Pirmosios naujagimio palankynos: ką verta atminti?

Pirmosios naujagimio palankynos: ką verta atminti?

06. Aug 2018, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gimus kūdikiui mama turėtų skirti dėmesį pirmiausia jam - naujagimio poreikių supratimui, pasikeitusio gyvenimo ritmo pajautimui.

Tik apsipratus su naujomis gyvenimo pareigomis galima įsileisti į namus lankytojus, nekantraujančius pamatyti naująjį pasaulio gyventoją. Ar prisimenate pirmuosius svečius po gimdymo? Gal jie jus aplankė dar gimdymo namuose? O gal tik po kelių mėnesių? Apie svečiavimosi pas kūdikį taisykles - pokalbis su šeimos klinikos „Sveika pradžia“ neonatologe, dr.Egle Markūniene.

Pirmieji – patys artimiausi žmonės

Lankyti pirmą mėnesį naujagimį rekomenduojama tik patiems artimiausiems žmonėms, kurie yra pasiruošę pagelbėti mamai susipažinti su vaikučiu, padėti jai. Gimus vaikučiui, moters gyvenime įvyksta didžiulis virsmas, ypač jei tai pirmasis vaikas. Todėl pirmieji turėtų ateiti tie artimieji, kurie pasirengę pagelbėti, o ne tik ateitų pažiūrėti. Kartais matome, kaip gimdymo stacionare lankytojai suguža su gėlėmis, ir mama jaučia pareigą bendrauti. 

O vakare pabunda vaikelis su savo poreikiais, mama dar jo nepažįsta, prisideda jos nuovargis, tad būna, kad vaikelis verkia, ir mama ašaroja. Pirmasis mėnuo  yra labai jautrus. Mama turi priprasti prie vaikučio, vVyksta adaptaciniai procesai, į kuriuos reikia įsiklausyti. Pagalba mamai tikrai reikalinga.

Ar esate sveikas?

Kalbant apie galimos infekcijos rizikos, mama pirmą mėnesį yra pati pažeidžiamiausia, todėl reikėtų pasisaugoti.  Vaikutis nėštumo metu yra gavęs nemažai imunoglobulinų iš mamos, todėl yra ganėtinai gerai apsaugotas. Tačiau ne nuo tų virusų, kuriais mes „pasidalijame“ kosėdami, čiaudėdami, tokių, kaip, pvz., gripas. Sergantys lankytojai  tikrai neturėtų užeiti. Jie turi būti tikri, kad jaučiasi gerai, kad prieš tai mažiausiai keletą dienų nekarščiavo, neslogavo, nekosėjo.

Po mėnesio mama turėtų pati spręsti, kaip ji jaučiasi, ar gali pradėti priiminėti lankytojus, bet tai turi daryti ne vaikučio ir ne savo sveikatos bei savijautos sąskaita.

Trečias kūdikio mėnuo – „imuninė duobė“

Trečias gyvenimo mėnuo vaikučiams yra „imuninė duobė“, kai vaikas sunaudoja visus nėštumo metu iš mamos gautus imunoglobulinus. Jam lieka apsauga tik iš mamos pieno gaunamų imunoglobulinų. Dar didesnė rizika yra nežindomiems vaikučiams, nes jie lieka be jokios apsaugos.

Trečias mėnuo yra jautrus kūdikiams, nes prasideda pirmosios ligos - slogos, kosuliai. Jei šis laikas sutampa su gripo sezonu, tai yra vasario, kovo mėnesiais, reikėtų labiau pasaugoti vaikutį. Nekeliauti  į labai lankomas vietas, pavyzdžiui, parduotuves. Geriau pasivaikščioti gamtoje ar pabūti svečiuose, kur nedaug žmonių, ir rizika susirgti mažesnė. Nors be ligelių ir slogelių, aišku, vaikai neužauga, tai irgi stimuliuoja imuninę sistemą, visgi piktnaudžiauti tuo nereikėtų.

Visi iš karto ar po vieną?

Jei šeima organizuoja palankynas ir kviečia svečių, vadinasi, jie jaučiasi pakankamai gerai,  yra pailsėję ir apsipratę su vaikučiu. Gal ir geras sprendimas yra sukviesti artimiausius žmones vienu kartu, kad tai nebūtų ištisinis ėjimas, kai mama, galbūt, turi kitų planų, negu kasdien priiminėti svečius.

Gal ji nori tą dėmesį skirti vaikučiui ar spręsti problemėles, susijusias su kūdikio maitinimu ir panašiai. Palankynos  – ženklas, kad tėvai yra pailsėję ir pasiruošę svečiams. Gražu, kai ateina svečiai su dovanomis ir gražiais linkėjimais. Tai stiprina ir džiugina mamą bei šeimą.

Naujagimio lankymo higiena

Atėję lankytojai turėtų pirmiausia nusirengti lauko rūbus ir nusiplauti rankas. Ypač, jei ateinama su mažais vaikučiai, kurie čiupinės žaisliukus, lies naujagimį. Taigi, nepamirškime rankų higienos. Daugiau specialių apribojimų nėra, kaip minėjau, labai svarbu, kad atėjusieji būti visiškai sveiki.

Vienu sakiniu:

  • Pirmąjį mėnesį naujagimį turėtų lankyti tik artimiausieji žmonės, galintys padėti jaunai mamai.
  • Suėjus pirmam mėnesiui, mama pati turi nuspręsti, ar leisti lankytojams ateiti į svečius?
  • Visi atėjusieji privalo nusiprausti rankas ir nusirengti lauko rūbus.
  • Sergantys ar neseniai sirgę žmonės nuo naujagimio lankymo turi susilaikyti.

Kada jūs įsileidote svečius naujagimio palankynoms?

20180805234841-17392.jpg