Pirmųjų metų garsažodžiai - kokie jie?

Pirmųjų metų garsažodžiai - kokie jie?

16. Mar 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vieni vaikučiai jau sulaukę metukų gražiai sako „Ma-ma“ ir „Te-te“, o kiti mažyliai pirmuosius žodelius pradeda tarti gerokai vėliau. Ką moka metukų sulaukęs pipiras?

Konsultuoja logopedinio kabineto „Kalbos dovana“ logopedė Renata Žaliaduonienė

Ką moka vienerių metų vaikas?

Paprastai sulaukęs vienerių metų vaikas supranta nuo 30 iki 50 jau daugybę kartų girdėtų žodžių reikšmes. Kad suprato, parodo įvairiais būdais. Pavyzdžiui:

Gestais. Linksi galva, kai paklausiame "Ar nori kamuolio?"

Mimika. Šniurkščioja nosimi, kai paprašome parodyti, kaip uostom gėlytę.

Atlieka adekvatų mūsų prašymui judesį . Pavyzdžiui, kai paprašome "pabark šuniuką nu nu nu".

Kai vaikas prityla

Tarp 10 ir 12 mėnesių būdingas "pritilimo " laikotarpis, kai sumažėja čiauškėjimo  skiemenų. Šiuo laikotarpiu čiauškėjimo skiemenys įgyja kalbos garsų funkcijas. Pavyzdžiui, vaikas skiemenuoja "ma ma ma" kai guodžiasi ir jam reikalinga pagalba.

Kai atliepiami ir patikslinami vaiko poreikiai, tėvų užtvirtinami žodžiais, pvz.: "tu kvietei mamą?", vaikas "suranda" žodžių prasmę - šiuo atveju supranta, kad skiemenų deriniu "ma ma" galima prisikviesti artimą asmenį;

Pirmųjų metų pabaigoje vaikas gali bandyti tarti 3 -7 prasmingus garsažodžius. Pavyzdžiui, „au“ - kai pamato šunį, „opa“ - kai prašosi pakeliamas ant rankų, trumpus žodelius („a-ac“ - ačiū). Juos mažylis supranta ir naudoja tik toje situacijoje, kurioje buvo išmokytas.

Vienerių metų vaikiukas mielai mėgdžioja gestukus, mėgsta žaidinimus, neretai pats juos inicijuoja, pvz.: pirmas pradeda ploti delniukais, skatindamas mamą padainuoti ir pažaisti „Katutes“.

Pasidžiaukite mažylio pasiekimais

Metukų sulaukęs vaikutis svarbiausia turėtų norėti bendrauti ir mėgdžioti. Nebūtina reikalauti, kad aiškiai ištartų žodžius, vienas skiemuo ar žodelis gali turėti daug reikšmių, pvz.; "ba" gali reikšti ir "batai", ir "nukrito". Pasidžiaukite, kai vaikiukas įvardina daiktą ar veiksmą, parodykite, kad jį supratote, papildydami jo reiškiamą mintį, pvz; "Taip, tai  tėtės batai".