Pirmoji para po gimdymo: ar svarbus maitinimo režimas

Pirmoji para po gimdymo: ar svarbus maitinimo režimas

06. Sep 2013, 07:45 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Po ilgo laukimo pagaliau jūs kartu. Pirmoji para po gimdymo. Ką reikėtų žinoti mamytei?

Maitinti pagal poreikį

Kadangi naujagimio skrandukas labai mažas, jis ir valgo mažai. Būtent todėl pirmosiomis dienomis po gimdymo mamytei iš krūtų išsiskiria krekenos – jos pakankamai riebios, kad mažylis jaustųsi sotus.

Režimo nereikia žiūrėti, nes kai kurie kūdikiai valgo kas dvi-tris valandas, o kiti – dažniau.

Kaip atpažinti, kad kūdikis alkanas?

Alkį naujagimiai gali parodyti įvairiai: kai kurie garsiai verkia, kiti ima čiulpti kumštuką arba ieškoti krūties, treti gi leidžia čiulpimo/čepsėjimo garsą.

Pirmomis dienomis kūdikis netenka iki 10% pradinio savo svorio, tai normalu, todėl kasdien gimdymo namuose atliekamas mažylio kontrolinis svėrimas.

Naujagimis paprastai būna mieguistas, todėl gali nutikti ir taip, kad jį reikės pažadinti, kad pavalgytų – švelniai glostant žanduką, judinant kojytes ar kt.

Pirmomis savaitėmis mažyliui reikia aktyviai valgyti, kad susigrąžintų savo svorį ir kad mamytei stabilizuotųsi pieno gamyba.

Atsirūgsta, atpila, žagsi

Kai kada reikia laukti mažylio atsirūgstant, kai kada reikia padėti, tačiau kai kurie kūdikiai patys tai puikiai daro be mamytės įsikišimo.

Jeigu maitinimo metu atrodo, jog mažylis nesijaučia gerai, mamytei reikia palaukti, kol jis atsirūgs tam tikrose padėtyse, kad pilvukas išsivaduotų nuo oro.

Jeigu maitinate vieno maitinimo metu iš abiejų krūtų, tuomet atsirūgimo galite palaukti, keičiant krūtis, ir po matinimo. Po kelių dienų mamytė supras, kas geriausia jos mažyliui.

Nereikia jaudintis dėl žagsėjimo ir dėl to, jog kūdikis atpila daug pienuko. Žagsulys – natūralus dalykas ir jam nesukelia diskomforto. Stebėkite, ar pakankamai priauga svorio.

Jei visgi neramina kas nors, pasikonsultuote su vaikučio gydytoju.

 HUGGIES NEWBORN - pirmosios sauskelnės švelniai mažylio odai!

 

06. Oct 2013, 01:08

👋😃 sveikos mamos as pati pagimdziau vaikeli siu metu liepos 21diena. 14val kauno klinikuose gimdimas buvo normalus pati gimdziau daba valgo daug skubedama ir kaip mina kojelemis ir poto verkia kas tai galetu buti?patarkite mamai

07. Sep 2013, 10:13

O maniskis valgydavo vos ne kas pusvalandi, kas valanda, ilgiausias tarpas buvo 2 valandos.

06. Sep 2013, 18:07

manasis nuolat kai pradėdavau maitinti po keliu gurkšnių užmigdavo.seselės sakydavo nuolat žadinti kad pavalgytu, bet nubudes vėl gurkšnį ir vėl miegodavo

06. Sep 2013, 10:32

mano abu vaikuciai buvo miegaliukai, pirmajy reikedavo zadinti kad pavalgytu, o antrasis beveik para ismiegojo ir nepavyko ysiulyti valgyti, pribusdavo del nesvariu sauskelniu o kai siulydavau kruty net sukdavo galvele y sona ir verkdavo, tai palikdavau ramybej ir uzmigdavo. klausiau gydytoju ar tai normalu, tai nuramino, kad buna tokiu tinginiuku.