Pirmųjų dantukų priežiūra: kada ir kaip valyti?

Pirmųjų dantukų priežiūra: kada ir kaip valyti?

19. Feb 2019, 07:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmaisiais kartais, kai bandysite nuvalyti kūdikio dantukus, mažylis greičiausiai protestuos, tačiau atminkite, kad įpratinti valytis dantis jau paaugusį vaiką yra kur kas sunkiau nei mažylį.

Vaikams patinka pasikartojantys ritualai. Žinodami, kas po ko vyksta, jie jaučiasi saugesni. Atsiradus pirmiesiems dantukams į vaiko dienos režimą įtraukite  ir jų valymą. Stenkitės, kad teisingos burnos ertmės higienos įgūdžius vaikai išsiugdytų nuo mažų dienų. Tinkamas dantų valymas yra pati geriausia profilaktikos priemonė. 

Net jei burnytėje tik 1 dantukas, valykite jį du kartus dienoje: po rytinio ir vakarinio maitinimo. Galite duoti vaikui pačiam pažaisti su specialiu dantų šepetėliu, taip bus masažuojamos dantenos ir jis susipažins su šiuo įrankiu. Pirmuosius vaiko dantuku užtenka valyti su šepetėliu, dantų pastos naudoti nereikia.

Kaip valomi kūdikio dantys?

Pirmuosius išdygusius dantukus užteka nuvalyti vandeniu naudojant specialiai tam skirtus frotinius ar silikoninius antpirščius arba tiesiog suvilgyta marle ar švaria, minkšto audinio skiautele. Nuo 4-6 mėn. amžiaus burnos higiena tampa dar svarbesnė, nes tokio amžiaus vaikui ne tik prasikala pirmieji dantukai: apytiksliai šiuo metu yra pradedamas primaitinimas, vaikui duodama atsigerti saldintų arbatėlių, sulčių, o mamos pieną dažnai pakeičia mišinukas. Šiuose maisto produktuose yra daugiau cukraus, todėl dantų ėduonies (karieso) rizika taip pat didesnė

Iki kol vaikui išdygs krūminiai dantys, juos galite valyti audinio skiaute, tačiau jei norite, galite pasirinkti ir specialiai kūdikiams skirtą dantų šepetėlį. Šie šepetėliai turi mažas galvutes ir yra labai minkštais šereliais. Svarbu nenaudoti dantų pastos!

Ekspertai

Giedrė Gumbelevičienė

Šv. Kristoforo odontologijos gyd. odontologė
Giedrė Gumbelevičienė in-vecaku-skola