Pogimdyvinė vyrų depresija - mitas ar realybė?

Pogimdyvinė vyrų depresija - mitas ar realybė?

04. Apr 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pogimdyvinė vyrų depresija - skamba keistokai, nes, rodos, kaip ji gali būti būdinga vyrams, jei vyrai negimdo? Visgi pastaruoju metu šią problemą iškelia vis daugiau psichologų, psichoterapeutų, kuriems tenka konsultuoti nuo šio sutrikimo kenčiančius jaunus tėvelius. Apie tai kalbamės su psichologe Sonata Vizgaudiene.

Kuvados sindromas - kas tai?

Turbūt teko bent jau juokaujant išgirsti apie vyrams būdingus nėštumo požymius, kurie pasireiškia tuo metu, kai laukiasi jų partnerė. Vyrus rytais ima pykinti, juos kamuoja kojų, stuburo skausmai, nuotaikų kaita, būsimi ima netoleruoti tam tikro maisto, įvyksta pokyčių seksualiniame gyvenime.

Šis reiškinys vadinamas kuvados sindromu ir būdingas ypač jautriems, empatiškiems vyrams arba tiems, kurie jaučia didelį nerimą ir baimę dėl būsimų pasikeitimų. Kai kurie vyrai taip nesąmoningai siekia dėmesio sau. Šie požymiai dažniausiai praeina, kai vyrai įsisąmonina būsimus ar jau įvykusius pasikeitimus, priima realybę arba žmonai pagimdžius.

Pogimdyvinę depresiją patiria iki 25 proc. vyrų

Su vyrų pogimdyvine depresija yra kiek kitaip. Kodėl anksčiau apie šią problemą buvo nekalbama? Pastaruoju metu įvyko didelių permainų socialinėje sferoje. Jei anksčiau vaikų priežiūra buvo visiškai mamų reikalas, o vyrams svarbiausia buvo išlaikyti šeimą, tai dabar šie vaidmenys nebėra tokie ryškūs. Moterys dirba ne mažiau nei vyrai, o tėčiai labai padeda auginti vaikus.

Todėl ir problema anksčiau būdinga tik moterims, šiuo metu aktuali ir vyrams. Manoma, kad pogimdyvinę depresiją patiria iki 25 proc. vyrų. Ji dažniau pasireiškia tiems vyrams, kurių partnerės taip pat  serga šia liga. Pogimdyvinę depresiją vyrams, kaip ir moterims, sukelia panašios priežastys: nuovargis, nemiga, nepakankamas pasiruošimas tėvystei, vaikystės traumos, nepasitikėjimas savimi, pasikeitę santykiai šeimoje, dėmesio iš partnerės stoka ir pan. Vaikelio, ypač pirmo, gimimas įneša nemažai sumaišties ir tam pakankamai gerai nepasiruošus, prasta savijauta užklupti netrunka.

Kartais tai būna tik trumpalaikis nerimas ar liūdesys, patiriamas praėjus neilgam laikui po gimdymo, jį pajaučia daugelis jaunų mamyčių ir tėvelių. Paprastai apsipratus su nauja padėtimi nerimą pakeičia džiugesnė nuotaika.

Pogimdyvinės depresijos simptomai:

  • pastovus nerimas, 
  • liūdesys, 
  • beviltiškumo jausmas, 
  • apetito stoka arba, atvirkščiai, dažnas persivalgymas, 
  • miego sutrikimai, 
  • nenoras nieko daryti, 
  • jokios motyvacijos nebuvimas, 
  • apatija savo aplinkai, 
  • gyvybinės energijos ir jėgų praradimas, gali prisidėti fiziologiniai negalavimai, pavyzdžiui, galvos ir kiti skausmai. 

Depresijos požymių yra daug ir jei ilgiau nei mėnesį kamuoja nors keletas iš išvardintų simptomų, verta susirūpinti. Depresiją pačiam žmogui įveikti yra gana nelengva, todėl, jei jaučiate, kad jums sunku, kreipkitės į specialistą, nes tai liga, kuri, kaip ir bet kuris kitas sutrikimas, negydoma gali turėti ypač liūdnų pasekmių.

Svarbiausia, kad vyrai nebijotų pripažinti, kas su jais darosi, ir prastą savijautą bandytų įveikti kartu su partnere bei specialisto pagalba, jei to prireiktų. Bijodami prisipažinti apie savo būseną arba bandydami ją slopinti, jauni tėveliai problemos įveikimui dažnu atveju pasirenka ne pačius  geriausius kelius: pasineria į darbą ir atsiriboja nuo šeimos, įninka į alkoholį arba suranda kitą nebrandų būdą. Visgi tai dažniau pakenkia nei padeda.

Jei depresijos požymius iš dalies ir apmalšina, tai sugadina santykius šeimoje. Taip vyrai elgiasi bijodami būti nesuprasti ar išjuokti, tačiau kuo daugiau visuomenė apie tai žinos, tuo vyrams bus lengviau pripažinti savo būseną.  Sau padėti būtina  ne tik dėl prastos savijautos, bet ir dėl visos šeimos gerovės. Visų pirma, gyventi su depresijos kamuojamu žmogumi yra tikrai sunku, antra, vaikus, kurių tėvais serga depresija, taip pat paliečia šios ligos padariniai.

Atžalos kaip kempinės sugeria tėvų nuotaikas ir tai neigiamai veikia jų vystymąsi. Manoma, kad tėčių depresija ypač paveikia berniukus, neretai jiems pasireiškia emocijų ir elgesio sutrikimas – hiperaktyvumas.

Rečiausiai pogimdyvinė depresija užklumpa puikiai sutariančius tėvelius ir mamytes. Jei partneriai vienas kitą supranta, palaiko, padeda, įsiklauso į  artimą žmogų, nuosekliai ruošiasi tėvystei, o vaikelis yra planuotas ir laukiamas, paprastai visos problemos išsisprendžia gana nesudėtingai. Svarbu pastebėti partnerio savijautą ir, jei užklumpa sunkumai, stengtis jam padėti.

Keletas patarimų jaunoms poroms, kaip palaikyti gerą savijautą, gimus vaikeliui:

  • Padėkite vienas kitam rūpintis vaikeliu.
  • Jei pastebite, kad partneriui sunku, padėkite, pavaduokite atliekant ruošos darbus ar keliantis naktį.
  • Skirkite laiko pabūti kartu (pasikalbėkite vaikeliui užmigus, kažkur išeikite nors trumpam, jei turite kam palikti vaikelį ir pan.).
  • Nepamirškite pasidžiaugti tuo, ką turite – vienas kitą ir nuostabų savo mažylį.
  • Nepamirškite pagirti vienas kitą, palepinti nedideliais siurprizais.
  • Prisiminkite, kad viskas praeina, ir mažyliai užauga, todėl pasidžiaukite dabartimi.
  • Jei reikia, ieškokite pagalbos, kreipkitės į artimuosius ar specialistus.
Tevelis Tevelis 28. Feb 2019, 04:10

Taip, Motinėlė visiškai teisi. Vyras negali būti silpnas ir sirgti tokia moteriška liga, dėl to dar labiau savyje užsidaro ir graužia, o liga progresuoja. Pas medikus kreiptis taip pat neleidžia gėdos jausmas. Juk vyras gali susitvarkyti pats. Manau tie nepateisinti lūkesčiai (savo ir kitų) ir įvaro į tokią būseną. Labai sudomino https://www.rutareiki.com/depresijos-iveikimas depresijos įveikimas natūraliais metodais. Nes medikamentinis gydymas atrodo labai bauginančiai