Pratimai, padėsiantys sustiprinti pirmuosius žingsnelius: pataria kineziterapeutai

03. Jan 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Susitinkame su neseniai vienerių metukų gimtadienius atšventusių dvynukų Kornelijos ir Donato mama, žinoma atlikėja Katažina Zvonkuvienė, kuri neslepia, jog kol kas viskas pavyksta puikiai, tik sunkiausia ištverti bemieges naktis. "Nesu super mama, man rodos, esu iš tų prastesnių mamų, todėl ir siekiu tobulėti", - juokiasi žinoma mama.

Su specialistų pagalba pradedame mankštą, kuri skirta tam, kad tvirtesni būtų pirmieji mažylių žingsniai. 

Pasak Vaikų ligoninės gydytojas reabilotologo Romualdo Sinkevičiaus, pirmieji mažylio metai labai įdomūs, nes su kiekvienu mėnesiu vaikas vis kažko naujo išmoksta. Tad pagal normas, metų amžiaus mažylis jau turėtų mokėti eiti savarankiškai. Galbūt kai kurie vaikučiai eis, prilaikomi už vienos rankutės, tai visiškai normalu. Kaip bebūtų, vaikščiojimas - vainikuojantis visų metų raidos etapas.

"Su dvynukais dirbame labai skirtingai. Kornelijai akcentuojame dar visus pusiausvyros pratimukus, prilaikome už vienos rankytės, o kitą paleidžiame, tada keičiame. Visus pratimus stengiamės daryti prilaikant mažylį iš priekio. Na o Donatukas šiek tiek stipresnis", - pasakojo Vaikų ligoninės kineziterapeutė Lina Varnienė. 

20180102171941-40331.jpg

Pas kineziterapeutę mažieji Kornelija ir Donatas lankosi nebe pirmą kartą. Mankštinosi dvyniai ir būdami vos penkių mėnesių, kad sustiprėtų prieš sėdantis. 

Dažniausiai mamoms nerimą kelia, kodėl vienas tokio amžiaus vaikutis sėdi, kitas dar ne. Tačiau, anot specialistų tai yra visiškai normalu.

"Iš tikrųjų, turint dvynukus, skirtumas tarp jų labai akivaizdus. Atrodo, vienas valgo, kitas ne, o maitini lyg ir taip pat. Vienas stojasi, kitas ne. Todėl ir norisi pagalbos. Bet štai atėjome, pasimankštinome kelis kartus ir mes iškart stipresni, žvalesni ir drąsiai žengiame į priekį", - šypsosi laiminga mama.

Vaikučiai pradeda vaikščioti tuomet, kai liemens raumenys stiprūs. Tad patariama pirmiausia pastiprinti liemenį.

Pratimas ant kamuolio

20180102171928-28653.jpg

Pasodiname mažylius štai taip, prilaikydami už šlaunų. Vaikutis truputį palinksta priekin, paridenus kamuolį - tuomet dirba nugarytės raumenys, atgal paridenus - dirba pilvuko raumenys. Palingavus su kamuoliu į šonus, dirba šoniniai liemens raumenys. Šiuos pratimus galima atlikti nuo 7 mėnesių.

Na o pastatyti mažylį ant kamuolio, pačiai mamai saugiai ant jo sėdint, ir palingavus kamuoliu stiprinti vaikučio blauzdas - tokį pratimą galima atlikti tik nuo 10 mėnesių.

20180102172305-10433.jpg

Nekelkite mažylio rankų į viršų

Anot kineziterapeutės, pradėjus mažyliams vaikščioti, svarbu atminti, kad vedant juos už rankyčių, jos turi būti žemai: "Jokiu būdu nelaikykite mažylio rankų jam virš galvos ir netempkite. Nes tai dažniausiai būna ir ant pirštų stiebimosi priežastis. Ir vesti reikėtų tiktai nuleidus rankytes".

Pratimas sėdint ant grindų

Jeigu namuose neturite kamuolio – ne bėda. Mankštoms puikiai galite panaudoti ir savo kūną. Atsisėskite ant grindų, ištieskite kojas ir prilaikant mažylį leiskite jam pačiam kelti kojytes per jūsų kojas. Jei nekelia, šiek tiek padėkite :)

20180102172725-48096.jpg

Katažina su vaikais daug laiko leidžia gryname ore ir labai džiaugiasi, kad mažyliams patinka žmonės. Kol dvynukams nesukako pusės metukų, žinoma mama galėdavo viena keliauti su vaikais į miestą, į bažnyčią, tačiau jiems paūgėjus be artimųjų pagalbos, sako, sunkiau, nes mažyliai aktyvūs, judrūs, viskuo domisi. Todėl į pagalbą visuomet noriai atskuba vyras, močiutė ar tetos.

Tad ir kitas mamas Katažina ragina nepasiduoti ir rasti būdų mėgautis motinyste: "Linkiu toms mamoms, kurios jau turi stebuklus, džiaugtis kiekviena minute, nepaisant to, kad kartais būna labai sunku. Tik mamos tai žino. Atrodo, kad pasaulis griūna, kai nesusitvarkai. Bet pagalvokite, kad esate pačios laimingiausos, nes jūs juos jau turite. Visoms mamoms linkiu meilės ir šilumos".

sun sun 12. Jan 2018, 13:08

Ačiū Katažinai už palinkėjimus😇😉🌷❤tikras nuošidrus palinkejimas....❤