Antroji naujagimio savaitė: vystosi regėjimas

Antroji naujagimio savaitė: vystosi regėjimas

07. Dec 2013, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kas gi vyksta su mažyliu antrąją jo gyvenimo savaitę?

Antąją savaitę mažylis vis labiau prisitaiko prie pakitusių jo gyvenimo aplinkybių. Įprastai  - jis visiškai atgauna savo pradinį svorį, kurio galbūt neteko per pirmąją savaitę ir netgi po gramą po kitą pradeda jo priauginėti.

Bambutė – jau beveik sugijusi, tačiau mes ją vis dar kruopščiai prižiūrime atlikdami rytinius prausimosi ir higienos ritualus.

Perrenginėdami savo mažylį – būtinai lesikite jam bent kelias minutes paplikinėti. Oro vonios ne tik grūdina jūsų kukulėlį, bet ir yra puiki profilaktika sauganti gležnąją odelę nuo prakaitinės ir pašutimų.

Dėmesingai parinkite sauskelnes. Jos turi būti minkštos, švelnios, pagamintos iš kvėpuojančių medžiagų. O ir keisti jas būtina taip dažnai, kaip tik to reikalauja aplinkybės – juk mažylio odelė dar tokia gležna. Jautri.

Maitinkite pagal mažylio poreikius

Vos dvi savaitės praėjo nuo mažylio gimimo, o mums jau atrodo, kad mes kartu tiesiog visą amžinybę. Vienok, mamytė ir kūdikis dar tik tik atsigauna po saunkaus atlikto darbo - gimdymo. Tad šiuo metu labai svarbu, kad mamytė teisingai, laiku atlieptų į būtiniausius kūdikio poreikius. Taip jam klostysis malonus įspūdis apie naują jį supantį pasaulį.

Tam pasitarnauti puikiausiai gali dažnas vaikelio glaudimas prie krūties ir suteikimas galimybės žįsti tada, kai jis tik to nori ir tiek, kiek nori. Tai jam suteiks ne tik sotumo pojūtį, bet ir psichosomatinį komfortą.

Žinoma, maitinimo krūtimi pradžia neretai lydima įvairių sunkumų, bet tikrai verta kiek pakentėti ir netrukus visas susitvarkys. Jei sunkumai didesni, jei jaučiatės nesusitvarkanti su situacija – būtinai ieškokite pagalbos – už galimybę maitinti krūtimi verta pakovoti.

Maitinimas krūtimi tavo mažyliui yra ne tik būdas pasisotinti – tai visas jo pasaulis, prasidedantis pamaloninančiu kvapu kaip kvepia tik mamytė, raminančiu ir atpažįstamu jos širdies ritmu, girdėtu dar būnant saugiose įsčiose, švelniais prisilietimais ir gražiu mamos balso čiurlenimu. Ir galiausiai "aš ją dar matau nelabai aiškiai, bet vis tik įžiūriu jos akis, antakius, nosį, akis, lūpas, plaukus – mano mamytė pati gražiausia visame pasaulyje", – galvoja mažylis žvelgdamas į jus. Galite tuo neabejoti.

Kas vyksta su mažylio regėjimu?

Regėjimas dviejų savaičių sulaukusio kūdikio toliau vystosi. Pasak ergoterapeutės Gintarės Skučaitės, medicininiai tyrimai rodo, kad naujagimis mato dvidešimt kartų silpniau nei suaugęs žmogus. Jis jau bene iki smulkmenų gali apžiūrėti mamytės veidą ir tėvelio, bet tik tuomet, jei mes būsime ganėtinai arti. O jei dar tiksliau -  tokio amžiaus kūdikis žvilgnį sufokusuoja ir mus ar kitus supančius objektus gerai matyti gali 20-30 cenimetrų atstumu. Beje, apytikriai tokiu atstumu mamytė ir jos mažylis yra tuomet, kai jis maitinamas krūtimi.

Naujagimiai geriausiai akytėmis seka masyvius daiktus, todėl kalbindami vaikutį jam rodykite didelį žaislą, nes smulkių detalių jis nemato. Mažylis mato visumą.

Kartais mažylis gali sugauti mūsų žvilgsnį ir įdėmiai mus stebėti, bet tokios akimirkos dar ganėtinai trumpos. Tad stenkimės sutikti kiekvieną mažylio žvilgsnį – juk tai įsimintinos ir neįkainojamos.

Taip pat dviejų savaitėlių sulaukęs mūsų mažutis jau sufokusuoja žvilgsnį ir į ryškius judančius objektus, ypač jei jie – kontrastingų spalvų.

Mamytės veido naujagimiai nemato aiškiai, tik jo kontūrus. O nuo trijų mėnesių mažylis jau ima matyti žmogaus nosį, akis. Žinoma, jis mamą jau pradeda pažinti pagal kvapą.

Naujagimis geriau mato žalią, raudoną ir mėlyną spalvas. Žaislą judinkite lėtai netoli kūdikio veiduko ir stebėkite, kaip mažylis jį seka akytėmis. Į kontrastą (juodą-baltą spalvas) kūdikis taip pat labiau sureaguos. Nereiškia, kad jis skiria spalvas, tačiau labiau atkreipia dėmesį, kai yra kontrastas.

Akytės gali pažvairuoti

Beje, nesigąsdinkite jei mažosios akelės kiek žvairuoja: jos sustiprės kuomet mažylis artinsis prie savo pirmojo mėnesio sukakties. Mažąsiais akeles galima ir reikia stiprinti. Kaip? Ogi leidžiant apžiūrėti įvairius daiktus iš arti, pavyzdžiui. Kad ir maitinimo krūtimi metu pabandykite lėtai palinguoti galva iš vieno šono į kitą ir pamatysite, jog jūsų kūdikis stebi jus. Tokie pratimai stiprina jo akeles.

20131206163824-13876.jpg