Oro vonios mažyliui reikalingos ir šaltuoju sezonu

Oro vonios mažyliui reikalingos ir šaltuoju sezonu

13. Dec 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Visi žinome, kad naujagimiui ir kūdikiui kasdien labai svarbios oro vonios – sveika pačiai odelei, be to, tai vienas iš grūdinimosi būdų. Bet kaip elgtis žiemą, kai kambariuose nėra labai šilta?

Kartais patys nepastebėdami, kasdien keičiant vaikučiui sauskelnes bei perrengiant drabužėliais, atliekame svarbią procedūrą – oro vonias. Net ir ruošiantis maudynėms vonelėje kūdikis nurengiamas ir kurį laiką būna nuogas, o pasimaudžius, keliant iš vandens jo odelė taip pat kontaktuoja su oru, tad oro vonių gauna.

Tačiau jei kambaryje nėra labai šilta žiemą, nereikėtų ilgai „žaisti“ su oro voniomis. Bet jei kambaryje apie 21 laipsniai šilumos, galite keletą minučių palaikyti vaikutį nuogu užpakaliuku, tik apmaukite šiltas kojinytes.

Jei namuose šilta ir jūs pati nevilkite mezgtuko, tad ir mažyliui galima dažniau leisti mėgautis oro voniomis nuogam. Galite pamasažuoti ar atlikti kūdikėliui mankštą. Kaip tai daryti tinkamai ir teisingai, geriau pasikonsultuokite su savo gydytoju ar kineziterapeutu.

Oro vonias geriau atlikti gerai išvėdintame, tačiau nešaltame kambaryje. Dažnai tėveliai baiminasi vaikučio peršalimų, tad daugelis nesiryžta atlikti oro vonių, tačiau specialistai teigia, kad didesnė tikimybė mažyliui susirgti nuo sergančių tėvų nei atliekant oro vonias šiltoje patalpoje.

Tad žiemą oro vonias galte atlikti tiek pat dažnai kaip ir vasarą, tačiau su viena sąlyga – kambaryje turi būti pakankamai šilta. Visi žinome, kad naujagimiui ir kūdikiui kasdien labai svarbios oro vonios – sveika pačiai odelei, be to, tai vienas iš grūdinimosi būdų. Bet kaip elgtis žiemą, kai kambariuose nėra labai šilta?

Taigi, oro vonios naudingos, nes jos grūdina mažylį ir stiprina jo imunitetą!

Kaip teisingai grūdinti?

Anot vaikų ligų gydytojo, med. m. dr. Algimanto Vingro, grūdinant mažylį labai svarbu laikytis nuoseklumo, t.y. pradėti nuo paprasčiausių procedūrų ir didinti jų intensyvumą, stiprinti jas.

„Stebint kūdikio reakciją, procedūrų trukmė gali būti ilginama, daromos sudėtingesnės procedūros ar jos apjungiamos. Oro vonios paprastai yra pati paprasčiausia ir švelniausia procedūra, kurią atliekame kasdien perrengdami, išrengdami kūdikį prausimui, maudynėms“, – teigia A. Vingras. Jų metu į kūdikio organizmą iš oro patenka deguonies, todėl žymiai pagerėja centrinės nervų sistemos veikla, miegas, apetitas.

Pirmos oro vonių procedūros neturėtų trukti ilgiau negu 3 minutes, tačiau kas 4–5 paras trukmę reikia ilginti, o 6 mėn. kūdikis išrengtas gali pabūti iki 15 min.

Praėjus keliems mėnesiams, kūdikis pamažu pripranta prie oro vonių, mankštų, masažo, todėl galima stiprinti grūdinimosi procedūras. 3 mėn. sulaukusį kūdikį galima pradėti grūdinti aptrynimais.

„Šios procedūros kūdikiams nėra malonios. Todėl labai svarbu vaiko neišgąsdinti, aptrynimus atlikti švelniai, pamažu glostant vaiko rankas, kojas, krūtinę, pilvą ir nugarą. Kūdikio oda yra labai pažeidžiama, todėl patartina neskubėti ir nuolat stebėti vaiko reakcijas“, – tikina vaikų ligų gydytojas Algimantas Vingras.

Sekanti procedūra – kojų vonelės, maudynės. Tačiau jas galima atlikti tik tada, kai vaikas pripranta prie oro vonių, mankštų, aptrynimų.

„Dažnai tėveliai yra nekantrūs. Grūdinti nori pradėti nuo maudynių, tačiau kyla grėsmė, kad kūdikis nebus pripratęs prie staigaus temperatūrų pokyčio, nesugebės apsisaugoti, todėl susirgs. Tą patį galima pasakyti apie nuoseklumo laikymąsi. Reikėtų nepamiršti, kad nuoseklumas, procedūrų tęstinumas yra sėkmingo grūdinimosi pagrindas. Tik tokiu atveju kūdikis pripranta prie procedūrų ir į jas tinkamai reaguoja. Be to, tik tai padeda stiprinti kūdikio organizmą“, – tikina medicinos mokslų daktaras A. Vingras.

Patarimai, pradedant grūdinti mažylį:

-Grūdinti pradėkite jau 2 mėn. sulaukusį sveiką, išnešiotą, tinkamo svorio kūdikį.

-Laikykitės laipsniškumo: pradėkite nuo paprasčiausios procedūros, pvz. oro vonių, kurią stiprinkite stebėdami vaiko reakcijas.

-Derinkite procedūras: oro vonios kartu su masažu ir pan.

-Laikykitės nuoseklumo. Tik kasdieninis grūdinimasis didina kūdikio atsparumą, jį nutraukus – atsparumo nelieka per 2–3 mėnesius.

-Vaiką grūdinkite tik tada, kai jis pats to norės.

-Dažni pasivaikščiojimai gryname ore, oro vonios, masažas, mankšta, maudynės – pagrindinės grūdinimosi procedūros.

-Rytas ir vakaras – tinkamiausias laikas oro vonioms.

-Atminkite, kad pernelyg didelė šiluma kenkia lygiai taip pat, kaip ir per didelis šaltis.

-Kūdikio grūdinti negalima, pastebėjus, kad kūdikis tapo neramus, sumažėjo jo apetitas, pradėjo vemti ar viduriuoti, sloguoti, kosėti, pakilo kūdikio temperatūra ar jį išbėrė. 

Kaip jūs dažnai atliekate oro vonias mažyliui šaltuoju sezonu?

Sauskelnės naujagimiams Huggies@ Elite Soft - mūsų geriausia švelnios mažylio odos priežiūra!

20150206142717-44313.jpg