie vaikų auginimą (kiek straipsnių juk parašyta, kiek pribendrauta), elgiuosi visiškai neatsakingai ir labai atsipalaidavusiai. Bet kitaip aš nemoku…

Oliviją dabar pradėjo džiuginti šuo ir sesės - ir į Rodeną (šuns vardas), ir į seses gali žiopsoti tiek pati laiko, kiek į besisukančią skalbimo mašiną (pabandykit, tai irgi gera pramoga!). 

Mes, kaip ir priklauso, gyvenam aktyviai - apkeliaujam visus draugus, priimam gausybę svečių, spėjom prasiblaškyti Birštone ir pasivažinėti Vilniaus troleibusais. Gyvename kol kas be automobilio, tai sakyčiau įdomus iššūkis su trimis vaikais :D 

floryte floryte 13. May 2015, 15:56

Kai vaikystėje žaisdavau su savo nusipieštomis princesėmis, vienos iš jų vardas visada būdavo Olivija😀

12. May 2015, 16:32

Kaip visad - labai idomu paskaityti 😉 Ypač patiko ta vieta apie didelį žinojimą ir atsipalaidavimą 👍 Aš ir atrodo kuo daugiau žinau, tuo labiau neišeina taip elgtis, arba jau reiktų kiekvieną žingsnį planuoti, o ne gyventi 😀

neri neri 12. May 2015, 16:24

šaunuolė Olivija 😉 o tas paltas kažin skanus buvo 😃

lina_baj lina_baj 12. May 2015, 15:56

Na va, paskaičius mitybos rekomendacijas, šiandien su Urte išbandėm brokolius. Mažajai labai patiko, net pritrūkom!

sraigiukas sraigiukas 12. May 2015, 09:48

Sveikinimai Olivijai su pusmetuku.
mano Milda ir Saulė irgi plaukų maždaug iki 2m, neturėjo 😉

Liucyte Liucyte 12. May 2015, 09:28

Kokios gražios Olivijos akys, ir kaip greit - jau visas pusmetis! 🌷
Ačiū už mitybos specialistės puslapio nuorodą - kažkaip dar neteko į tą puslapį užklysti...

Aš lietuviškų neradau normalių. Plaukų neturėjo, kaip ir visos leonavičiūtės 😃 bus plikutė iki kokių dviejų metų.
Lina_baj - aha, labai kitokie tie vaikai. Bet supratau, kad Urtė greičiau ir daugiau šliaužioja, maniškė tai iriasi, bet lėtai

lina_baj lina_baj 12. May 2015, 07:25

Kaip smagiai aprašyta! Ir kaip įdomu, kai gali palyginti su saviške 😀 Mes kol kas neturim nei vieno dantuko... Nors labai laukiam 😀 Stovėti dar irgi ne itin nori, dabar matyt šliaužimo etapas 😀