Primaitinimas: nuo kokių daržovių pradėti?

Primaitinimas: nuo kokių daržovių pradėti?

10. Aug 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei augini mažylį, kuris ką tik pradėjo ragauti įvairaus maistelio, junkis į projektą ir tapk Mažylio primaitinimo blogere Na o jei turite klausimų apie vaikučio mitybą, rašykite: redakcija@mamyciuklubas.lt

Nuo kokio maistelio pradėti - kokia turėtų būti pirmoji daržovė, kaip ją virti, apdoroti ir patiekti mažyliui? Konsultuoja kūdikių ir mažų vaikų dietologė, gastroenterologė dr. Rūta Rokaitė.

Mama pati gali pasirinkti, nuo kokios pirmosios košės - daržovių ar kruopų - pradėti primaitinti kūdikį. Daržovių košes rekomenduojama pradėti gaminti iš vienos arba dviejų rūšių daržovių (pvz., bulvių, morkų). Namuose gaminamų daržovių košių energinei vertei padidinti, riebaluose tirpstantiems vitaminams pasisavinti ir skoniui pagerinti, reikėtų dėti riebalų (aliejaus, sviesto).

Tinkamiausias aliejus kūdikiams yra alyvuogių, saulėgrąžų.

Prie kiekvieno naujo patiekalo kūdikis turi būti pratinamas palengva. Iš pradžių duodama vienas valgomasis šaukštas (15 ml) per dieną, vėliau kasdien kiekis didinamas iki reikiamos normos.

Kitos rūšies daržovę galima bandyti duoti tik po 4-5 dienų, stebint, ar nėra alerginių reakcijų, maisto netoleravimo požymių. Tiek daržovių, tiek kruopų košes nereikia gardinti cukrumi ar druska, nes vėliau susidaręs įprotis saldžiai ir sūriai valgyti gali sąlygoti nutukimą, arterinę hipertenziją, dantų ėduonį.

Tyrimai parodė, kad geriant saldų skystį (pvz., arbatą su gliukoze) išdygsta jau dantų ėduonies pažeisti dantukai.

Projekto draugas


20180723170551-66970.jpg

Ekspertai

Dr.Rūta Rokaitė

Vaikų dietologė, gastroenterologė
Dr.Rūta Rokaitė in-vecaku-skola